Yayın Grubumuzun da katılarak dergilerini dağıttığı XYLEXPO 2016 Fuarı 24-28 Mayıs Tarihlerinde Kapılarını Açtı

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Yayın Grubumuzun da katılarak dergilerini dağıttığı XYLEXPO 2016 Fuarı 24-28 Mayıs Tarihlerinde Kapılarını Açtı

28-06-2016
Yayın Grubumuzun da katılarak dergilerini dağıttığı XYLEXPO 2016 Fuarı 24-28 Mayıs Tarihlerinde Kapılarını Açtı
İtalyan Ağaçişleme Makineleri ve El Aletleri Üreticileri Birliği ACIMALL’ın CEPRA ile birlikte iki yılda bir düzenlenen Ağaç Makinaları fuarı XYLEXPO 2016, Milano’nun Rho-Pero fuar alanında 24 - 28 Mayıs 2016 tarihleri arasında gerçekleşti. EKİN Yayın Grubu’nun da çözüm ortağımız Reed Tüyap ile birlikte katıldığı ve dergilerini dağıttığı bu yılki etkinliğe ilişkin bilgileri ve dergimiz imtiyaz Sahibi Nesip Uzun’un konuya ilişkin değerlendirmesini aşağıda bulabilirsiniz.

XYLEXPO 2016’da BU YIL

İtalyan mobilya işleme makineleri sektörünün en önemli etkinliklerinden olan XYLEXPO fuarının köklü bir geçmişi bulunmaktadır. Mobilya makine endüstrisi kendini ilk kez Ligna Hanover ve Milano XLEXPO fuarları ile sektörün uluslararası pazarlarına açtı. Öyle ki bu süreçte makina imalatçıları çok hızlı bir büyüme gerçekleştirirken, pazar ilişkilerinden elde edilen önemli sermayeyi de yatırım, araştırma ve teknoloji geliştirmeye ayırdılar.

Sektör, 50 – 60 yıl içerisinde klasik makinelerden devasa bilgisayar destekli CNC ve seri imalat makinelerine dönüştü. Bu dönüşümün başını Alman ve İtalyan firmaları çektiler. İkinci Dünya Savaşı sonrası pek çok endüstri sektöründe olduğu gibi mobilya ve orman ürünleri işleme makineleri de kendi endüstri fuarlarınını yaratarak hem sektörün büyümesine, hem de gerçekleşen yerlerdeki ülke ekonomilerine önemli gelirler sağladılar.

Bugün gelinen noktada tüm bu fuarlar sadece makine imalatçılarını değil, Turizm, Gıda, Eğlence, Ulaşım ve Stand Mimarlığı gibi pek çok alanı da ihya eden etkinliklere dönüşmüşlerdir.

Yıllardır İtalya’nın Milano kentinde gerçekleşen XYLEXPO mobilya endüstri fuarı son 5 – 6 yılda kendi içerisinde yaşadığı bölünme sonucunda önemli bir güç kaybı yaşadı ve pek çok uluslararası markanın Ligna fuarında konumlanmasına neden oldu.

Bu yıl gerçekleşen XYLEXPO 2016 fuarında, önceki yıllara oranla bir iyileşmenin yaşandığını söylebiliriz. Bunda, fuar organizasyonunun gerçekeştirdiği tanıtım ve davetler ile etkinliklerin de etkisi oldu. Ancak yaşanan küresel krizlerin yansımalarını, diğer tüm fuarlarda olduğu gibi Milano’da da hissedildiği için, İtalyanlar eski XYLEXPO etkisini yeniden yaratmak için bu yıl çok çalışmışlardı.

Fuarda önceki yıllara oranla Türk ziyaretçiler çok olsa da, doğrudan katılımcı olarak sadece ABM ve EDDA Makine firmaları ürünleriyle fuar alanında yer aldılar.

EDDA Makine Bursa kökenli bir firmamız ve bu yıl agressif bir fuar programı var. 2016 yılı için 9 uluslararsı fuarı phedeflemiş, Afrika’dan Asya’ya, Avrupa’dan Amerika’ya kadar tüm önemli fuarlarda kendileriyle karşılaşıyoruz. Firmanın ve kadrosunun genç ve iddialı duruşları cesaret veriyor.

Her ne kadar Rimini’den gerçekleşen geri dönüşlerin XYLEXPO fuarına yansımaları oldukça olumlu olmuş ve İtalyan makinacıların tekrar birleşmiş bir güç olarak Milano’da yer almaları önemli katkılar sağlamışsa da, XYLEXPO’nun eski görkemli günlerine dönmesine daha zaman olduğu apaçık görünüyor.

Bu yıl da Türk ithalatçı firmaları temsil ettikleri markaların stantlarında müşterilerini ağırladılar. Geçen yıl İstanbul TÜYAP Ağaçişleme Makineleri fuarında etkili etkili bir sunumla BIESSE birleşmesini gerçekleştiren BAYLAR MAKİNEbu yıl kadrosuyla birlikte BIESSE standındaydı. Firmanın kurucusu ve sektörün önde gelen duayenlerinden olan Nuri Baylar’la “Dünyada ve Türkiye’de ağaçişleme sektörünün global durumunu da konuşma imkanını bulduk. Nuri Bey, geniş tecrübesiyle geleceğe yönelik önemli öngörülerini paylaştı. Ertesi gün de, BIESSE standında firmanın yeni nesil makinelerinin tanıtım toplantısına katıldık.

Aynı gün HOMAG’ın da basın toplantısına katılarak ağaçişleme teknolo geldiği son noktaya tanık olduk. İnsansız denebilecek makinelerle, robotlarla yapılan üretimin sunumunu izledik.

Fuarda yer alan bir başka etkinlik ise SCM’in basın toplantısı idi. SCM burada mini fabrikalar konsepti altında yapı marketlerin, Carrefour alışveriş girişlerinde mini fabrika dedikleri bir yer yaratarak buraya çok işlevli bir CNC makine koyarak (ebatlama, delik, kanal açma ve bantlama özelliklerini tek bir makinede toplayarak) perakende müşterilerine kendi tanıtımlarını veya ihtiyaçlarını çizecek bir uygulama imkanı sunuyor ve bu yeni konsept ile de küçük işletmelerin ve marangozların çanına ot tıkıyor.

Fuar bu anlamda oldukça yeni konseptelerin izlediği bir etkinlikler bütünüydü diyebiliriz. Bakalım önümüzdeki yıl Ligna’da neler göreceğiz ?

Fuarda bu yıl basın partneri olduğumuz TÜYAP Fuarcılık’ın standını yine birlikte kullandık. TÜYAP’lı dostlarımızla stantta birlikte çalıştık. Dergilerimizin dağıtımlarından dolayı sağladıkları katkılar nedeniyle buradan kendilerine teşekkür ediyoruz.

Bu yıl fuarı gezerken gerek salonlarda, gerekse temsilciliklerini yaptıkları firmaların standlarında pek çok dostumuzu da görme forsatımız oldu. AIMSAD Başkanı Mustafa Erol, TÖRK Makine İhracat Müdürü Fazıl Baran Erdoğan, LEUCO standında Fehamettin Taşkaya ve kızı fuar boyunca Milano’daydı. BUSELLATO’da Rahmet Çağatay ve Mustafa Acıpayam, MAKEL Makina’dan Sami Tarlabaşı ile fuar üzerine konuştuk. Koridorlarda ise AS METAL’den Ayhan ve Serkan Necipoğlu, HOMAG Group’dan Cem Esen ve daha pek çok dostumuz ile karşılaştık. Fuarda ayrıca AIMSAD kendi standı ile Türk makine imalatçılarını tanıttı.

İTALYAN MAKİNECİLERİNİN FUARININ 25. YILI

2016 yılında İtalyan ağaçişleme makineleri sektörünün ve genelde ülkenin ekonomik durumunun içerisine düştüğü krizi atlatmaya çalıştığı ve küçük de olsa artı rakamlara geçildiği bir ortamda kapılarını açtı XYLEXPO Fuarı. Oldukça sıkıntılı geçen bir dönemin sonrasında toparlanma belirtileri gösteren bir fuar ile sektörü kucakladıklarını belirten Cepra Genel Müdürü Dario Corbetta, fuarın açık kaldığı  5 gün sonunda sonuçlardan oldukça memnun olduklarını söyledi.

Sektöre iki yıl sonraki buluşma için umut veren bu söylemini pozitif ziyaretçi istatistikleriyle destekleyen Corbetta, üçte biri yurtdışından gelen 17.145 kişinin fuarı gezdiğini ve bunun bir önceki fuara oranla %14.2’lik bir artışa karşılık geldiğini ifade etti. Bunun yeniden yükselişe geçen sektörün trendine paralel bir gelişme olduğunu belirten Corbetta, özellikle yurtdışından fuara gösterilen ilgiden de memnun gözüküyor.

Eumabois tarafından da oldukça yakından izlenen ve desteklenen Xylexpo 2016 fuarı boyunca Avrupa’dan gelen ziyaretçiler yabancıların %70.8’ini oluştururken, Rusya ve Türkiye’yi de dahil ettikleri Asya’dan gelenlerin oranı ise %19.2. Amerika’nın payı %6 olurken, Afrika ve Okyanusya ise toplam %4’te kaldılar bu yıl.

Öte yandan 3 hol üzerinde toplam 30 m2 civarında bir alan üzerinde 29’u yabancı olan 441 katılımcı firma ürün ve hizmetlerini Rho Pero’nun ziyaretçileriyle buluşturma olanağı buldu. Rakamlar,fuar alanının 2014’e göre 2.000 m2 daha genişlediğini gösteriyor. Bu yıl İtalyan katılımcılardan sonra fuarda yine açık ara Alman ağaçişleme makine firmalarını gördük. Bu iki ülkeyi sırasıyla Çin, İspanya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Tayvan ve Türkiye takip ediyordu.

ABD, Rusya, Polonya, Fas, Kanada ve Endonezya’dan gelen alım heyetleri fuarın diğer hollerinin yanısıra 3. holde ağırlandılar ve burada Rusya Federasyonu Ticaret ve Sanayi Bakanlığına ayrılmış olan bölümde pek çok işadami ile ikili görüşmeler ve iş anlaşmaları yapılması sağlandı.

Bu yıl, 50. yılını kutlayan Xylexpo fuarının ziyaretçileri, yine sektörün renkli etkinliklerine şahit oldu. Başta, bir dönem ara verilen Xylexpo Inovasyon Ödülleri gelmekteydi. Verilen bir kokteyl ile açıklanan ve ödülleri takdim edilen kazanan firmalar arasında sırasıyla ilk üçü Masif Ağaç İşleme Dalında GRIGGIO, IMAL ve SALVADOR, Panel İşleme Dalında SCM, BIESSE ve METALWORLD, Kaplama ve Finishing Dalında ise CEFLA, BIESSE ve EMC IMOLA firmaları oluşturdu.

Fuar sırasında mobilya endüstrisine yönelik olarak panel işleme ve finishing makinaları, yüzeyler ve ilgili ürünler, hardware, yarı-bitmiş ürünler ve aksesuarlar esasolarak 1. ve 3. hollerde sergilenirken, 2. Hol daha çok masif ağaç işleme makina ve aletlerine ayrılmıştı. 4. Holde ise ahşap yapı teknolojileri, kereste ve ormancılık ürünleri sergilenmiş, ve hemen yanındaki açık alan ise ormancılık endüstrisi makinaları, yarı mamul ürünler ve el aletlerine ayrılmıştı.

yazar

E-bülten için e-posta bırak