Pandemi sürecinde mobilya sektörüne bakış:Vitali Behar :Egger Dekor A.Ş.

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Pandemi sürecinde mobilya sektörüne bakış:Vitali Behar :Egger Dekor A.Ş.

16-03-2021
Pandemi sürecinde mobilya sektörüne bakış:Vitali Behar :Egger Dekor A.Ş.
EGGER Dekor A.Ş.: Vitali Behar (Satış & Pazarlama Direktörü)2020 yılında sektör genelinde ortaya çıkan covid sonrası gerek iç pazarda gerekse de ihracatta yaşadığımız sorunlarla ilgili firmanız özelinde durumu değerlendirebilir misiniz? Bu yıl, pandeminin getirdiği olumsuzluklara rağmen, değişen yaşam/çalışma koşullarının ve ekonomik destek paketlerinin etkisi ile mobilya endüstrisinin tüm sürecin en az etkilenen sektörlerinden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz EGGER Gebze olarak, son çeyrekte artan talebi en iyi şekilde yakaladık ve yılın 2.çeyreğindeki düşüşleri de telafi ederek, yılı hem kapasite hem de satış anlamında %5 civarında büyüme ile tamamladık.

 EGGER Grubu genelinde ise, 2020 mali yılında 531,4 milyon Euro tutarında rekor bir yatırım gerçekleştirdik ve yine grup genelinde ahşap bazlı malzeme ve kereste üretim kapasitemizin 8,9 milyon m3'lük rekor bir düzeye ulaşmasını sağladık.  Tüm bu süreçte Biskupiec, Polonya ve yılın son döneminde de Lexington, ABD fabrikalarımız da  faaliyetlerine başlayarak üretim kapasitelerimize önemli katkı sağladı.

Üretiminizde ara girdilerde ithal ürün var mı, bunlarla ilgili sorun yaşadınız mı? İç pazar hammadde ürünlerinde tedarik sorunu yaşadınız mı?

 Son aylarda artmaya başlayan hammadde fiyatları ve tedarik sıkıntıları sektörümüzü oldukça zor duruma sokuyor. Biz de ham maddemizin  büyük bir kısmını yurtdışından tedarik ediyoruz.

Sağlam alt yapımız ve hammadde stoklarımızın güçlü olmasının bize  bu süreçte çok avantaj sağladığını  bir kez daha görmüş olduk ve herhangi bir kriz yaşamadan süreci yönettik. İlerleyen dönemlerde de bu konuda bir sıkıntı yaşamayacağımızı umuyorum, ama maliyetlerin artışı tabi ki de bizleri de üzüyor.

 

Covid eksenli personel sorunu yaşadınız mı, bunun üretiminize etkisi oldu mu?

 

 Pandeminin başladığı ilk günden bu yana çok sıkı önlemler aldık. Tabi ki de ilk olarak çalışanlarımızın sağlığı ve sağlıklı bir çalışma ortamı yaratmak için elimizden gelen her şeyi yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz.

 Bu süreçte güvenlik amacı ile çalışma alanlarında, yemekhanelerde, sosyal tesislerde mesafe ve hijyen önlemlerini maksimum seviyede arttırdık. Seperatörler, hijyen istasyonları, dönüşümlü alan kullanımları, gıdaların özel paketlenmeleri, tek kullanımlık ürünler, ekstra maske desteği, dezenfektan dolum noktaları, Covid test alanları/numune alım odaları kuruldu. Mavi yakalı çalışanlarımızda vardiyalarında değişiklikler yapıldı,  servis kapasitelerimiz 2 kat arttırıldı. Evden çalışma olanağı olan arkadaşlarımız evden çalışmaya, dönüşümlü çalışma fırsatı olanlar dönüşümlü çalışmaya başladı.  EGGER olarak bu konuda yapılabilecek ve çalışanlarımızın avantajına olabileceğini düşündüğümüz tüm önlemleri aldık ve almaya da devam edeceğiz.

Tabi tüm bu alınan aksiyonlardan dolayı, iş akışımızı daha rahat ve güvenli bir şekilde yönettik.

Genel anlamda  2020 yılını karlılık  noktasında  nasıl değerlendiriyorsunuz,  beklenti ve hedeflerinize ulaştınız mı?

 

 Son derece olumlu iş süreçlerinin yaşandığı yılın birinci çeyreğinin ardından, korona pandemisinin etkileri bizim için çok olumsuz gerçekleşmedi. Virüsün yayılmasında ve buna karşı alınan ulusal önlemlerde görülen farklılıklar, bölgesel olarak da farklı ekonomik etkilere yol açtı. Krize çok hızlı yanıt verdik. Her şeyden önce, çalışanlarımızı ve iş ortaklarımızı korumaya yönelik önlemler aldık. Ayrıca, kriz zamanında bile ilk önceliğimiz müşterilerimiz için güvenilir bir çözüm ortağı olmak oldu. Bu süreçte müşterilerimize kesintisiz şekilde ürün tedarik edebilmiş olmaktan gurur duyuyoruz.

 EGGER Gebze olarak, son çeyrekte hızlanan endüstrinin rüzgarını en iyi şekilde yakaladık ve yılın 2.çeyreğindeki düşüşleri de telafi ederek, yılı hem kapasite hem de satış anlamında %5 civarında büyüme ile tamamladık. EGGER Grubu genelinde ise, 2020 mali yılında 531,4 milyon Euro tutarında rekor bir yatırım gerçekleştirdik ve yine grup genelinde ahşap bazlı malzeme ve kereste üretim kapasitemizin 8,9 milyon m3'lük rekor bir düzeye ulaşmasını sağladık.  Tüm bu süreçte Biskupiec, Polonya ve yılın son döneminde de Lexington, ABD fabrikalarımız da  faaliyetlerine başlayarak üretim kapasitelerimize önemli katkı sağladı.

 

Üretiminizde iç pazar mı ihracat mı öne çıktı.  Bu noktada yaşadığınız sorunlar nelerdi.

 

 EGGER Gebze olarak, ihracat ayağımız oldukça geniş,  bu süreçte de durum değişmedi. İç pazarda oldukça güçlü olan ROMA kenarbandı markamız yine pazardaki lider marka duruşunu korudu. Bununla eş zamanlı olarak hem EGGER hem de ROMA kenarbantları markalarımızla da ihracatta da oldukça başarılı bir satış gerçekleştirdik.

 

2020 yılında yeni bir yatırım veya kapasite arttırımı gerçekleştirdiniz mi? 2021 yılı beklenti ve hedefleriniz Nelerdir?

 

 Sektörümüzde yaşanan yüksek talebin ve hareketliliğin 2021 yılında da, 2020’ye yakın seviyelerde devam edeceğini tahmin ediyoruz. Bunun yanı sıra, son aylarda artmaya başlayan hammadde fiyatları ve tedarik sıkıntılarının, 2021 yılında yine gündeme damga vurması da beklentilerimiz arasında. Mobilya endüstrisinde görülen yoğunluğun, bizlere yılın 2. yarısından itibaren %40’lara varan talep artışı olarak yansımasıyla termin sürelerimizde artışlar yaşandı. Bizler de 2021 yatırım planlarımızı, bu tür artışları göz önünde bulundurarak revize ettik.  Tesis olarak üst üste gösterdiğimiz yüksek performans ve kararlılığın bir sonucu olarak da önümüzdeki birkaç yıl içerisinde hem makine parkurunda hem de fabrika sahasında yeni yatırımlar gerçekleştirmeyi planlıyoruz.

 

yazar

Nesip Uzun-editor yazısı

E-bülten için e-posta bırak