KOBİ'lere Afrika'da Beş Yeni Pazar

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

KOBİ'lere Afrika'da Beş Yeni Pazar

15-03-2016
KOBİ'lere Afrika'da Beş Yeni Pazar
Yeni pazar arayışına hız veren KOBİ'lerin radarında Afrika var. Orta sınıfın hızla geliştiği bölgede alım gücü yüksek 650 milyon kişi yaşıyor. İşte Kara Kıta'da yeni yatırımlarıyla öne çıkan 5 ülke : Kenya, Kamerun, Sudan, Fildişi Sahili ve Benin.

Küresel ekonomilerde yaşanan durgunluk ve jeopolitik krizlerden çıkış arayan Türk KOBİ'leri gözünü yeni pazarlara dikti. Hızlı ve çevik yapıları dikkat çeken KOBİ'lerin yeni pazar motivasyonunda Afrika var. Dünyanın en hızlı gelişen 20 ekonomisinin yarısını barındıran Afrika, uzun süredir Çin başta olmak üzere Türkiye, Brezilya ve Rusya tarafından yakından inceleniyor.

Orta sınıfın da geliştiği kıtada şu anda alım gücü yüksek 650 milyon kişilik bir pazar var. Afrika'ya dünyadan giden doğrudan yatırım da son yıllarda hızlı bir şekilde arttı. 2015'te yüzde 30 büyüyen doğrudan yabancı yatırımlar 225 milyar dolara ulaştı. 2016 projeksiyonunda ise toplam doğrudan yabancı yatırım miktarının 350 milyar dolara çıkması bekleniyor.

Bu pazarın son dönemde yatırımlarıyla öne çıkan ve Türk firmaları açısından çeitli fırsatlar sunan ülkelerinin arasında son dönemde istikrarı ile öne çıkan ve başkenti Nairobi'ye her yıl Türkiye'den 2 binde fazla işadamının gittiği KENYA, Türkiye ile olan ticareti katlanarak artan ve ihracatımızın yüzde 61 oranında artarak 285 milyon dolara ulaştığı KAMERUN, yaklasık 2.5 milyon kilometrekarelik yüzölçümüyle Afrika ve Arap dünyasının en geniş topraklara sahip ülkesi konumunda olan ve son yıllarda hızla gelişen petrol sanayii ülkede endüstriyel yatırım fırsatlarının önünü açan SUDAN, günde 90 bin varil petrol üreten ve Türkiye'nin ülkeye olan ihracatının her yıl çift haneli olarak arttığı FİLDİSİ SAHİLİ ve 2015'te 315 milyon dolar civarında doğrudan yabancı yatırım alan ticaret hacmimizin 5 yılda yüzde 220 artarak ortalama 280 milyon doların üzerine çıkan BENİN bulunmakta.
yazar

E-bülten için e-posta bırak