Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) verilerini herkesin kullanımına sundu.

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) verilerini herkesin kullanımına sundu.

02-08-2016
Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) verilerini herkesin kullanımına sundu.
Dünyanın en büyük deneyinin yapıldığı CERN’de ne olup bittiğini merak ediyorsanız, artık oturduğunuz yerden bu deneye ait verilere ulaşabilirsiniz.

Open Data portalı üzerinden erişime açılan 300 terabaytlık verinin 100 terabaytını ise Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) oluşturuyor. Bu verilerin içerisinde ise bilimadamları tarafından kullanılan ham veri kümeleri, düşük seviye bilgisayar gücüyle bile analiz edilebilen sadeleştirilmiş veriler, simüle edilmiş veriler ve daha fazlası yer alıyor.

 

 

Verilerin herkese açılması, halkın kafasındaki soru işaretlerini gidermesi bakımından da önem taşıyor. Zira bu çalışma sayesinde CERN’e üye olan 29 ülkenin vatandaşları, paranın nereye harcandığını kendi gözleriyle görebiliyor.

 

Verilerin halka açılmasının ardındaki amaç sadece bu değil elbet. Öyle ki bu verilere diğer bilimadamların da erişmesiyle, deneye farklı açılardan bakma imkanı doğabilecek. Bu da bugüne kadar yapılan deneylerde gözden kaçan noktaların tespit edilmesine ortam sağlamış olacak.

Veriler aynı zamanda bir eğitim aracı olarak da kullanılabilecek. CERN’in indirilebilir sanal makinesi sayesinde lise ve üniversite öğrencileri, geleceğin parçacık fizikçileri olma konusunda önemli bir kaynak elde etmiş olacak.

İlgili verilere opendata.cern.ch adresinden ulaşabilirsiniz.

yazar

E-bülten için e-posta bırak