ADANA’DA BİR SEKTÖR: OYMACILIK

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

ADANA’DA BİR SEKTÖR: OYMACILIK

31-07-2012
ADANA’DA BİR SEKTÖR: OYMACILIK
Osmanlı döneminde Ermeni - Rum ustaların mobilya zenaatının gelişiminde önemli etkilerinin olduğu Adana’da bugün yüzlerce atölyede bu meslek -başta oymacılık olmak üzere- hala geleneksel el işçiliğiyle gerçekleşmektedir.
Bugüne kadar sektörümüzle ilgili pek çok araştırmalar, bölgesel raporlar ve dosyalar hazırladık. Bölgesel uluslararası dosyalar ihracata yönelik çalışan firmalarımıza bir yol haritası olduğu gibi bu bölgeleri tanımaya da yardımcı oluyor.

Türkiye genelinde hırdavat, otomotiv sektörü kadar yaygın bir alanda mobilya imalat sanayidir. Mobilyacı kavram olarak kimi zaman bir marangoz ustası olarak karşımıza çıkıyor ama o küçük atölyede kapıdan, pencereye, mutfaktan, masaya, dolaba kadar hemen her tür mobilyanın üretimi mümkün. Anadolu'nun her kasabasında bodrum katlarında sokak aralarında imalat yapan bu kadim sektör İstanbul, İnegöl, Bursa, Kayseri, İzmir gibi kentler başta olmak üzere büyük ölçekli üretime ve yatırıma dönüşmüş ülke ekonomisinde de önemli bir güç olmuştur.

Redl ekonomide açık vermeyen sektör olarak tanımlanan kobilya sektörü son yıllarda yüzünü ihracata çevirmiş, yıllık %20'ye yaklaşan büyüme ile 2012 itibarıyla 1.8 milyar dolarlık bir ihracat düzeyine ulaşmıştır. Sektör önemli bir teknolojik yatırım gerçekleştirmiştir.

Bu dosyanın ana konusu olan Adana ve bu bölgedeki mobilya sanayi olunca Çukurova ve tarımla özdeşleşen Yaşar Kemal'in romanlarına konu olan çeltik tarlalarının gölgesinde bir sanayiyi mercek altına alacağız.

Önemli bir ticaret güzergahı üzerinde bulunan Adana da esnaflık kültürü oldukça eskilere dayanıyor. Ahilik kültürünün usta-çırak felsefesinin içinde gelişen bölgede pek çok meslek dalında olduğu gibi mobilya sektörünün de önemli izlerini bulmak mümkün. Özellikle Osmanlı döneminde Ermeni-Rum ustaların burada mobilya ustalığının gelişiminde önemli etkileri olmuştur. Başta oymacılık olmak üzere bugün bu meslek hala geleneksel el işçiliğiyle yüzlerce atölyede gerçekleşmektedir. Türkiye'nin hemen her bölgesine klasik oyma koltuk, sandalye, yemek masaları, dolap ve büfeler ile her türlü projeleri gerçekleştiren Adanalı ustalar Türkiye'nin büyük mobilya kentlerine bu yarı mamül üretimle çok önemli bir pazar açığını dolduruyor.

Bölgenin ikliminden kaynaklanan avantajları da kullanan esnaf bir yıl boyunca bir dahaki sene kullanacağı sert ağaçları doğal kurutma yoluyla stoklayarak kurutma fırınlarına ihtiyaç duymadan ürününü hazır hale getiriyor. Her gün İnegöl- Ankara- İstanbul'a burada binlerce oyma koltuk, masa, sandalye yola çıkıyor.

Bu alanda önemli bir teknolojinin CNC makinelerinin olmasına rağmen Adana belki de istihdamı koruma adına imalathaneye CNC oyma makinelerini sokmuyor. Organize sanayide yer alan bu yüzlerce firma talebin artması halinde yarın mutlaka bu teknolojik yatırımı da yapacaktır. Ancak bu dosyanın ana konusu, Adana'da iskelet ve oyma sanatının boyutunu işlemektir. Zamanında Türkiye'nin ilk sanayileşen kentleri arasında yer alan Adana özellikle tekstil ve tasarım alanında gelişti. TEM otoyolu üzerinde bulunmasının yanısıra demiryolu ağıyla pek çok noktaya ulaşım imkanı bulunan Adana, Yumurtalık Serbest Bölgesi ve liman bağlantısıyla deniz taşımacılığına da uygun bir bölge... 1950'de başlayan sanayileşme 1980'lerden sonra bir duraklama dönemi yaşamış 1996'da organize sanayinin hazırlanmasıyla yeniden bir canlanma yaşamış, Hacı Sabancı Organize Sanayi'de 300'e yakın küçük ve orta ölçekli imalatçı firmayla bugün 32 milyon $ ihracat yapan bir kent olmuştur.

Bölgeye yakınlığı nedeniyle özellikle Ortadoğu ülkeleriyle önemli ticari bağlantılar kurulmuş. Başta Suriye, Suudi Arabistan, İran, Mısır, Irak olmak üzere hemen tüm Arap ülkelerine yarı mamül iskelet ve oyma ile bitmiş mobilya ihracatı yapılmaktadır. Adana'da iskeletçiler 1970'lerde yapılan mobilyacılar sitesinde yer almaktadır. Yüreğir ve Seyhan bu sektörün önemli merkezleridirler. Adana'da usta - çırak ilişkisi içinde gelişen oymacılık özellikle Yüreğir'de yoğunlaşmış ancak bölgenin gelişmiş altyapısı bulunan yeni bir organize sanayiye ihtiyacı var. Halen kent içinde sokak aralarında bodrum katlarında bu işi yapan önemli sayıda oyma ustası var.

Son yıllarda Tüyap Fuarcılık tarafından gerçekleştirilen Adana Mobilya Fuarı'nın bu bölgenin dışarıya açılmasına önemli bir etkisi olmuştur. Bu vesileyle imalatçı çevre iller ve dışarıdan gelenlerle bağlantılar kurmuştur. Adana Mobilya ve Marangozlar Odasıyla Tüyap Fuarcılık iş birliğiyle gerçekleşen fuar her yıl yapılıyor.

"Türkiye'nin hemen her bölgesine klasik oyma koltuk, sandalye, yemek masaları, dolap, büfeler vb. her türlü projeyi gerçekleştiren Adanalı ustalar yarı mamül üritiminde önemli bir pazar açığını dolduruyor"

"Bu alanda önemli teknolojik gelişmeler olmasına rağmen Adana belki de istihdamı koruma adına imalathaneye CNC oyma makinelerini sokmuyor"

"İklim avantajını kullanan esnaf bir yıl boyunca daha sonra kullanacağı sert ağaçları kurutma fırınlarına ihtiyaç duymadan doğal kurutma yoluyla stokluyor"

"Usta-çırak felsefesinin içinde gelişen Ahilik kültürünün bölgedeki pek çok meslek dalında olduğu gibi mobilya sektöründe önemli izlerini bulmak mümkün"
yazar

E-bülten için e-posta bırak