YAYIN GRUBUMUZUN SEKTÖRÜ YANLIZ BIRAKMAYIP DERGILERINI DAĞITTIĞI 14. Woodex Tehran Fuarı Bu Yıl Diğerlerinden Çok Farklı İdi

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

YAYIN GRUBUMUZUN SEKTÖRÜ YANLIZ BIRAKMAYIP DERGILERINI DAĞITTIĞI 14. Woodex Tehran Fuarı Bu Yıl Diğerlerinden Çok Farklı İdi

07-03-2016
YAYIN GRUBUMUZUN SEKTÖRÜ YANLIZ BIRAKMAYIP DERGILERINI DAĞITTIĞI 14. Woodex Tehran Fuarı Bu Yıl Diğerlerinden Çok Farklı İdi
WOODEX 2016 YILINDA AMBARGOSUZ BAŞLADI

WOODEX 2016 YILINDA AMBARGOSUZ BAŞLADI

Son yedi yıldır olduğu gibi, 2016da da sektörü yanlıs bırakmayarak katıldığı fuarda FURNITURK ve MOBİLYA Dekorasyon dergilerinin dağıtımı gerçekleştiren yayın grubumuz, ülkeye uygulanan ambargonun yılbaşı itibariyle kalkmış olmasının da etkisiyle, bu yıl oldukça farklı, hareketli ve tüm dünyanın ilgi odağı konumunda bir fuara tanık oluyordu.

İran gibi gerek nüfus, gerek zenginlik, gerekse sosyal ve demografik parametreler anlamında Türk firmaları açısından zaten oldukça başarılı ve önemli bir etkinlik olan WOODEX (önceki adı MEDEX) fuarı bu yıl, Tahranın Şah zamanından kalan oldukça görkemli alanında hem katılımcı sayısını, hem de kapladığı hol ve m2yi artırmış olarak açtı kapılarını.

YAKIN GELECEKTE YANITLARI BULUNACAK KİMİ SORU İŞARETLERİ

Ancak, neredeyse batıya açılan tek kapıları konumundaki bir ülkenin, dil, din, kültür, mesafe vb. avantajlarını da kullanan firmaları olarak Türkler burada ya çoktan bayilik ağlarını kurmuş, müşterilerini belirlemiş, iş ilişkilerini geliştirmiş ya da bu büyük pazardan pay alma konusunda önemli gayretler içerisine girmişken, ülkenin ticari oyununun kurulları birden değişince gelecek de çeşitli soru işaretleriyle dolmaya başladı.

WOODEX fuarında bu yıl hollerde, standlarda, otelde, her yerde İranın batıya açılmasının etkileri konuşuluyordu doğal olarak. Birebir görüştüğümüz, söyleştiğimiz Türk firmaları esas olarak yeni durumun her ne kadar geçmişten farklı olarak batılı firmaların bu pazara açılmasının önündeki engeller kalkacağı için, ister istemez bir rekabet ortamı yaratacağı konusunda hem fikir olsalar da, genel kanı bu durumun Türk firmaları açısından da olumlu olacağı doğrultusunda.

Özellikle, büyük ve kurumsal Türk şirketleri, rekabetin her yerde olduğu gibi, özellikle İran pazarında da kendilerine yarayacağını, böylesine karmaşık bir ortamda doğru düzgün firmalar ayakta kalırken diğerlerinin zamanla eleneceği, bu anlamda da standartlarının yükseleceğini, meydanın kaliteli ürünler üreten firmalara kalacağından, fiyat-kalmite standarları açısından oldukça avantajlı olan Türk firmalarının buradan karlı çıkacakları görüşü hakim.

Öte yandan Avrupalıların girmesiyle birlikte, daha modern üretim ve dağıtım mekanizmaları ile uluslararası kalite normlarının pazara etki edecek olması bir yana, ülkede pek de çağdaş düzeyde olmayan ticari kurallar, yasal düzenlemeler, bankacılıktan taşımacılığa kadar pek çok unsurun dünya seviyelerini yakalayacağı, bunun da geçmişte çok sıkıntı çekmiş olan Türk firmalarının işlerini kolaylaştıracağını düşünenlerin sayısı hiç de az değil. Ama yine de kafalarda pek çok çekince var.

11 FARKLI HOLE YAYILMIŞ BİR FUAR

İşte bu yıl ki WOODEX fuarı, bu soru işaretlerinin yol açtığı arayış çabalarının yol açtığı oldukça verimli bir hareketliliğe sahipti. Fuarda İran firmalarının yanısıra, Türk ve Batılı firmalarının, tasarım açısından da giderek daha estetik olmaya başlayan standları da, konvansiyonel görünüme sahip standları da kimi yerde birarada, kimi yerde holleri paylaşarak ürün ve hizmetlerini sergilediler. Fuar 11 farklı hole yayılmıştı. Fuar alanının güney tarafında 6, 7, 9, 10, 11, 12, 13 Nolu hollerin 4 tanesi ağaçişleme makinalarına ayrılırken, kuzey tarafında bulunan 31, 35, 38, 40, 41, 44 Nolu holler esas olarak ahşap, malzeme, aksesuar, kimyasal vb. diğer yan sanayi ürünleri sergileniyordu.

Bu yılın bir diğer ayırdedici özelliği makina hollerinde Homag, Weining, Biesse, Scm, diğer hollerde de Hettich, Hafele, Blum, Leuco, Leitz, Gagennau, Egger ve benzeri büyük dünya markalarının ürün ve hizmetlerini sergiliyor olmasıydı.

TÜRKİYEDEN 35 CİVARINDA KATILIMCI FİRMA

Bu yıl WOODEX fuarında hem milli hem de bireysel katılımlı 35 civarında Türk firması vardı. Bunların 25i Merkür Fuarcılık ile birlikte, milli katılımla gelmişti. Türk firmaları ağırlıklı olarak yine 35. ve 38. hollerdeki alanları ile makinacı hollerinin arasına konuşlanmışlardı. Gerek ürün çeşitliliği, gerekse de m2 ve stand sunumu olarak bu yıl daha zengin ve güçlü bir görünüm sergileyen Türk firmaları daha çok ahşap malzeme ve yan sanayi firmalarından oluşurken, fuar İranlı bayilerinin standına ürünlerini yerleştiren birkaç marka haricinde Türk makina firmaları açısından oldukça zayıftı. Bunun nedeni olarak da dövize bağlı metrekare fiyatlarının İranlı olmayanlar için aşırı yüksek olması ve yerli firmaların standlarının yabancıların ürünlerini sergilememeleri konusunda artan kontroller ve cezaların yüksekliği gösteriliyor.

Fuarın katılımcı Türk firmaları arasında AGT, IŞIK AHŞAP, GENTAŞ, YILDIZ SUNTA MDF, PELİLAM, LAMİGRAF, LAMİGLOSS (5 K), SAMET, ROMA PLASTİK, BETA KİMYA, BERKFA, EDK, JOWAT, EHD, FINE DÉCOR, GFA, MALZEME OFİSİ, METPLASCAN (CAPPOR), MEYA ALÜMİNYUM, ORMA, ÖZDEMİR AMORTİSÖR, PATENT MAKİNE,SİMİTEKS, SUNAN MALZEME, TECE DEKOR, ÜÇEL PRES MAKİNA ve ÜSTAT MOBİLYA gibi isimler bulunmaktaydı.

PAZARIN ZENGİNLİĞİNE UYGUN BİR ÜRÜN YELPAZESİ

Fuarda, Ağaç İşleme Makine Fabrikası ve Kesilmiş üretimi için aksesuarlar, Kereste, Kaplama, Parçacık Kurulu, MDF, OSB, LVL, Kontrplak Panelleri. Fırın Kurutma ve ilgili Ahşap Teknolojileri. Doğrama Makine, Mobilya Endüstrisi, Makina, Ağaç Tabanlı Paneller ve Kaplamalı Ürünler, kapitone Ürünleri Üreticileri. Makine ve Apre için Hatları. Taşınabilir, Ekipmanları, Kalıp, Ağaç İşleme Aletleri, El Aletleri İşleme Elektrikli El Aletleri ve Parçaları ve Aksesuarları. (Menteşe, Knobs, Kulp, Diğer Donanım) Emme Ekipmanları. Ürünler: Laminatlar, Kaplama, Kontrplak, Parçacık Kurulu, MDF, Mühendislik Wood, Kalıplı Kontrplak, Panel Ürünleri ve Ahşap Kompozit, Kesilmiş Kereste Kenar Yapıştırma Malzemeler: Malzemeleri ve Sarf Malzemeleri AhşapYapıştırıcılar, Vernikler, Cilalar, Finishes, Zımparalama Kağıdı, Malzemeleri Kumlama Aşındırıcılar, Kaplamalar, vb. Fabrika Ekipmanları, Aksesuarları ve Araçları, mobilya döşeme kumaşları, deri ve kumaş. Kağıt, baskı ve ambalaj makineleri, yan sanayileri ve aksesuarları. Mutfak ekipmanları, duvar kağıtları vb tüm ürün gruplarının sergilendiği fuar, sektörün İran gibi zengin bir pazardaki geleceğinin ne kadar parlak olduğunun bir göstergesiydi.

EKİN YAYIN GRUBU YİNE TAHRANDAYDI

Türk firmalarını yurtiçinde ve dışında takip eden, onların hedef pazarlarında gerçekleşen fuarlara katılan, oralarda dergilerini dağıtarak sektörü temsil eden EKİN Yayın Grubunun önem verdiği fuarlar arasında özel bir yere sahip olan WOODEX fuarı, gözardı edilemeyecek komşu ülkelerde gerçekleşen en önemli etkinliklerden olduğu için, her yıl takip ettiğimiz bir fuar.

Türkiye temsilcisi Merkür fuarcığın lojistiği ile her yıl çok sayıda dergiyi İrana ihraç eden yayın grubumuz, orada gerçekleştirdiği etikili dağıtım ile fuara katılsın katılmasın sayfalarında yer alan tüm firmaları uluslaraarsı profesyonellerle buluşturarak önemli bir işlevi yerine getiriyor.

Bu yıl da fuarın iki ayrı yerinde stand acmanın yanısıra hol giriş kapılarında da dergilerini dağıtan ekibimiz, sektörle birlikte olmak, ihracatçılarımızın nabzını tutmak, sorunlarını dinlemek, izlenimlerini aktarmanın yanısıra dünya pazarlarının önemli oyuncuları ile de temas kurdu.

Bugüne kadar olmadığı üzere pek çok batılı üretici ve ihracatçı firma, ulusal ve uluslararası dernek yöneticileri, fuarcılar ve yayıncıların İranda olmasını fırsat bilen ekibimiz hem yaptığı sohbetler ve söyleşiler ile hem Türk ve dünya pazarları arasındaki iletişimi güçlendirmiş hem de gerçekleştirdiği ikili görüşmeler ile karşılıklı bilgi ve fikir alışverişinde bulunarak önemli bir yayıncılıkişlevini yerine getirerek ülkemizi en iyi şekilde temsil etmiştir.
 

yazar

E-bülten için e-posta bırak