ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLME OLANAĞI : UR-GE Projesi

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLME OLANAĞI : UR-GE Projesi

02-10-2015
ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLME OLANAĞI : UR-GE Projesi
Ekonomi Bakanlığı, 2023 ihracat stratejisi hedefleri doğrultusunda çeşitli destek projelerini birbiri ardına uygulama koyarken, değişen rekabet koşullarına ve ihtiyaca uygun olarak yerel dinamiklerin harekete geçirilmesine olanak sağlayan Ur-Ge projesi ile de firmalarımızın ihracat seferberliğine önemli katkılar sağlamayı hedeflemiştir.Çok fazla bilinmeyen, ancak firmaların yeni pazarlara girmesi konusunda oldukça başarılı sonuçlar alınan bu projeye yönelik hazırlanan tebliğ esas itibariyle 23 Eylül 2010 tarihinde yürürlüğe girmiş olup, bugüne kadar yapılan çeşitli düzenlemelerle en verimli biçimde uygulanması konusunda adımlar atılmıştır.
KOBİLERE ÖNEMLİ BİR DESTEK MEKANİZMASI

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi Ur-Ge Projesini tanıtır, tanım ve amaçları hakkında bilgi verirken, şu açıklamayı yapmıştı:

Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağımız 2023 yılına ilişkin iddialı bir hedefimiz var. 2023 yılına ulaştığımızda 500 milyar dolar ihracat hacmi ile dünya ihracatından yüzde 1,5 oranında pay elde etmeyi hedefliyoruz. Bu hedefe ulaşılmasında KOBİlerimizin öncü rol oynayacağına inanıyoruz. Bu noktadan hareketle, ekonomik kalkınmanın itici gücü olarak gördüğümüz KOBİlerimizi daha rekabetçi kılmak için etkin destek sistemleri oluşturmaya devam ediyoruz. Sürdürülebilirlik ilkesi ile yürüttüğümüz çalışmalarımızda vizyonumuz KOBİlerimizin 2023 ihracat hedefine adım adım yürümelerine imkan sağlamak, rekabetçi alanlarda KOBİlerimizin birlikte hareket etmelerinden doğacak sinerji ile uluslararası rekabet gücümüzü artırmaktır.

KOBİlerimizin kümelenme faaliyetlerinin desteklenmesinin önemine binaen, bu bakış açısını ihracatta devlet yardımları politikalarımıza yansıtarak; 23 Eylül 2010 tarihinde, proje bazlı, hedef pazar ve hedef sektör odaklı Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliği (UR-GE) yürürlüğe koymuş bulunmaktayız.

UR-GE Tebliği, işbirliği kuruluşlarımızın kümelenme anlayışı ve proje yaklaşımı çerçevesinde KOBİlerin rekabet güçlerini geliştirmelerine yönelik ihtiyaç analizi, eğitim, danışmanlık, istihdam, yurt dışı pazarlama ve alım heyeti faaliyetlerini gerçekleştirdikleri bütünleşik bir destek mekanizmasıdır.

UZMAN İŞBİRLİĞİ KURULUŞLARININ DESTEĞİ İLE

Ur-Ge esas olarak firmalarımıza uluslararası pazarlara yönelik olarak rekabetçi bir üstünlük kazandırmak ve ihracat faaliyetlerini sürdürülebilir kılmak amacıyla olanaklarının iyileştirilmesi için proje ve kümelenme yaklaşımlarını esas alarak yerel dinamiklerin harekete geçirilmesine olanak sağlayan çeşitli destek faaliyetlerinin toplamıdır.

Projeler gerçekleştirilirken ihracatçı birlikleri, il sanayi ve ticaret odaları, TOBB, TİM, DEİK gibi kuruluşlar, Teknoloji geliştirme bölgeleri, organize sanayi bölgeleri, endüstri bölgeleri, sektörel üretici dernekleri, sektörel dış ticaret şirketleri ile imalatçıların kurduğu dernek, birlik ve kooperatif gibi işbirliği kuruluşlarının desteği de alınmaktadır.

ORTAK AMACA ve HEDEF PAZARLARA SAHİP FİRMALARI BİRARAYA GETİRMENİN SİNERJİSİ

Ur-Ge çalışmalarının en önemli avantajlarından birinin de kümelenme temelinde hareket edilmesi olduğu söylenmekte. Kümelenme, aynı ya da benzer iş kolunda faaliyet gösteren, coğnafi olarak birbirlerine yakın, birbirleriyle işbirliği ya da rekabet halinde olan üretici, yan sanayi ya da hizmet firmalarının bir araya geldiği bir çalışma modeli olup, bu sayede ortak ihtiyaç analizi, ortak eğitim ve danışmanlık ve ortak pazarlama hizmetleri almak gibi ihracata yönelik eylem faaliyetlerden maksimum fayda sağlanmaktadır.

400.000 DOLARA KADAR DESTEK VERİLMEKTE

Ur-Ge kapsamında firmaların ihtiyaç analizi, istihdam, eğitim, danışmanlık, yurt dışı pazarlama ve alım heyeti faaliyetlerinden oluşan UR-GE projelerine 400 bin dolara kadar destek verilmektedir.

Maliyetlerinin %75i ekonomi bakanlığı, kalan %25lik kısım ise projeye katılan firmalar tarafından karşılanan bu projeye katılan firmaların, projeyi hazırlayan kuruluş önderliğinde, ortak ihtiyaç analizi, ortak öğrenme (eğitim ve danışmanlık) ve ortak pazarlama (tanıtım, marka, ticaret heyeti, eşleştirme) gibi ihracata yönelik eylem ve faaliyetleri yerine getirmeleri bekleniyor.

Uzmanlar, katılımcı sayısı en az 10 firma olarak belirlenen Ur-Ge projelerinde başarılı olabilmek için en az 15-30 firmanın bir araya gelerek küme oluşturması gerektiğine vurgu yapmakta ve bu sayede proje kapsamında seçilen sektörlerde faaliyet gösteren firmaların, gelişme hızı yüksek ve Türkiyenin nispeten düşük pazar payına sahip olduğu ülkelere yönelik ihracatlarının sürdürülebilir olarak artırılabileceğini önemle belirtmektedirler.

Bugüne kadar Ur-Ge projeleri sayesinde şirket içi yapılanmanın ihracat stratejilerine uygun hale getirilmesi, şirketlerin ihracata yönelik insan kaynağı yetkinliğinin artırılması, şirketlere sistematik dış ticaret ve pazar araştırması yetkinliği kazandırılması ve hedeflenen yeni pazarlarda ihracata başlamalarının sağlanması konusunda pek çok başarılı örnek yaşandığını da hatırlatan uzmanlar, projenin esas öneminin tüm bu faaliyetlerden firmaların oldukça düşük maliyetlerle yararlanıyor olmalarına da vurgu yapıyorlar.

YURTDIŞI PAZARLARLAMA PROGRAMLARI

Ur-GE projesinin en etkili ayaklarından birini oluşturan yurtdışı pazarlama programları kapsamında ortak pazar araştırmaları yapılmakta, pazar ziyaretleri gerçekleştirilmekte, tanıtım faaliyetleri desteklenmekte, ticaret heyetleri oluşturulmakta, yurtdışı fuar ziyaretleri yapılmakta, eşleştirme faaliyetleri ve toplantıları düzenlenmektedir.

Bu faaliyetler için verilen destek kapsamında ulaşım, konaklama, tanıtım ve organizasyon, tercümanlık, toplantı yer kiralanması vb. Ihtiyaçlar, görsel ve yazılı tanıtım ve halkla ilişkiler gibi giderler bulunmaktadır. Ayrıca proje kapsamında yürütülen programların organizasyonunun ve koordinasyonunun sağlanması amacıyla 2 kişi de işbirliği kuruluşu tarafından istihdam edilerek Ur-Geden faydalanan firmaların hizmetine verilmektedir.

ALIM HEYETİ PROGRAMLARI

Yurtdışında yerleşik ihracatçı firmaları kurum ve kuruluşlar ile basın mensupları Ur-Ge projeleri kapsamında Türkiyeye davet edilerek ikili iş görüşmeleri, çeşitli tesis ve meslek kuruluşu ziyaretleri organize edilir ve program başına 100.000 Abd Doları destek verilir.

ŞİRKETLERE BİREYSEL DANIŞMANLIK HİZMETİ

Yine Ur-Ge projeleri kapsamında şirketlere ihtiyaçları olan bireysel danışmanlık hizmetleri verilerek, bilgi ve iletişim teknolojileri, finansman ve risk yönetimleri, kalite ve verimlilik, üretim ve tedarik zinciri yönetimi ve ihtiyaç duyulabilecem benzeri alanlarda seminerler, eğitim çalışmaları gerçekleştirilir ve bunlar için 50.000 Abd Doları destek sağlanır.
yazar

E-bülten için e-posta bırak