TÜYAPın Düzenlediği Samsunda Mobilya ve Dekorasyon Fuarı Açıldı

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

TÜYAPın Düzenlediği Samsunda Mobilya ve Dekorasyon Fuarı Açıldı

16-03-2016
TÜYAPın Düzenlediği Samsunda Mobilya ve Dekorasyon Fuarı Açıldı
"Samsun Mobilya ve Dekorasyon 2016 Mobilya, İç Mimari, Dekorasyon ve Aksesuarları Fuarı" düzenlenen törenle kapılarını ziyaretçilerine açtı.

TÜYAP Samsun Fuar ve Kongre Merkezi'nde açılan fuara Samsun Valisi İbrahim Şahin, AK Parti Samsun Milletvekilleri Fuat Köktaş ve Hasan Basri Kurt, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Canik Kaymakamı İlhan Turgut, Tekkeköy Kaymakamı İbrahim Küçük, Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Türkiye Ağaç İşleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Meclis Başkanı Ali Rıza Ercan, TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdür Yardımcısı Cihat Alagöz, TÜYAP Samsun Bölge Müdürü Server Seçer, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Fuarın açılış konuşmasını yapan TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdür Yardımcısı Cihat Alagöz, "Mobilyacılık sektörünün Karadeniz Bölgesi'nin tek ihtisas fuarına Samsun'da bugün ev sahipliği yapıyoruz. Bugün ayrıca Samsun'da tüm Türkiye'ye "Samsun, ülkemizin en önemli üretim mobilya havzası olma yolunda kararlı bir biçimde yoluna devam etmektedir" mesajını veriyoruz. Mobilya fuarımızı sırasıyla inşaat, tarım, otomobil ve gıda fuarları takip edecektir" dedi.

ERCAN: "MOBİLYA İHRACATIMIZ 2 MİLYAR DOLAR"

Mobilya sektörünün Türkiye'nin ihracatında en şanslı sektörlerden birisi olduğunu belirten Türkiye Ağaç İşleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Meclis Başkanı Ali Rıza Ercan, "Gerek el imalatında gerekse bant mobilyada dünyada yarışamayacağımız bir ülke yok. Umarım burada katılımcılar beklentilerinin karşılığını alacaklardır. Ancak fuarlar hemen geri dönüşüm ve para kazanılan oluşumlardan ziyade bir organizasyondur ve tanıtım için yapılır. Biz kendimizi tanıtırsak ve müşterinin ayağına gidersek, ürünümüzü onun ayağına götürürsek para kazanacağız. Buralar müşteri ile bizim organizasyonun birleştiği yerlerdir. Bu fuar bu bölge açısından son derece önemli bir fuardır. Gerek el imalatı mobilya, gerek bant mobilya, kereste ve madeni mobilyada dahil olmak üzere ihracatımız 2 milyar dolar civarındadır. Sadece İtalya'nın 2014 yılı ithalatı 20 milyar dolardır. Dünyada mobilya sektörü açısından ülkemiz hem bakir hem de ihracatı en güçlü sektörlerden birisine sahip bir ülkedir. Yeter ki biz bu potansiyelimizin farkına varalım ve yeter ki biz bu potansiyelimizi harekete geçirelim" diye konuştu.

Samsun'da mobilya sektörünün önünün açık olduğunu ifade eden TSO Meclis Başkanı Muharrem Durmuşoğlu, "Biz mobilyacılar olarak 2 yıldır TSO'nun desteği ile URGE projesi adı altında 34 tane firma 2 yılda 4 tane fuar düzenledik. Bunlar Çin, İtalya, Dubai ve Rusya'nın Krasnador iliydi. Arkadaşlarımız gittiklerimiz bu ülkelerdeki stant uygulamaları dahil her şeyi gördüler ve Samsun'a getirdiler. Şu anda 750 civarındaki imalatçıdan 43 tanesi katıldı. Samsun'da mobilyanın önü açık. Arkadaşlarımız yeni organize sanayileri istiyor. Bu konuda da yöneticilerimizden destek bekliyoruz. Siz bizi desteklerseniz biz daha fazla iş ve aş yapmak için mücadele edeceğiz" şeklinde konuştu.

BAŞKAN YILMAZ: "MOBİLYA İHRACATINDAKİ 2 MİLYAR DOLAR DIŞ SATIM YETERLİ DEĞİL"

Samsun fuarcılığının son dönemlerde sıçrama yaptığına dikkat çeken Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Fuar alanının yapılmadan önceki halini hepimiz çok iyi biliyoruz. Çadırlarda, Batıpark'larda, Doğupark'larda fuar yapmaya çalışıyorduk. Bunlar bizim şehrimize yakışmıyordu. Şimdi ise burada her ay bir fuara ev sahipliği yapıyoruz. Şehrimiz kongre turizminde de zıplama yapıyor. Mobilya, ülkemizin en önemli ihraç ürünlerinden birisidir. Ancak 2 milyar dolar olan dış satım bu kadar başarı elde etmiş bir ülke için yeterli değil. Bunun önünde bir sürü engeller var. Bu engellerin çoğu bürokratik engeller. Etrafımızdaki ülkelerle olan sıkıntıların da etkisi büyük. Suriye üzerindeki uçak düşürme hadisesinden sonra Rusya ile olan ilişkilerimiz ters gelişmeye başladı. Zannediyorum bu sıkıntılar aşılacaktır. Aklın yolu birdir. Çünkü onlar bize biz onlara ihtiyaç duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

Kitap fuarına mecliste bütçe görüşmelerinde olduğu için katılamadığını ifade eden AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş şöyle konuştu: "Önemli olan bir takım hizmetlerin yapılıp şehrin tanıtımına, şehir ticaretinin önünü açmaya ve dışarıdan buraya müşterileri getirmektir. Mobilya, bir tasarım demektir. Biz de tam bu anlamda bütçe görüşmelerinden önce Ar-Ge kanunu çıkarttık. Az önce Başkanımız Yılmaz'ın söylediği bürokratik engellere katılıyorum. Büyüyen Türkiye'yi artık dünyanın ilk 10 ülkesi arasına girmeyi hedefine koyan Türkiye'yi bu sistem taşımıyor. Hızlı hareket etme kabiliyetimizi elimizden alıyor ve zaman hızla akıp gidiyor. Diğer ülkelerin seviyelerine ulaşabilmemiz için bizim çok daha fazla koşmamız, çok daha kısa zamanda fazla yol almamız ve toplumun bütün dinamitlerini bir araya getirmemiz gerektiğini biliyoruz. "Ben" değil "biz" anlayışı ile bu ülkeyi büyüteceğiz. Biz anlayışı ile ihracat rakamlarımızı arttırabileceğiz. Yatırımcının önünü açtığımızda yatırımcı parasal maliyetinin dışında bürokratik engelleri nasıl aşılacağından tereddüt eden yatırımcılarımızı mutlaka rahatlatmamız gereken gerek yasal, gerekse kanuni değişiklikleri hızlı bir şekilde bu dönem meclisten çıkartacağız."

Markalaşmaya önem gösterilmesi gerektiğine vurgu yapan Samsun Valisi İbrahim Şahin ise şunları söyledi: "Kitap fuarının ilki istenen ziyaretçi sayısına ulaşmamıştı ama ikinci kitap fuarında ise ziyaretçi sayısı herkesin yüzünü güldürdü. Bugünkü mobilya fuarı da belki başlangıçta arzu edilen rakamlar bulunmayabilir ama önümüzdeki sene daha fazla katılımlar olacaktır. Burası bir cazibe merkezi halini alacaktır. Biz sınırlarımızın dışına çıktığımızda markamızı bulmakta zorlanıyorduk. Ama son dönemlerde markalarımızı oralarda görmeye başladık. Onun için biz yeni yeni markalar oluşturmak zorundayız. Sizin ürettiğiniz unvansız bir ürün 3-5 birime satılıyorken, aynı ürün markalandığında 300-500 birime kadar çıkabiliyor. Bu anlamda biz biraz daha farklı ürünler üretmek zorundayız."

Konuşmaların ardından fuarın açılışı yapıldı. 15-20 Mart 2016 tarihlerinde TÜYAP Samsun Fuar ve Kongre Merkezi'nde açık olacak olan "Samsun Mobilya ve Dekorasyon 2016 Fuarı"nda Samsun'da 750'den fazla üretici firmanın 53 stantta 43 Samsunlu firma yer alacak.

Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. (TÜYAP) tarafından, Samsun Valiliği ve Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) öncülüğünde hazırlanan fuar, 15-20 Mart tarihleri arasında 10.00 ile 20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.
yazar

E-bülten için e-posta bırak