Tüyap woodtech 2020 Ahşap işleme makineleri fuarı gerçekleşti
Koronavirüs pandemisi sonrasında Tüyap çatısı altında yüz yüze düzenlenen ilk ihtisas fuarı olan WoodTech 2020 33. Uluslararası Ağaç İşleme Makineleri, Kesici Takımlar, El Aletleri Fuarı, büyük bir başarıyla gerçekleşti. Tüyap Fuarcılık’ın grup şirketlerinden Reed Tüyap Fuarcılık’ın, Ağaç İşleme Makine ve Yan Sanayisi İş Adamları Derneği (AİMSAD) iş birliğiyle 10-14 Ekim tarihlerinde düzenlen fuara yerli ve yabancı firmaların ilgisi yoğun oldu.
5 milyon dolarlık iş yapıldı
Koronavirüs salgını nedeniyle alınan yeni tedbirlerle gerçekleştirilen WoodTech 2020’de; 8 ülkeden 79 firma ve firma temsilciliğinin ürünleri sergilendi. Ağaç işleme sektöründe faaliyet gösteren sektör temsilcileriyle yerli ve yabancı profesyonelleri buluşturan fuara bu yıl 60 ülkeden 6 bin 382 ziyaretçi katılırken, katılımcıların bine yakını yabancı ziyaretçiydi.
Azerbaycan, Bosna Hersek, Gürcistan, Kosova, Makedonya, Moldova, Özbekistan, Romanya, Rusya, Sırbistan ve Ukrayna’nın da dahil olduğu 11 ülkeden alım heyetlerinin geldiği fuara, yatırım yapmak isteyen iş insanları büyük ilgi gösterdi.
5 milyon dolarlık ticaret, katılımcıları memnun etti
Yeni normalin ilk fiziki fuarı, katılımcılarından da tam not aldı. WoodTech 2020 Fuarı ile ilgili yapılan ankete göre tamamı gelecek sene fuara yeniden katılacaklarını belirttiler. Fuara katılan her iki firmadan biri fuar sırasında sipariş alırken, fuar sonrasında sipariş alanlarının oranı ise yüzde 60’ın üzerinde. Fuarda 5 milyon dolar civarında iş bağlantısının kurulması sektör profesyonellerinin yüzünü güldürdü.
’Temassız Fuar’ ilk kez deneyimlendi
Koronavirüs pandemisi nedeniyle iyice daralan dünya ticaretine yeniden nefes aldıracak ‘öncü’ fuarlardan biri olan WoodTech Fuarı’na katılanlar ve ziyaretçiler ilk kez ‘temassız fuar’ deneyimini yaşadılar. TSE COVID-19 Güvenli Hizmet Belgesi almaya hak kazanan ilk ve tek fuarcılık şirketi Tüyap’ın 15 bin metrekare alan üzerinde düzenlediği fuarda, yeni dönemin hijyen uygulamaları, ateş ölçümü, sosyal mesafeye uygun ortak alanlar, havalandırma sistemlerindeki iyileştirmeler ve HES kodu ile katılımcı ve ziyaretçi kabulü gibi birçok tedbir alınmıştı.
“Daralan ticarete fuarlarla nefes aldıracağız”
“Ticaret için önce sağlık” mottosuyla yeni dönemde fuarlarını gerçekleştireceklerini belirten Tüyap Yönetim Kurulu Üyesi ve Stratejik Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Zeynep Ünal Öztop, “WoodTech 2020’yi Sağlık Bakanlığı’nın yönergelerine uygun bir biçimde gerçekleştirdik. TSE COVID-19 Güvenli Hizmet Belgesi almaya hak kazanan ilk ve tek fuarcılık şirketi olarak sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Daralan ticarete fuarlarla yeniden nefes aldırmayı hedeflerken, paydaşlarımızın sağlığını da önemsiyoruz. Fuarlarımıza yurt içinden ve yurt dışından ilgi olması bizi memnun ediyor” dedi.
“Dünyaya örnek olduk”
WoodTech 2020, 33. Uluslararası Ağaç İşleme Makineleri, Kesici Takımlar, El Aletleri Fuarı’nın katılımcıları, fuarla ilgili değerlendirmelerde de bulundular. Fuarın en büyük destekçisi olan Ağaç İşleme Makine ve Yan Sanayisi İş Adamları Derneği’nin (AİMSAD) Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak, son 5 yıldır cari açık vermeyen ağaç işleme makinesi sektörünün en büyük buluşması olan WoodTech Fuarı’nın 33’üncü kez pandemi şartlarında beklentilerin çok üzerinde ilgiyle gerçekleştiğini belirtti. “Fuarımıza yıllardır özlemini duyduğumuz, yatırım yapmak isteyen yurt içi ve yurt dışından nitelikli ziyaretçilerin katılması bizi memnun etti” diyen Kaçak, şu değerlendirmeyi yaptı: “WoodTech 2020 bizi sektör olarak memnun ederken, Türkiye’de pandemi koşullarında nasıl fuar yapılacağına dair de güzel bir örnek oldu. Umuyorum ki, tedbiri elden bırakmadan birçok ticari fuar yeniden yapılmaya başlanacak ve ekonomiye büyük katkılar sunacak.”
Beklentilerimizin üzerinde…
Kuruluşundan beri 33 yıldır WoodTech Fuarı’na katıldıklarını söyleyen Unimak Genel Müdürü Nizamettin Coşkun, “Fuarın düzenleneceği kesinleşince katılma kararı aldık. Aslında firmamızın prestiji açısından fuara katılmaya karar vermiştik ve bu yıl beklentilerimizi düşük tutmuştuk. Ancak fuarı tamamladığımızda beklentimizin üzerinde sonuç aldığımızı gördük. Gelen ziyaretçi oldukça profesyoneldi. Yatırım yapma, satın alma ihtiyacı olan ziyaretçiler vardı. Ayrıca pandemiyle ilgili tüm tedbirler gayet iyi şekilde alınmıştı” diye konuştu.
“Yüzde 90’ı makine almaya gelmişti”
Biesse Türkiye Operasyon Direktörü Yelda Akıncı ise fuar öncesinde kafalarında soru işaretleri olduğunu ancak fuar sonuçlarının kendilerini memnun ettiğini söyledi. Mobilya sektöründe Haziran ayından itibaren artan iç ve dış talebin fuardaki iş bağlantılarına olumlu yansıdığını vurgulayan Akıncı, “Fuar hafta sonu oldukça yoğundu. Fuar süresince gelen ziyaretçilerin neredeyse yüzde 90’ı makine yatırımı yapmaya gelen müşterilerdi. Biesse Türkiye olarak hedeflerimizin üstünde satış yaptık. Yaptığımız bağlantıların birçoğu fuar sürecinde sonuçlanan, siparişi onaylanan ve peşinatı verilen sıcak satışlar oldu” değerlendirmesini yaptı.