Tüyap Çukurova Ahşap İşleme Fuarı’na Katıldık
Aşağıda fuarın haberiyle birlikte dergimiz imtiyaz sahibi Nesip Uzun’un da bir değerlendirme yazısını bulacaksınız.
ADANA’DA İLK KEZ AÇILAN BİR FUAR ÜÇLEMESİ
Fuarın açılış konuşmasını yapan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, fuarın sektör ve Türkiye ekonomisi açısından büyük bir önem taşıdığını belirterek, “Yıllardan beri ihracatçısı olduğumuz makine sanayiinde artık dünya standartlarında, o kaliteye eşdeğer ve bazı alanlarda daha iyi ürünler üretiyoruz. İnşallah bunları dış pazara sattıkça, ülke ekonomisindeki cari açığı kapatmak, Türk ekonomisini büyütmek noktasında önemli işlere imza atmış olacağız” diye konuştu.?
Adana Valisi Mustafa Büyük ise Adana’da ilk defa açılan bu fuarın gelecek açısından ümit verdiğini vurgulayarak “Özellikle ahşap işleme makinaları, mobilya yan sanayi fuarı olarak bakıldığı zaman bölge için çok daha değerli hale geliyor. İlk defa olmasına rağmen yoğun katılım nedeniyle zaten gelecekle ilgili olumlu beklenti de başlamış oluyor” dedi.?
Tüyap'ın davetiyle Mısır, Rusya, Bulgaristan, Gürcistan, İran ve Makedonya'dan gelen iş adamlarının yanı sıra Adana, Ankara, Mersin, Niğde, Kayseri, Kahramanmaraş, Osmaniye, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Konya, Nevşehir, Aksaray, Malatya, Karaman ve Hatay başta olmak üzere 40’a yakın ilin ilgili iş adamlarının da katılımcı firmalarla iş bağlantıları kurduğu fuar 4 gün boyunca ilgi odağı oldu.
GENİŞ BİR ÜRÜN YELPAZESİ
Fuarlarda, Ahşap İşleme Makinaları, Kesici Delici Takımlar, Presler ve El Aletleri, Mobilya Yan Sanayi, Aksesuarları, Döşemelik Kumaşlar, Kapı, Pencere ve Ahşap Teknolojisi ve Orman Ürünleri, Metal İşleme Kaynak, Kesme, Delme Makinaları, Elektrik, Elektronik, Otomasyon, Hidrolik - Pnömatik Sistemler, Depolama, İstifleme sistemleri birarada sergilendi.
GENEL BİR DEĞERLENDİRME
Fuarcılık ve bölge ekonomisi üzerine pek çok yazılar yazdık. Endüstriyel fuarcılık bölgenin somut altyapısı çevre şehirlerle ilişkileri içinde değerlendirilerek ilgili sektörün bölgesel altyapısı üzerinden inşa edilmelidir. Konuya bu noktadan bakarsak Adana’da mobilya sektörü için endüstriyel üretim makineleri ve onun yan sanayisi açısından doğru bir yatırım olmuştur.
Adana’nın çevre kentlerle olan ulaşım kültür ticaret ağı ve bizatihi mobilya sektörüne yönelik önemli sanayi yatırımlarının varlığı nedeniyle isabetli bir yatırım olarak değerlendirilmelidir. Adana mobilya sektörünün imalat makinalarından CNC makinalarına, aksesuardan Mdf, yongalevha yatırımlarına büyük panel yatırımlarından imalat sanayine kadar yıllardır İnegöl, Ankara firmalarına iskelet, oymacılık gibi konularda destek veren önemli bir tedarikçi kentidir. Organize bölgesi ve mobilya mağazalarının bugünün çağday yapısına uymayan görüntülerine rağmen ciddi düzeyde yatırımlar vardır. Bugüne kadar mobilya sektörü gibi istihdam odaklı bir sektörün ihmal edilmemesine rağmen sektör bu kentte ciddi direnişler ve varolma savaşı verdi.
Bu nedenle Tüyap Fuarcılığın bu yıl gerçekleştirdiği Çukurova Ağaç İşleme Makineleri fuarı özel bir anlam etmektedir. Makineyle başlayan bu girişim onu tamamlayan mobilya yan sanayi, aksesuarlar ve yüzey malzemeleriyle sürdürülmektedir.
Özellikle bu bölgede faaliyet yürüten firmalar bu fuarı destekleyerek Adana’yı sektörün çekim merkezi yapmalı, Adana mobilyasının katma değereni yükseltmeledir.
Çevre kentleriyle 5 milyonu aşkın nüfusa hitap eden Adana’da varolan mobilya sanayi bölgesi, bugünün çağdaş, modern ve tüketici anlayışına hitap etmiyor. Harabe dükkanlardan oluşmuş, hiçbir görselliği olmayan, yolları yüzlerce yıl öncesinden kalmış gibi görünen mağazaların olduğu bölgeye vatandaş mobilya almaya nasıl gelsin ? Buranın koca büyükşehir belediyesi yerel yöneticileri hiç mi uğramadılar ? Binlerce insanın istihdam edilerek ekmek yediği bu sektöre gösterilen bu yaklaşımı anlamak imkansız. Her mobilya fuarı açılışına gelen ve saatlerce konuşan sayın valilerimiz, belediye başkanlarımız hiç mi buraları görmedi ? Görmedilerse daha da kötü. Yaşadıkları yeri kendileri tanımıyor demektir.
İnegöl, Bursa, Kayseri belediyeleri ve valilerinin destekleriyle buralardan mobilya markaları çıkmakta ve ihracat yapmaktalar.
İnegöl’de milyar dolarlık mobilya AVM’si yapıldı ama Adana mobilyacılarının yolları bile çamurdan.
Bu nedenle Tüyap fuarcılığın özverili çabalarıyla sektör tek başına gelişemez Adana’nın yöneticileri, sanayi ve ticaret odaları, valisi, belediye başkanları ciddi bir çaba harcamak zorundadırlar. Unutmamamalı ki burada bu sektörün gelişmesi tüm diğer sektörlere de kan taşır. Mobilya almaya gelen kente de önemli bir gelir bırakır. Bu keantte mobilya sektörüne yapılmış bireysel makina yatırımları ne yazık ki karşılığını alamıyor ama geleneksel yapının değişmesi de bir o kadar kolay, çünkü bütün firmalar bir çıkış arıyorlar.
Bu yıl ilk kaz yapılmasına rağmen Türkiye’nin değişik yerlerinden pet çok makine firması fuara katıldı. Bu cesaret ve girişimlerinden dolayı da firmalarımızı kutluyorum. Tüyap Anadolu Fuarları Gn. Müdürü Sn. İlhan Ersözlü fuarın iki yılda bir yapılacağınısöyledi. 2 yıl sonra Adana’da daha güçlü bir katılım olacağına inanıyorum ama küçük bir “İntermob” eklemesiyle.