TÜSİAD'dan Çin Çıkarması

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

TÜSİAD'dan Çin Çıkarması

28-05-2014
TÜSİAD'dan Çin Çıkarması
TÜSİAD Yönetim Kurulu iş fırsatlarını araştırmak üzere Çinde temaslarına başladı. TÜSİAD Başkanı Yılmaz Çini anlamak için geldiklerini söyledi. Çinde TÜSİAD üyelerine ülkede iş gücü maliyetinin giderek arttığı ve üretimin cazibesini yitirdiği anlatıldı.

YÖNETİM Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, liderliğindeki Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) iş fırsatlarını araştırmak ve iş birliklerini artırmak üzere Çinde. Başkan Yılmazın yanı sıra TÜSİAD Küresel Ekonomik İlişkiler Komisyonu Başkanı Osman Boynerin de katıldığı iş seyahati aslında önümüzdeki dönem Çinin dünya ekonomisindeki rolü de düşünüldüğünde çok önemli.
TÜSİADın davetlisi olarak geldiğimiz seyahatte Yılmaz, Türkiyenin global dünyaya açılmak isteyen Çinli şirketler için önemli olduğunu belirterek, Türkiye, 1.5 milyar nüfuslu bir pazarın ortasında. Üstelik buradaki altyapı, yatırımları destekleyecek seviyede. Çini en yetkili isimlerden dinlemek, Çini anlamak için buradayız dedi.


Ziyaretin ilk durağı olan Pekinde Yılmaz ve beraberindekiler, Avrupa Birliği Çin Ticaret Odası, Çin Uluslararası Ticareti Destekleme Konseyi, Ticaret Bakanlığı, Çin Girişim Konfederasyonu, Çin Yatırım Kuruluşu yetkilileriyle bir araya geldi.
Ziyaretlerindeki konuşmasına TÜSİADı anlatarak başlayan Yılmaz, Çin ile Türkiye arasındaki ilişkilere sadece iş olarak değil, stratejik bakılması gerektiğini ifade etti. Yılmaz Türkiyenin global dünyaya açılmak isteyen Çin şirketleri için önemli olduğunun altını çizdi.

Türkiyede imkan var

Çinli gazetecilerle de bir araya gelen Yılmaz, Türkiyedeki insan kaynağının da çok iyi olduğunu ve modern teknolojileri kullanabildiğinin altını çizerek şunları söyledi:
Türkiye, yabancı yatırımcılar için önemli imkanlar sağlıyor. Bu imkanlardan Çinli dostalarımızın da yararlanarak Türkiye ekonomisinde yer alabileceklerini düşünüyorum. Diğer taraftan Çin büyük bir pazar ve yaptığı reformlarla, istikrarla büyüyen, gelişen bir ülke. Üyelerimizin Çinde yatırım yaparak, Çin ekonomisi içerisinde yer almasını istiyoruz. Yılmaz, Türkiyede bazı projelere devlet garantisi geldiği için Çinli firmaların Türkiyeye yatırım konusunda rahat olabileceklerini söyleyerek Türkiyenin geçen yılki yüzde 4 ile en fazla büyüyen ülkelerden biri olduğunu bildirdi.

Her an değişir

Çin Ticaret Odası (EUCCC) Başkanı Jeorg Wuttke, Çini anlamanın zor olduğunu, ülkede gündemin 1 haftada bile değişebileceğini söyledi. Wuttke en son Boston Consulting ve Mc Kinzeyin devletle iş yapmasının yasaklandığına dikkat çekti. İşte Wuttkenin gözünden Çinde son durum:
- Ülkede işçi ve girdi fiyatları arttı. Enerji maliyetindeki artış yüzde 60. Artık Çinin ucuz ülke olmaktan çıktı.
- Çindeki bu maliyet yükselişinden Türkiye faydalanabilir. Bazı ülkeler Çindeki faaliyetlerini Avrupaya, Türkiyeye kaydırabilir.

yazar

E-bülten için e-posta bırak