Türkiye'deki her üç konuttan birinin ahşap kapısı Kastamonu'da üretiliyor.

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Türkiye'deki her üç konuttan birinin ahşap kapısı Kastamonu'da üretiliyor.

28-11-2013
Türkiye'deki her üç konuttan birinin ahşap kapısı Kastamonu'da üretiliyor.
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin verilerine göre topraklarının yarısından fazlası ormanlarla kaplı olan Kastamonu, ahşap sektöründe sessizce markalaşma çalışmalarını hızlandırdı. Türkiye'deki her üç konuttan birinin ahşap kapısını üreten kent, şimdi de butik masif mobilya satan firmaların gözdesi oldu.

Rapora göre geçen senenin ilk 10 ayına göre bu yıl Kastamonu kentinden yapılan toplam ihracat yüzde 230 arttı. Kentte bu artışa en çok destek olan sektörler ise 'maden ve metaller' ile 'ağaç mamülleri ve orman ürünleri' oldu.

Kastamonu kentinden geçen yılın ilk 10 ayında kentten 570 bin dolarlık ağaç ve orman ürünleri ihracatı yapılırken bu yılın aynı döneminde rakam 1 milyon 40 bin dolara çıktı.

Kentte 12 işletme butik ahşap üretimi yapıyor. 50 usta yeni tasarımlar konusunda çalışıyor. 19 ilçedeki köyler ise samanlıklarından, ambarlarına kadar eski ahşaplarını bu sektöre satıyor. Fırınlarda yakılmaya yollanan eski ambar kapıları yeniden ekonomiye kazandırılıyor. Türkiye'nin en büyük yonga levha fabrikalarından birine hem isim veren hem de ev sahipliği yapan kent, bu alanda 3 fabrikanın üretim yaptığı ülkenin tek şehri konumunda.

600 kapı üreticisinin bulunduğu Tosya ilçesinde ise bu ürüne yönelik ihtisas organize sanayi bölgesi kurulmuş durumda. Yakın zamanda burada faaliyete geçecek 15'e yakın fabrikanın açılışı yapılacak. Ilgaz ve Küre dağlarının yeşil ormanları ekonomiye böylece kazanılacak.

yazar

E-bülten için e-posta bırak