Türkiye ve Çin arasında yatırım işbirliği için köprüler kuruluyor

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Türkiye ve Çin arasında yatırım işbirliği için köprüler kuruluyor

06-08-2012
Türkiye ve Çin arasında yatırım işbirliği için köprüler kuruluyor
Türiye, Çin ile yatırımda işbirliği hedefiyle yeni bir adım attı. TİM'in ev sahipliğinde gerçekleşen Türk-Çin İş Forumu'nda Guangzhou şehri Parti Sekreteri Sayın Wan Qinliang başkanlığında, Guangzhou Dış Ticareti Geliştirme Kurumu (CCPIT) organizasyonuyla Guangzhou'nun önde gelen 150'ye yakın firma temsilcilerinden oluşan heyet Türk işadamları ile biraraya geldi.

Organizasyonun öncelikli amacının iki ülkenin potansiyelini ölçmek olduğunu belirten TİM Yönetim Kurulu Üyesi Tahsin Öztiryaki , "Ziyaret eden gruptan güneş enerjisi konusunda 17 milyon dolarlık yatırım yapmak isteyen Guangzhou Hongying Energy Technology adlı firma oldu. Kimya, ilaç ve deri sektöründen de firmalar var. Onlar da çok sayıda görüşme yaptı. Tek taraflı ticaretin yanlış olduğunu onlar da kabul ediyorlar. Teşvik ile çok ilgileniyorlar." dedi.

Çinliler'e Türkiye'nin durumu ve nasıl bir pazar olduğunu göstermek için bu organizasyonu düzenlediklerini kaydeden Öztiryaki, "Rakamlar değil ilişkiyi nereye getireceğimiz önemli. Burada yatırım yapacak firmaları getirme konusunda ricada bulunduk. Enerji, ilaç kimya , deri sektöründen yaklaşık 150 işadamını ağırladık. Brezilya ve Hindistan'la da iş forumu düzenlemeyi hedefliyoruz diye konuştu.

"Ürünlerimizi markalaştırarak Çin'le yakınlaşabiliriz"

Mevcut sorunları sadece mal satarak çözmenin zor olduğunu düşünüp, karşılıklı işbirliğinin zorunlu olduğuna inandıklarını ifade eden Öztiryaki, "Yaklaşık 20 milyar dolarlık ithalat yapıyoruz. 2.5 milyar dolarlık da ihracat yapıyoruz. Çin'e mal satmakla ilgili bütün çabamızı gösteriyoruz. Türkiye'de yatırım yapmalarını sağlamak ve Avrupa'ya daha yakın olduklarını, bu durumun avantaj olduğunu iletiyoruz. Ticaret elbette olacaktır ama biz bütün işadamlarımızı işbirliği yapmaları için yönlendiriyoruz. Kendi ürünlerimizi markalaştırarak Çin'e yakınlaşabiliriz" açıklamasını yaptı.

"21.Yüzyıl, gelişmekte olan ülkelerin altın çağı olacak"

Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Cemalettin Damlacı konuşmasında, "21. YY. gelişmekte olan ülkelerin altın çağı olacaktır. Birbirimize 10 yıl önce olduğundan daha fazla ihtiyacımız var. 10 yılda Türkiye ve Çin arasındaki ticaret hacminin 1.1 milyar dolardan 24 milyar dolara yükselmesi, işbirliğimizin her geçen gün arttığının bir göstergesi" derken, Türk Çin Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Murat Sungurlu da Türkiye, Ortadoğu, Afrika ve Avrupa için bir ticari köprü. Sizin de bu fırsatı sağlamanızı istiyoruz. Afrika'da ortak adım atıp kazan kazan ilişkisi yapmak istiyoruz" yorumunda bulundu.

Özyeğin: Üniversitelerimiz işbirliği yapmalı

Türk -Çin İş Konseyi Başkanı Hüsnü Özyeğin, Çinli yatırımcıları Türkiye'de enerji, madencilik, otomotiv, lojistik sektörlerine ihracata yönelik yatırım yapmaya çağırdı.Özyeğin, ''Türk müteahhitlerin Kuzey Irak, Rusya ve Avrasya'da Çin'den daha iyi ilişkileri var. Çin'in bunu da değerlendirmesi gerekiyor'' dedi. Türkiye'nin bölgede Kuzey Afrika, Rusya, Avrasya, Orta doğu, Doğu Afrika'da çok önemli politik ve ekonomik ilişkilere sahip olduğuna dikkati çeken Özyeğin, ''Çin ve Guangzhou'nun bundan istifade etmesi lazım. Türk müteahhitlerin Kuzey Irak, Rusya ve Avrasya'da Çin'den daha iyi ilişkileri var, Çin'in bunu da değerlendirmesi gerek'' şeklinde konuştu.

Türkiye'de 1 milyon gencin İngilizce konuştuğun, Çin'ce bilen sayısının ise ancak bir kişiyi bulduğuna işaret eden Özyeğin, ''Çin ile Türkiye üniversitelerinin işbirliğine gitmesi, öğrenci değişim programlarının uygulanması lazım. İki ülke insanı birbirinin lisanını öğrenmezse, ilişkilerin ilerlemeyeceğini düşünüyorum'' önerisinde bulundu.

Çin'e davet

Guangzhou Parti Sekreteri Wan Qingliang da böyle bir programa katılmaktan dolayı büyük bir gurur ve memnuniyet duyduğunu belirterek, ''İstanbul, İpek Yolu'nun son noktasıdır. Bu durum iki ülke için son derece önemlidir'' dedi.Guangzhou'nun, 2230 yıllık bir tarihe ve 16 milyon nüfusa sahip olduğunu ifade eden Qingliang, ''Şehrin 2011 yılı gayri safi milli hasılası 196.1 milyar dolardır. Kişi başına düşen yıllık gelir ortalama 15 bin dolardır. Guangzhou'nun toplam dış ticaret hacmi 216.1 milyar dolardır. Guangzhou Belediyesi olarak İstanbul ile kültür ve ticaret konularında işbirliği yapmaya hazırız. İstanbul'la kültür, ticaret ve turizmde daha sıkı bir işbirliği bekliyoruz'' diye konuştu. Türk heyetini bütün samimiyetiyle kendi şehirlerine davet ettiğini aktaran Qingliang, sözlerini şöyle tamamladı:

''Çin ve Türkiye arasındaki ilişkilerin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi iki ülke halkı için de önemlidir. Guangzhou şehrinin kapıları sonsuza kadar size açıktır. Yatırım yapmanız için sizi bekliyoruz. Daha fazla Türk iş adamının gelmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Uçuş seferlerinin sayısını yükseltmek için de elimizden geleni yapacağız. Ben de THY uçağıyla tek seferde İstanbul'a geldim. Havayolunuzun hizmeti bizde güzel bir imaj bırakıyor. Bu konuları dışişlerimize ve merkez yönetimine de bildireceğim. Elimden geleni yapacağım.''

yazar

E-bülten için e-posta bırak