Türkiye inşaat sektörü yüzde 2.8 oranında büyüdü

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Türkiye inşaat sektörü yüzde 2.8 oranında büyüdü

04-07-2012
Türkiye inşaat sektörü yüzde 2.8 oranında büyüdü
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği GYODERin hazırladığı 2012 yılı birinci çeyrek döneme ilişkin Türkiye ve Dünya Gayrimenkul Sektörü Raporunda; dünya ekonomilerindeki ve gayrimenkul sektörlerindeki yavaşlayan büyümeye dikkat çekildi. Türkiyenin 2012 yılının ilk üç ayındaki büyüme oranının; dünyadaki bu yavaşlamanın ve ekonomiyi soğutma önlemlerinin de etkisiyle yavaşladığı, ancak ABD, Euro Bölgesi ve Japonyanın da önünde yüzde 3.2 olarak gerçekleştiği vurgulandı.

Türkiye ekonomisindeki büyüme hızındaki düşüş tüm alt sektörlere yansırken, raporda gayrimenkul sektörünün ise 2012 yılı ilk çeyreğini yüzde 2.8 büyüme ile tamamladığı belirtildi. GYODER Başkanı Işık Gökkaya, Türk inşaat sektörünün; ekonomi geneli ve sektördeki önemli gelişmelerle birlikte özelikle son iki çeyrekte toparlanarak, öngörülen büyüme oranını yakalamasının beklendiğini belirtti.

2012 yılı ilk çeyrek dönemi rakamlarının 2011 yılı aynı dönemi ile karşılaştırıldığı raporda; 2012 yılı ilk üç ayındaki ekonomik büyüme oranlarının ABDde yüzde 1.9, Japonyada yüzde 2.7 oranında gerçekleştiği, Euro Bölgesinin ise yüzde -0.1 olarak gerçekleştiği belirtilen raporda; küresel yavaşlamanın Çinde de etkisini gösterdiği ve bu ülkede de büyüme oranının yüzde 8.1e düştüğü vurgulandı.

Ekonomiyi soğutma önlemlerinin yeni yıl itibariyle etkili olduğuna dikkat çekilen raporda; Türkiye ekonomisi büyüme hızının 2012 yılı ilk üç ayında yavaşlayarak yüzde 3.2 olarak gerçekleştiği ve bu daralmanın tüm alt sektörlere yansıdığı belirtildi. GYODER raporunda; Merkez Bankasının uyguladığı sıkılaştırıcı para politikasının temel neden olduğu bu yavaşlamada, 2011 yılı ikinci yarısı itibari ile gerçekleşen yüksek faiz oranları ve daha düşük likiditenin de belirleyici olduğuna da dikkat çekildi. Ekonomiyi soğutma önlemlerinin temel hedefleri olan cari açık ve enflasyondaki gerilemenin ilk üç ayda da sürdüğüne dikkat çekilen raporda ancak henüz kalıcı iyileşme için erken olduğu, bu nedenle Merkez Bankasının göreceli sıkı para politikasının bir süre daha süreceği ve buna bağlı olarak iktisadi faaliyetlerdeki büyümenin de aynı süreçte sınırlı kalacağı yorumu da yer aldı.

Raporda; dünya gayrimenkul sektöründeki durağanlığa ve sınırlı artışa karşın, ekonomi geneline paralel olarak yavaşlayan Türkiye inşaat sektörünün 2012 yılı ilk çeyreğinde geçen sene aynı döneme oranla yüzde 2.8 oranında büyüdüğü kaydedildi. Sektördeki bu yavaşlamada, kamu sektörünün inşaat harcamalarındaki durgunluğun da etkili olduğu belirtilen raporda, özel sektör harcamalarındaki düşüşe de dikkat çekildi. Yüksek kredi faiz oranlarının kredi talebini sınırlandırdığı, bunun da faiz oranlarda gevşemeye yol açtığı belirtilen raporda, ticari gayrimenkulün ise ekonomideki yavaşlamadan olumsuz etkilenmediği belirtildi. Raporda: ofis, AVM, otel yatırımlarının devam etmesine karşın kiralama talebi ve doluluk oranlarında sıkıntı yaşanmadığı vurgulandı.

Raporu değerlendiren GYODER Başkanı Işık Gökkaya, Türk inşaat sektöründeki büyümenin, ekonomi genelindeki yavaşlamanın, özellikle yeni yıl ile birlikte etkisini gösteren ekonomiyi soğutmaya yönelik önlemlerin ve sektörde 2011 yılı sonundaki yüksek seviyenin doğal etkisiyle öngörülebilir ve temkinli bir büyüme oranı kaydettiğini belirtti. Gayrimenkul sektörünü olumlu yönde ve önemli boyutta etkileyecek olan, kentsel dönüşümün henüz ilk projelerinin görüldüğünü, Afet Yasasında henüz ön hazırlık çalışmalarının yürütüldüğünü ve yabancılara mülk satışı ile ilgili düzenlemelerde ise oturma izni, kredi kullanımı gibi tamamlayıcı unsurların beklendiğini belirterek; Konut kredisi faiz oranlarında düşüş ve kullanım oranında artış sağlayacak bazı gelişmeler de beklenmektedir. Tüm bu gelişmelerin piyasaya etki etmesi ve genel ekonomideki gelişmelere paralel olarak Türkiye gayrimenkul sektörünün de, özellikle yılın ikinci yarısında vites büyütüp hızlanarak, sene sonunda öngörülen büyüme oranını yakalaması beklenmektedir dedi.
yazar

E-bülten için e-posta bırak