Türkiye İhracatçılar Meclisi Nisan Ayı Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısında Rekabet Artışı İçin İhracat Sorunlarına Dikkat Çekildi

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Türkiye İhracatçılar Meclisi Nisan Ayı Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısında Rekabet Artışı İçin İhracat Sorunlarına Dikkat Çekildi

04-04-2016
Türkiye İhracatçılar Meclisi Nisan Ayı Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısında Rekabet Artışı İçin İhracat Sorunlarına Dikkat Çekildi
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), nisan ayı Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısında Maliye Bakanı Naci Ağbal'ı ağırladı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ile birlikte ülke genelindeki ihracatçı birlikleri başkanları, yardımcıları ve sektörler konseyi başkanlarının katıldığı toplantıda, ihracatın sorunları ve çözüm önerileri paylaşıldı.

Konuşmasının başında Türkiye ile birlikte dünya genelinde meydana gelen terör saldırılarına değinen Büyükekşi, hangi ülkede olursa olsun acıları paylaştıklarını belirterek, Terör saldırılarına karşı tek ses, tek yürek, tek vücut olmak zorundayız. İhracatçılar olarak terörü kınıyor ve lanetliyoruz. Ülkemizin itibarını azaltmaya çalışanlar hedeflerine asla ulaşamayacak. Türkiye kendi markası ve yükselen değerleri ile bundan sonra da aynı azimle yoluna devam edecek, bizi kimse yolumuzdan döndüremez dedi.

İhracatçıların yaşadığı sorunlara dikkat çeken Büyükekşi, taleplerinin gerçekleşmesinin maliyet avantajı sağlayacağını ve ihracatçıların küresel rekabet gücünü artıracağını vurguladı.

Özellikle KDV iadelerinin büyük sıkıntıya neden olduğunu söyleyen Büyükekşi, KDV iadesi sürecinde Bakanlıklar arasında koordinasyon sorunları devam ediyor. Ayrıca bazı sektörlerde hem girdi hem de çıktı niteliğindeki ürünlerde yüzde 1, yüzde 8 ve yüzde 18 gibi KDV oran farklılığı ile ilgili sıkıntılar var. Bu farklılığı ortadan kaldıracak tek bir oran kullanılmalı. İhracatçıların farklı KDV oranları arasındaki alacaklar, yılda bir kez iade ediliyor ve bu da finansman sıkıntısı yaratıyor. İhracatçıların sadece KDV farklarından dolayı 10 milyon TL civarında alacağı var dedi.

KKDF'nin kapsamı genişletilmeli

Büyükekşi, yaşanan diğer sorunları ise şöyle özetledi:

İhracatta Damga Vergisi gibi ilkel bir uygulama devam ediyor ve uygulamadaki sorun, müfettişlerle mükellefleri karşı karşıya getiriyor. Hammaddelerde kaldırılan Kaynak Kullanımı Destek Fonu'ndan memnunuz ancak kapsamı genişletilmeli. Yine Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında ihraç edilecek araçlarda kullanılmak amacıyla ithal edilen ilk dolum akaryakıttan ÖTV'nin alınmaması gerekiyor. OSB'de Emlak Vergisi konusu, özellikle Belediyelerin rayiçlerinin haddinden fazla yükseltilmesi sebebiyle sıkıntı yaratıyor.

Ar-Ge ve inovasyon için karlılık artışı şart

İhracatçıların taleplerinin gerçekleşmesinin, aynı zamanda zamandan tasarruf sağlayacağını da vurgulayan Büyükekşi, Ülkemiz üretim ve ihracatına yönelik yaygınlaştırmaya çalıştığımız inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşma için ihracatçıların karlılığının artırılması lazım. Hem Maliye'ye daha çok vergi verelim hem de daha çok yatırım yapalım istiyoruz. Bu sorunların giderilmesi bizler için çok önemli. Bu piyasanın en dinamik aktörleri olarak, Maliye Bakanlığımızın vereceği güç ihracatı artırma konusunda da bizlere itici güç olacak dedi.

Yolu bilen reel sektör, devletin çıkış yolunu açması gerek

İhracatçıların sorunlarını dinleyen Maliye Bakanı Naci Ağbal da Hükümet olarak belirledikleri reform alanlarından birinin reel ekonomide köklü dönüşüm olduğunu söyledi. Bakan Ağbal, Üretim ve ihracatta katma değer artarsa dönüşüm olur. Reel sektör zihniyet değiştirecek, devlet de destek olacak. Devlet akıl bende demeyecek, yolu bilen reel sektör. Bizim reel sektörün çıkış yollarını açmamız gerek. Ekonomideki reel sektörün dönüşümünü ancak böyle sağlarız dedi.

Yapılan çalışmalarla ihracatçının en büyük sorunlarından olan KDV iade sürecinin hızlanacağı müjdesini de veren Bakan Naci Ağbal, şöyle konuştu:

KDV konusundaki şikayetleri ortadan kaldıracağız. İhracatçıların bizden talep ettiği KDV iadesi, bizim onlara olan borcumuz ve bu borcu vadesinde ödememiz lazım. 2015 yılında 32 milyar TL KDV iadesi yapmışız. Bu sürecin doğru, hızlı ve etkin yapılması gerekiyor. Mükelleflerin süreci şeffaf bir şekilde görmesi ve devletin de hesap verebilir olması gerekiyor. Bunun için yeni bir tebliğ ile mevzuat artık belirgin olacak. İadelere ilişkin bilgi, belge ve yazışmalar elektronik ortama aktarılacak. İhtisas vergi daireleri kurulacak.
yazar

E-bülten için e-posta bırak