Türk Mobilyacılar Afrika Pazarlarında

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Türk Mobilyacılar Afrika Pazarlarında

16-03-2013
Türk Mobilyacılar Afrika Pazarlarında

Türkiye’nin Afrika Kıtası ile yüzyıllar öncesine dayanan tarihi ve kültürel bağları bulunmaktadır. Ancak kıta ile olan lişkiler, özellikle son 5 – 6 yılda çok farklı boyutlara ulaşmış, global ekonomik kriz, Arap Baharı vb. gelişmeler ihracatçılarımızın yüzünü bu kıtaya çevirmiş ve hükümetin başını çektiği yepyeni bir açılım stratejisi uygulanmaya başlanmıştır.

Özellikle son iki yılda Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Bakanlar düzeyinde yetkilileri de içeren gerek siyasi gerekse ekonomik heyetler bölge ülkelerine gitmiş ve bu heyetlere mobilya ihracatçılarımız da katılmıştır. Ayrıca Mobilya Sanayicileri Derneği MOSDER bölgedeki birçok ülkeye düzenli geziler düzenlemiş, ikili iş anlaşmaları gerçekleştirilmiş ve Türk mobilya markalarının en bakir pazarlara bile ulaştırılması sağlanmıştır.

 

 

KENYA,

TANZANYA ve ANGOLA

Son 10 yıl içeçisinde gerçekleştirdikleri atılımlarla markalaşan ve dünya pazarlarına açılan Türk mobilyacıları, her geçen gün yeni pazarlarda adlarını duyurmaya devam ediyorlar. Sektörün yeni hedefleri arasında başı çeken Afrika kıtası da bundan payını almakta ve MOSDER’in birbiri ardına düzenlediği ziyaretler bu kıtaya yapılan mobilya ihracat hacminin her geçen gün artmasına önayak olmaktadır.

Şimdiye kadar Kenya, Nijerya, Güney Afrika’ya giden, Gana ve Tanzanya'da da pazar araştırmaları yapan MOSDER yetkilileri 2012 yılı sonralarında da Angola'yı ziyaret ettiler.

Türk mobilya stilinin ilgi gördüğü Afrika ülkeleri, Türk mobilya sanayisi için yeni ve gelişmeye açık bir pazar niteliğinde. Avrupa’nın yaşadığı krizler neticesinde canlı pazarlar yer değiştirdi. Türk mobilyacıları gelecek vaad eden pazarların Afrika’da olduğunu söylerken, Afrika ülkelerin Türkiye’nin 10-15 yıl önceki hali olarak tanımlıyor.

Beş kıtada 173 ülkeye mobilya ihracatı gerçekleştiren Türkiye, özellikle Türk mobilyasının tanıtım çalışmalarını tüm dünya genelinde sürdürürken, global mobilya sektöründe de adını duyurmada büyük ivme kaydediyor. Türk mobilya markaları ile yurtdışında farklı noktalarda yer alarak,  “Türk Mobilyası” stilini dünya genelinde benimsetmek ve bu bağlamda ihracatın arttırılması en büyük hedef. Hız kesmeden sürdürülen ticari faaliyetlerin ardı arkası kesilmiyor. Dünyanın dört bir yanındaki mobilya sanayicileriyle bir araya gelerek Türk mobilyasını tanıtmayı misyon edinen MOSDER’in geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirdiği Angola ziyareti, sektör adına büyük gelişmeler kaydetti.

MOBİLYA İHRACAT

HACMİ 5 MİLYON

DOLARA ÇIKACAK

MOSDER üyesi 18 firmanın katıldığı Angola Mobilya Sektörel Heyeti ile yapılan görüşmeler Türk mobilyasını yakından tanıma fırsatı yakalayan Angola’lı mobilya sanayicisi açısından da bir “ilk” oldu. Türk mobilya tarzını ve markalarını çok beğendiğini ifade eden heyet, bundan sonraki dönemde alımlarını yaparken Türk markalarını seçeceğini belirtti.

MOSDER Başkanı Ahmet Güleç, Angola’ya gerçekleştirilen gezi hakkında şu şekilde konuştu; “Afrika pazarına girmeye başladığımızdan bu yana, çeşitli ülkelerle ticari ilişkiler kurmaktayız. Son olarak, Angola’ya gerçeleştirilen heyet, Türk mobilya tarzını oluşturmada attığımız adımların başarılı sonuçlar verdiğini gösteriyor. Gerçekleştirdiğimiz görüşmeler sonucu 1 milyon dolar olan ihracat hacmimizin 5 milyon dolara çıkmasını bekliyoruz. Yakın ve uzak coğrafyalardaki tanıtım ve iş birliği çalışmalarımız tüm hızıyla devam edecek. Bir mobilya üretim ülkesi olan Türkiye’nin, dünyada marka olmuş mobilya ülkeleri ile kalite, fiyat, teknoloji ve tasarım alanlarında rekabeti her geçen gün artıyor. Bu amaçla çalışmalarını sürdüren Türk Mobilya Sanayicileri, emeklerinin karşılığını da artan ihracat rakamları ile alıyor.

GABON, NİJER, SENEGAL

Öte yandan Ocak ayı içerisinde Başbakan Erdoğan başkanlığında Gabon, Nijer ve Senegal'i ziyaret eden ihracatçılar, bölge ile ticaretin geliştirilmesi için önemli adımlar atarken, işbirliğinin karşılıklı anlaşmalarla güçlendirilmesi için söz aldılar. Başbakan Erdoğan, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın katılımıyla gerçekleştirilen 5 günlük heyete çok sayıda işadamı ve sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

Ziyaretin ilk durağı olan Gabon'da düzenlenen iş forumunda konuşan Başbakan Erdoğan, 2015 yılı için Afrika ile ticaret hacmini 50 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini ve bunda kararlı olduklarını belirterek, Gabon ile ticaretin de çok farklı boyutlara taşınacağını söyledi.

Afrika turunun ikinci durağı ise Nijer oldu. Başkent Niamey'de düzenlenen, ''Türkiye-Nijer İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, Erdoğan ''Biz Afrika ile sömürgeci bir mantıkla tek taraflı olarak değil, karşılıklı fayda ve saygı temelinde, her iki tarafın da kazanacağı kalıcı bir işbirliği tesis etmek istiyoruz'' dedi.

Gezinin son durağı olan Senegal’in başkenti Dakar'da düzenlenen Türkiye-Senegal İş Forumu'nda yaptığı konuşmada da ''Senegal'in Türkiye'nin Afrika ile yeniden kavuşmasının ilk adresi'' olduğunu söyleyen Erdoğan. hükümetler olarak öncelikli hedeflerinin; yatırımcılar için gerekli hukuki altyapıyı hazırlamak ve onları yatırım ve ticaret için teşvik etmek olduğunu belirtti.

Türkiye'nin Afrika kıtasında 16 ülkeyle iş konseyleri kurduğunu ve çalıştığını anlatan Erdoğan, Türkiye ile Senegal arasında en kısa zamanda bir iş konseyi kurulmasının ekonomik faaliyetlere hız kazandıracağını belirtti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Senegal'de Türk iş adamlarının gerçekleştirdiği yatırımlarını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

yazar

E-bülten için e-posta bırak