Türk mobilya sektörü ile birlikte ZOW Moskova Fuarındaydık

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Türk mobilya sektörü ile birlikte ZOW Moskova Fuarındaydık

11-02-2013
Türk mobilya sektörü ile birlikte ZOW Moskova Fuarındaydık
EKİN Yayın Grubu, bu yıl da sektörü Rusya pazarındaki etkinlikte yanlız bırakmadı. 19 - 23 Kasım tarihleri arasında Moskova’da eş zamanlı olarak düzenlenen ZOW ve Mebel fuarlarında dergilerini uluslararası basın profesyonelleri ile buluşturdu.

Rusya’nın başkentinde her yıl gerçekleşmekte olan ZOW Moskova fuarı, bu yıl önceki yıllara oranla gerek katılım gerekse de ziyaretçi açısından daha başarılı bir performans gösterdi. Fuar yine mobilya sanayi bileşenlerinin uluslararası markaları ve Türk mobilya sanayisinin etkin isimleriyle gerçekleşti.

Fuarın ilk üç günü nitelikli ziyaretçi açısından memnuniyet verici idi. Bu yıl ZOW Moskova’nın ana hollerine sığmayan yeni katılımcılar için açık alanda gerçekleşen kapalı çadırlarda pek çok firma yer aldı.

Expo Center’de Rusya’nın önemli mobilya fuarlarından MEBEL ile eş zamanda gerçekleşen iki fuar, çevre ülkelerden de önmeli oranda ziyaretçi çekti.

TÜRKİYE ve AVRUPA’NIN ÖNEMLİ

MARKALARI MOSKOVA’DAYDI

Her iki fuarda da, Almanya, İtalya gibi Avrupa’nın önemli mobilya üreticisi ülkelerinin geniş standları bu pazarlara duyulan ilginin bir göstergesi konumundaydı.

Bu yıl ZOW Moskova fuarına 16 Türk firması katıldı. Bunların arasında ARKOPA, ARRAY, ASD LAMİNAT, BOYUT PLASTİK, EKİN YAYIN GRUBU, GLOBAL MOBİLYA, HTS, LİGNADECOR, OYNURDEN KİMYA, ÖZMETAL METAX, PORTAKAL AHŞAP, SAMET, STARAX, TEMPO AKSESUAR ve YILDIRIM KARDEŞLER gibi sektörün önde gelen isimleri bulunuyordu.

RUSYA, TÜRK İMALATÇILAR İÇİN

ÖNEMLİ BİR PAZAR

300 milyonu aşkın bir ülke nüfusununda etkisi ile geniş bir pazara yönelik olarak gerçekleşen fuarlar, bölgede etkin olmaya çalışan Türk mobilya imalatçısı ve mobilya malzeme üreticileri için de çok önemli bir pazar.

Her anlamda geniş bir pazara sahip olan Rusya, özellikle bölgesindeki savaşlar ve siyasi kargaşalar nedeni ile Türkiye açıından negatif pozisyonda bulunan Ortadoğu pazarındaki kayıpların yeşertilebileceği alternatif bir alan konumunda.

Son iki yılda Suriye, Libya, İran pazarlarındaki yaşananlar Tür imalatçısına ciddi kayıplar verdirdi. Bu nedenle gerek Rusya, gerekse de BDT ülkeleri her anlamda kaybedilmemesi gereken ülekeler konumundadır.

Kaldı ki fuar katılımlarında önemli devlet destekleri sürmekte ancak daha önemlisi var olan pek çok destek programı da kullanılmamaktadır.

Örneğin yatırım, tanıtım, bine vb. destekleri gibi. İşbirliği, güçbirliği projeleri kapsamında aynı sektörde ya da farklı da olsa bir proje etrafında biraraya gelmiş en az 5 tüzel kuruluşun ortak yurtdışı projesi desteklenmektedir. Bu bölgede gerçekleştirilecek çalışmalar, türk firmalarını daha da güçlendirecektir.

ZOW, ÜLKENİN EN AKTİF

FUARLARI ARASINDA

Bu yıl gerçekleşen ZOW Moscow 2012, Rusya’da gerçekleşen 9. ZOW Fuarı oldu. Expocenter Fuar alanı ve eşzamanlı düzenlenen Mebel fuarı yakın işbirliği ile 19 - 23 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen fuar, iki ayrı holden ve bir de Forum merkezi konumundaki alandan oluşmaktaydı.

Bu yılki fuarda 215 firma ürün ve hizmetlerini yaklaşık 19,700 ziyaretçi ile buluşturdu.

ORGANİZATÖRLER,

FUARIN BÜYÜMEKTE OLDUĞUNUN ALTINI ÇİZİYORLAR

Fuarın açılış töreninde bir konuşma yapan Clarion Events Almanya CEO’su Horst Rudolph, Rusya’nın bu en büyük etkinliğinde tekrar sektörle birlikte olmaktan duyduğu memnuniyeti belirterek Rus mobilya endüstrisinin kalbinin attığı Moskova’dan herkese “hoşgeldiniz” dileklerini iletti.

Avrupa krizi sonrasında civar bölgelerde yeni merkezler oluştuğunu ve bunlardan birinin de bölgenin hızla büyüyen ülkesi konumundaki Rusya olduğunu ifade eden Rudolph, ZOW fuarının Rusya’da ilk kez iki salonda düzenleniyor olmasının bunun engüzel göstergesi olduğunun altını çizdi.

Restec Grup başkanı Sergey Trofimov da, sektördeki profesyonel işbirliklerinin önemine değinerek, 2003 yılından bu yana Rusya’da kapılarını açmakta olan ZOW fuarının 2007 yılından itibaren MEBEL le birlikte eşzamanlı olrak düzenleniyor olmasının yarattığı sinerjiye vurgu yaparak, etkinliğin ilk kez Expo Center fuar alanında düzenlenmiş olmasının hem katılımcı hem de ziyaretçilere sağladığı artılara dikkat çekti.

FUAR ETKİNLİKLERİ

ve ZOW ESSENTIALS

Fuarın önemli bir ayırdedici özelliği oldukça başarılı geçen ZOW ESSENTIALS etkinlikleri idi. Uluslararsı mobilya pazarlarına yönelik malzeme, aksesuar ve ekipmanların yaratıcı fikirleri ve en son gelişimlerinin sergilendiği ZOW ESSENTIALS’da fuar boyunca çeşitli etkinlikler gerçekleşti.”Geleceğin Mobilyası” konulu “Tartışma Kulübü” de fuar boyunce uluslararası ödülü sahibi Rus tasarımcıları biraraya getirdi.

Red Dot sahibi Aleksander Sorokin, Dmitry Nemzorov gibi tanınmış isimlerinin tasarımlarının da sergilendiği etkinlik, Rus mobilyacılarının arayışını ve uluslararası pazarlara entegre olma çabasını ortaya koyarken, ziyaretçilere global tasarım trendleri ve yeni malzemeler konusunda da ayrıntılı bilgiler verdi.

Tanınmış Alman bira markaları eşliğinde gerçekleşen “Bira Festivali” de fuara renk kata etkinlikler arasındaydı.

Bir sonraki ZOW Moscow, önümüzdeki yılın 18 - 22 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek.

yazar

E-bülten için e-posta bırak