Türk İhraç Ürünleri Fuarı Aşkabat'da Açıldı
13-01-2012
14-16 Aralık tarihlerinde Meridyen Uluslararası Fuarcılık ile Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası’nın ortaklaşa düzenlediği fuar, kapılarını Aşkabat'taki fuar düzenlenebilecek tek yer olan Sergi Köşkü'nde açtı. EKİN Yayın Grubu'nun yanısıra çeşitli sektörlerden 67 Türk şirketinin ürün ve hizmetlerini sergilediği fuarda mobiyadan inşaat malzemelerine, ev tekstilinden gıdaya, tekstilden ev gereçlerine kadar Türk firmaları tarafından üretilen yüzlerce ürün Türkmen pazarına tanıtıldı.
TÜRK ÜRÜNLERİNİN ÇOK YAYGIN OLDUĞU BİR PAZARTürk şirketlerinin en çok iş yaptığı ülke konumunda olan Türkmenistan'da, Meridyen Fuarcılık son yıllarda hem yapı fuarını hem de ihraç ürünleri fuarını düzenliyor. Esas itibariyle Türkmenistan, genelde Türk ürünlerinin oldukça prestijli olduğu ve sıkça tercih edildiği bir pazar. Çarşılar, marketler, dükkanlar hep Türk ürünleri ile dolu.
TÜM ÜLKEDE TEK BİR MOBİLYA FABRİKASI VAR
Mobilya sanayi için ise söylenecek fazla birşey yok. Gelişkin bir mobilya sektörünün olmadığı, ufak tefek kuruluşların dışında bir büyük Türkmen üretici firmanın -o da yeni yeni boy göstermeye başladığ- buı ülkede mobilya ihtiyacı genellikle yabancı markalardan karşılanmakta olup, bunların arasında Türk ürünlerinin hatırı sayılır bir ağırlığı bulunmakta. Türkmenistan'daki o tek mobilya fabrikası hemen her şeyi üretiyor. 3000 m2 alanda İnegöl'ün ufak bir firması boyutunda. En büyük malzeme alıcısı da bu firma. Begenc gibi yeni yatırım yapan genç yatırımcılar var. Ülkede ayrıca Çilek, İstikbal, Doğtaş vb. Türk mobilya firmalarının da showroomları bulunuyor.
İHRACATIMIZ HER YIL % 50 CİVARINDA ARTIYOR
Türkiye'nin Türkmenistan'a ihracatı 2007 yılından itibaren ortalama her yıl yüzde 50 oranında artıyor. Türk girişimcilerinin bu ülkedeki yatırımlarının toplamı 1.5 milyar dolar seviyesine ulaştı. Söz konusu ülkeye yapılan ihracatın çok önemli bir kısmı sanayi mallarından oluşuyor. Türkmenistan'da Türk müteahhitlik firmalarınca üstlenilen proje sayısı 1000'i aşmış durumada. Bu projelerin tutarı ise 27 milyar dolara yakın.
İki ülke arasındaki ticaret hacmine bakıldığında, 2011 yılının ilk 9 ayında Türkiye'nin ihracatı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 36 artarak 1 milyar 136 milyon doları bulurken, Türkmenistan'ın Türkiye'ye ihracatı ise geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 42 artarak 344 milyon doları aştı. Türkmenistan'da 605 adet Türk firmasının kayıtlı olduğu bildiriliyor.
ÖNEMLİ YATIRIMLAR 90'LI YILLARDAN SONRA BAŞLADI
90'lı yıllardan sonra Türk inşaat sektörü için önemli bir pazar olan ve bu ülkenin yeniden imarında önemli yatırımlar. büyük projeler gerçekleştiren Türk müteahhitleri, 20 yılda başkent Asghabat'ıı yeniden yarattılar. Kocaman bulvarları. özel mimarisi binalarıyla. özgün bir kent oluşmuş burada, ama herşey dışardan gelmiş. 20 yılda ülke sanayisi bir arpa boyu yol alamamış. ortalama bir sanayisi bile yok. Tümüyle dışa bağımlı bir ekonomi. ..
FUARA FARKLI ALANLARDAN KATILIM VAR
Fuara daha çok inşaat malzemeleri altyapı hizmetleri. kablo çimento tesisleri ve diğer ticaret alanlarından değişik sektör grupları katılmışlar. Fuar alanı olarak bir sergi salonu kullanılmış ve henüz bu alana yönelik bir komplex yok. Son yıllarda inşaat sektöründe Fransız firmaları daha çok ihaleler alıyorlar. Türkmenbaşı'nın yeni stratejısı olarak yorumlanıyor.
Pazarda hemen her sektörde Türk ürünleri var ancak herşey Türkiye'den göründüğü gibi değil. Ülkede tek parti düzeni var ve Türkmenbaşı'ndan habersiz kuş uçmuyor.. Demokrasi adı kulağa hoş gelen bir müzik gibi. Birkaç Türk firması son tüketiciye yönelik mağazalar açmış.
TÜRK FİRMALARI BU PAZARDA DOĞRU PARNERLERLE ÇALIŞMALI
Meridyen Fuarcılık büyük bir özveri ve cesaretle Türk firmalarına pazar için yol açıyor. Bu ülkede vize almak bir dert, iş yapmak cabası. Evet pazar var ama doğru partnerlerle iş yapmak şart. Bu ülkede yıllardır çalışan Türk mütahit ve sektör temsilcilerinin deneyimlerinden yararlanmalı Aşkabattaki Türk Tcaret Müşaviriyle temas kurularak destek alınmalıdır.
"TÜRKİYE İLE TÜRKMENİSTAN AVRASYA'NIN MERKEZİNE YERLEŞİYOR"
Bu yıl EKİN Yayın Grubu'nun da hazır bulunduğu fuarın resmi açılış törenine, ticaret, borsa ve tekstilden sorumlu Devlet Başkanı Yardımcısı Orazmurat Gurbannazarov, Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Şevki Mütevellioğlu, bakanlar, yabancı misyon şefleri ve çok sayıda davetli katıldı. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov fuar katılımcılarına yazılı mesaj gönderdi. Berdimuhamedov mesajında, fuarın iki ülke arasındaki işbirliğinin daha da geliştirilmesine önemli katkı sağlayacağını belirterek şöyle devam etti:
"Türkiye Cumhuriyeti bizim ülkemizin en yakın ve güvenli işbirliği yaptığımız ülkelerden biri. Bizim amacımız iki ülke ilişkilerini daha da geliştirmek. Türkiye ile Türkmenistan coğrafi konumu itibariyle Avrasya'nın merkezinde yerleşiyor. Bu da, ilişkilerimizin önemini arttırıyor. Türkmen-Türk işbirliği giderek güçleniyor ve çeşitli alanlarda çok sayıda ortak projelere imza atıldı. Ülkeler arasında 100'ün üzerinde anlaşma imzalandı. Türkmenistan Türkiye'ye tekstil, kimya sanayi, petrolgaz ve tarım ürünleri ihraç ederken, Türkiye'den metal, inşaat malzemeleri, elektrik aletler, hafif sanayi ürünleri, gıda ürünleri, ulaşım araçları ve ilaç satın alıyoruz. Türkmenistan'da 600'ün üzerinde Türk şirketi bulunuyor."
"ORTA ASYA'NIN CAZİBE MERKEZİ"
Açılış töreninde konuşan Büyükelçi Mütevellioğlu, Türkiye'nin Türkmenistan'da gerçekleştirdiği bu tanıtım faaliyetlerine paralel olarak Türkmenistan'ın da Türkiye'de fuar ve tanıtıcı sergiler açmasını desteklediklerini söyledi. 20 Aralık'ta Mersin'de Türkmenistan'ın tanıtım günü düzenleneceğini kaydeden Mütevellioğlu, bu etkinliğe Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın da katılacağını belirtti. Mütevellioğlu, fuarın Türkiye'nin Türkmenistan'daki yatırımlarına ve bu ülkenin kalkınmasına önemli katkı sağlayacağını ifade etti. Büyükelçi Mütevellioğlu, Türkiye ile Türkmenistan'ın müteahhitlik ve ticari alanında gösterdiği başarılı ilişkilere ek olarak, bundan sonra yatırımlara da yönelmesi gerektiğini bildirdi. Mütevellioğlu, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artarak rekorlar kırdığını ve Türkmenistan'ın Orta Asya'nın cazibe merkezine haline geldiğini kaydetti.
Fuarın resmi açılışın ardından Türkiye Büyükelçisi Mütevellioğlu ve beraberindeki resmi heyet, Türk firmalarının stantlarını gezdi. Türk firmalarının ürettiği ürünleri hakkında bilgi alan Türkmen heyeti, Türkmenistan'da özellikle inşaat sektörünün giderek genişlediğini ve büyük bir pazar olduğunu söyledi.