TOBB Orman Ürünleri Meclisi, Yeni Anayasada Sektörün Yeniden Düzenlenmesini İstedi

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

TOBB Orman Ürünleri Meclisi, Yeni Anayasada Sektörün Yeniden Düzenlenmesini İstedi

15-05-2012
TOBB Orman Ürünleri Meclisi, Yeni Anayasada Sektörün Yeniden Düzenlenmesini İstedi
TOBB Türkiye Orman Ürünleri Meclisi TOBB Birlik Merkezi’nde toplandı. Yeni anayasa çalışmalarına vurgu yapan sektör temsilcileri anayasada, orman işletmeciliği, muhafazası ve ormanların geliştirilmesi konusunun dikkatle ele alınmasını ve orman köylüsünün haklarının korunması istedi.
Sektör Temsilcileri,
Daha Etkin ve Verimli Bir Ormancılık Anlayışı İstedi

Toplantıda Meclis Başkan Yardımcısı Sabri Avcı yeni anayasa ile ilgili sektörün istekleri ve önerilerini dile getirirken, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanı Ahmet Yeşil, Türkiye Orman Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Cafer Yüksel, Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri ve meclis temsilcileri de konuya ilişkin düşünce ve önerilerini açıkladı.

Düzenlenecek yeni anayasa kapsamında, orman köylüsünün haklarının teminat altına alınması ve korunmasını, bu kapsamda mekanizasyon ağırlıklı kooperatif işçiliğini içeren yapılanmaların desteklenmesini isteyen meclis üyeleri; orman ürünleri endüstrisine hammadde temin eden, kaynağında, sadece para kazanmak yerine istihdam, üretim, yatırım ve ihracat artışını esas alan bir yapılanmanın oluşturulması gerektiğini vurguladılar.

Sektör temsilcileri, millet ormancılığını dikkate alan, korumacı anlayışla birlikte ormanların geliştirilmesini; modern işletmelerin, daha etkin, verimli ve karlı çalışarak orman kooperatiflerinin oluşmasını temin eden ormancılık anlayışının anayasanın ormancılıkla ilgili metinlerine dâhil edilmesinin doğru olacağını dile getirdiler.

Ahmet Kahraman: "2012 yılından ümitliyiz"
TOBB Türkiye Orman Ürünleri Meclisi Başkanı Ahmet Kahraman, toplantıda yaptığı değerlendirmede geçen yılın ormancılık sektörü ile diğer sektörler için faal geçtiğini, bu hareketliliğin 2012 yılında da devam edeceğini belirtti. Meclis üyeleri 2012 yılından ümitli olduklarını dile getirerek, orman ürünlerinin, Türkiye'ye ciddi katma değer üreten bir sektör olduğunun altını çizdiler. İthalat ve ihracat rakamlarının da ele alındığı toplantıda, 2011 yılı ithalat ve ihracat rakamlarının geçmiş 5 yıl ile kıyaslandığında en yüksek seviyede seyrettiğine işaret edildi.

Toplantıda ayrıca, dünyanın ağaç ve kağıt üretiminin yüzde 90'ını yapan 43 ülkenin üye olduğu "Uluslararası Orman ve Kağıt Dernekleri Konseyi"nden alınan bilgilere göre; dünya orman ürünleri sanayinin 470 milyar doların üzerinde bir hacme sahip olduğu, sektörde 14 milyonun üzerinde kişinin istihdam edildiği belirtildi.

Türkiye'de ormanlık alanların oranının yüzde 26 olduğunu kaydeden sektör temsilcileri, bu derece büyük kaynakların iyi değerlendirilmesi ve sanayiye tam anlamıyla kazandırılması halinde ülke ekonomisi için büyük bir avantaj olacağına dikkat çektiler. 300 bini endüstride, 300 bini orman işçiliğinde olmak üzere doğrudan 600 bin kişiye istihdam imkânı sağlayan Türkiye Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri Sektörü'nün 19 milyar dolar gibi bir değere sahip olduğuna değinildi.

"6831 sayılı Orman Kanunu'nda değişiklikler yapılmalı"
Toplantıda, 1956 yılında çıkarılan 6831 sayılı Orman Kanunu'nda da bir takım değişiklikler yapılması istenirken, bu kapsamda; Orman Genel Müdürlüğü'nce yapılan açık arttırmalı satış yerine, tahsisli satış sisteminin getirilmesi gerektiği vurgulandı.

Ayrıca, ormanların işletilmesinde orman kooperatiflerinin sayısının azaltılması gerektiği ifade edilirken, sanayinin uygun fiyat ve istenilen kalitede hammadde bulmasını sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmesi istendi. Kanunda yapılacak değişikliklerde, Orman Kooperatifleri Merkez Birliği, orman ürünleri sanayi kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarının mutabakatına önem verilmesi gerektiğine işaret edildi.
yazar

E-bülten için e-posta bırak