TOBB Meclis Başkanı Davut Doğan : Türk mobilyacılığı ihracatta ilk 10'a girmeyi hedefliyor

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

TOBB Meclis Başkanı Davut Doğan : Türk mobilyacılığı ihracatta ilk 10'a girmeyi hedefliyor

18-08-2014
TOBB Meclis Başkanı Davut Doğan : Türk mobilyacılığı ihracatta ilk 10'a girmeyi hedefliyor
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Mobilya Ürünleri Meclis Başkanı Davut Doğan, 2023 yılında, 25 milyar dolar üretim ve 10 milyar dolar dış satıma ulaşıp ihracatta ilk 10 ülke arasına girmeyi hedeflediklerini söyledi. Doğan, yurt dışında açılan her mağazanın, Türk mobilya ürünlerini daha görünür hale getirdiğini anlattı.

Markaların, dünya tasarım trendlerini takip edip yerel halkın beğeni ve kullanımını göz önüne alarak üretim yapmaya başladığını belirten Doğan, "Böyle olunca da her geçen gün Türk mobilyasına talep artar hale geldi. Model ve tasarımlar yanında ürünlerin kaliteli ve sağlam olmasıyla da Türk mobilyası öne çıkıyor" dedi.

Özellikle Arap ülkeleri ve Türk cumhuriyetlerinin, mobilyaya yoğun ilgi gösterdiğini vurgulayan Doğan, tasarımların beğenilmesi ve fiyatların uygun olmasının Ortadoğu pazarında da sektörün hızlı büyümesini sağladığını ifade etti.Irak başta olmak üzere Libya, Azerbaycan, Almanya, Fransa, İran, Suudi Arabistan, Türkmenistan, Birleşik Krallık ve Hollanda'nın, yoğun ihracat kaydedilen ülkeler olarak öne çıktığı bilgisini veren Doğan, şöyle konuştu:

"Mobilya sektörü ilk çeyrekte yüzde 6 küçüldü, ihracat ise yüzde 18 büyüdü. Genellikle yılın ilk yarısında satışlar daha düşük olur. Yılın ikinci yarısında düğün sezonunun da etkisiyle sektörde artış olur. Tahminen bu yıl sonunda sektörde yüzde 5 büyüme gerçekleşir, ihracat ise yüzde 8 büyüme ile 2,6 milyar dolara ulaşır.""Tasarım anlamında değer gören, yükselen bir çizgi var"

Doğan, sektördeki büyük firmaların yöneticilerine, maliyetten çok tasarıma yönelmelerini önerdi. Kaliteli ve uygun fiyatlı olan Türk mobilyasının, henüz kendi tarzını ortaya koyamadığını bildiren Doğan, "Ürün kalitesini tasarımla birleştirdiğimizde dünya sıralamasında daha üst seviyelerde yer alacağız" ifadesini kullandı.
Sadece tasarıma yatırım yapmakla hedeflere ulaşılamayacağına işaret eden Doğan, tasarımcıların yetiştirilmesinde devlet, üniversiteler ve firmaların iş birliğine gitmesi gerektiğini belirtti.
Firma yöneticilerine, öğrencilere daha fazla staj ve iş imkanı sağlaması, Ar-Ge yatırımlarını hızlandırmasını tavsiye eden Doğan, şunları kaydetti:

"2023'te dünyada mobilya ihracatında ilk 10 arasında yer almayı hedefliyoruz. Hedefimiz 25 milyar dolar üretim, 10 milyar dolar ihracat yapmak. Bunun için çalışmalar, geliştirme faaliyetleri devam ediyor. Sektörde kasım-nisan arası satışlar her yıl en düşük seviyede seyreder. Bu aylarda zarar oluşur. Mayıs ayında evlilik hazırlıklarının başlamasıyla ekim ayına kadar sezon en yüksek seviyesine ulaşır. Ayrıca haziranda okulların kapanmasıyla karne hediyesi dolayısıyla genç mobilyası da canlanır. Bu yıl da aynı şekilde ilk 6 ay sektör daraldı ancak ihracat rakamları arttı. İlk 6 ayda sektörde büyüme sağlanamadı. Yıllık büyüme de ortalama yüzde 10 gerçekleşir. Sektörde 2014 beklentileri, beklenti seviyesinin altında seyrediyor ancak sektörde tasarım anlamında değer gören, yükselen bir çizgi var. Daha modern, fonksiyonel ürünlere talep arttı."
yazar

E-bülten için e-posta bırak