TİM İhracat Ödülleri sahiplerini buldu
Dünyanın en büyük enerji, hammadde kaynaklarının olduğu, 1,7 milyar nüfusun yaşadığı bir coğrafyanın orta yerinde olan Türkiye'nin, bugüne kadar yaklaşık 430 milyar dolarlık bir ticaret hacmine klasik yöntemlerle ulaştığını aktaran Zeybekci, "Başkalarının lisansı, patenti, dizaynı, tasarımı ve başkalarının kontrol ettiği dağıtım kanalları ve finansman imkanlarıyla Türkiye gerçekten bir Türk mucizesi gerçekleştirdi." dedi.
"Bugün gelinen noktada 2016 sonu itibarıyla ihracatımız en kötü ihtimalle 2015 seviyesinde olacak" diyen Zeybekci, ihracatta Türkiye'nin artık ray, yöntem değiştirmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin dağıtım, tüketim, finans ve kaynak kanallarını kendisinin kontrol ettiği bir sisteme geçmesinin önemine işaret eden Zeybekci, geçen hafta AB ile Türkiye arasında Gümrük Birliği Anlaşmasının güncellenme görüşmelerinin AB Bakanlar Kurulu tarafından oy birliğiyle kabul edildiğini anımsatarak şöyle devam etti:
" 'AB ile Gümrük Birliğinin güncellenmesi ne demek?' derseniz, bir; Gümrük Birliği kapsamının hizmetler sektörünü kapsayacak şekilde genişletilmesi, iki; Gümrük Birliği kapsamının AB üyesi ülkelerin kamu alımlarının tamamına Türk şirketlerin taraf olabilecek şekilde genişletilmesi, üçüncüsü tarım ve gıdayı kapsaması, dört; Türkiye'nin Gümrük Birliği sürecinde karar alma mekanizmaları içinde yer alması ve en önemli beşincisi AB'nin üçüncü ülkelerle imzalayacağı Serbest Ticaret Anlaşması (STA) ve benzerlerine otomatik olarak taraf olması. Bu başarı özellikle son dönemde Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın verdiği desteklerle bu noktaya geldi ve 2017'de önemli bir başarı elde etmeye çalışıyoruz. Hizmet ticaretinin önü artık sizin hayal gücünüzün zorlayacağı yere kadar açılmış olacak. İlk hizmetleri de kapsayan Serbest Ticaret Anlaşmamızı Singapur'la imzaladık. Şimdi Rusya ile yeni Serbest Ticaret Anlaşmamızı, hizmetler ve kamu alımlarını kapsayacak şekilde 2017 yılında önemli bir noktaya getirmek ve bitirmek istiyoruz. Bosna Hersek ve Sırbistan'la olan anlaşmamızı kamu alımları ve hizmetleri içine alacak şekilde genişletmek istiyoruz. Buna benzer bütün gayretlerimiz tek tek yerine geliyor."
Zeybekci, yeni yatırım teşvikleri ve ihracat destekleriyle ilgili çalışmanın 16 Temmuz'da bitirilmesi planının, 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle sekteye uğradığını anımsatarak, 15 Temmuz'un milletin duruşuyla atlatıldığını dile getirdi.
Bunun dışında 11 kategoride ilk 3 firmanın ödüllendirildiği etkinlikte, birinciler Müteahhitlik Hizmetleri kategorisinde Çalık Enerji, Görsel-İşitsel Hizmetler'de Kanal D, Bilişim Hizmetleri'nde Netaş, Eğitim Hizmetleri'nde Bahçeşehir Üniversitesi, Eşya Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetleri'nde Netlog Lojistik, Turizm Hizmetleri Oti Holding, Sağlık Hizmetleri'nde Acıbadem, Teknik Müşavirlik Hizmetleri'nde Yüksel Proje, Yolcu Taşımacılığı ve Genel Hizmetleri'nde THY, İletişim Hizmetleri'nde Türksat, Mühendislik Hizmetleri Ford Otosan oldu.