TİM düzenlediği panelde ihracatçıların "en büyük problem olarak tanımladıkları, ihracatın finansmanı sorununu ele aldı

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

TİM düzenlediği panelde ihracatçıların "en büyük problem olarak tanımladıkları, ihracatın finansmanı sorununu ele aldı

27-06-2014
TİM düzenlediği panelde ihracatçıların
Türkiye'nin 2023 yılı 500 milyar dolar ihracat hedefinin mimarı olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), hedefe giden yolda, ihracatçıların sorunları için de çözüm yolları geliştiriyor. Bu bağlamda, yapılan eğilim anketlerinde en büyük sorunlardan biri olarak ortaya çıkan ihracatın uygun koşullarda finansmanı konusuyla ilgili bir panel düzenlendi.

VMerkez Bankası'na çağrı

Panel öncesi bir açılış konuşması yapan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi,finansman konusunun ihracatçılar için tam bir darboğaz teşkil ettiğini söyledi. Büyükekşi, ihracatçılar, bankacılar, sigortacılar ve Eximbank yetkililerinin düzenlenen panel ile konunun çözüm yollarını tartıştığını vurgulayarak " Rekorlar kırıyoruz ancak ihracatçılarımız dış ticaretin finansmanı konusunda sıkıntı yaşıyor. İhracatta yaşanan olumlu tempo, ihracatçılarımızın yaşadığı sorunların üstünü örtmemeli. Bu konuda Merkez Bankası'ndan ihracatçı dostu politikalar bekliyoruz diye konuştu.Finansmanın maliyetinin düşürülmesi noktasında MB'den aktif olmasını isteyen Büyükekşi, şöyle devam etti: "Son dönemde MB'nin sadece faiz kararları ile gündeme geldiğini görüyoruz. Biz bu noktada ihracatçıyı destekleyen ve yatırımı cazip kılan faiz seviyesi talebimizi yineliyoruz. Çünkü yüksek faizler yüksek enflasyona neden oluyor. Yüksek enflasyon da ihracatçılarımızın TL bazlı maliyetlerini artırıyor. Yüksek faizler yatırım fizibilitelerine girdi teşkil ediyor, karlılık ve getiri beklentilerini, değerlemeleri negatif etkiliyorEximbank 2013 yılında Türkiye ihracatının yüzde 19'unu finanse etti

Büyükekşi, Eximbank'ın ihracatın finansmanı konusunda verdiği desteklere de değindi. "2013 yılında Türk Eximbank nakdi kredi ve sigorta imkanı ile ihracata28 milyar dolar destek sağladı. Böylece Türk Eximbank, 2013 yılında Türkiye ihracatının yüzde 19'unu finanse etti diye konuşan Büyükekşi, 2014 yılındaTürk Eximbank'ın yüzde 20 artışla ihracata 33,8 milyar dolar toplam destek sağlamayı hedeflediğini ifade etti.

"Türkiye yeni bir hikaye yazmalı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise konuşmasında, ihracatın finansmanı kavramının aslında dolaylı yoldan ekonomi, sanayi, kalkınma ve büyüme gibi kavramları da etkilediğini söyledi. "2023 hedeflerine eldeki malzeme ile ulaşmamız çok zor. Bu noktada Türkiye yeni bir hikaye yazmalı ve edilgen ekonomiden, etken ekonomiye geçmeli diye konuşan Zeybekci, Türkiye'nin sanayici ve ihracatçısı için dünyada kullanılan tüm enstrümanları kullanmasını, hatta kendi şartları ve yapısına göre yeni enstrümanları hayata geçirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Finansman olanaklarınız için bankalarla biraraya gelin

Panel öncesinde konuşan, Fifth Third Bank Başkan YardımcısıUluslararası Ticaret Finansmanı Uzmanı ICFT Yönetim Kurulu ÜyesiWalter "Buddy Baker, katılımcılarla deneyimlerini paylaştı. Baker, Türk ihracatçılarına satışlarını yapılandırmadan önce bankalarıyla biraraya gelmelerini önerdi. Bankaların, pazarlık yapılabilecek finansman olanaklarında daha ayrıntılı bilgiye sahip olduklarının altını çizen Baker, "İhracatçılar, şirket hedeflerine ve nakit akışlarına uygun olmak şartıyla bankalarla görüşme yapmalı. Bu şekilde banka garantisiyle işlem yapmak, tedarik finansmanı ya da alacakların sigortalanması mümkün dedi.

Özellikle ABD'ye ihracat yapmak isteyen şirketlere önerilerde de bulunan Baker, şunları söyledi: "Özellikle ABD ve Batı Avrupa'da tedarik finansmanı büyük trend. ABD'ye satış yaparken şaşırmayın. ABD'li alıcılar, bilanço ve stoklarını düşünerek ihracatçılardan daha uzun vade istiyor. Finansmanı bankalardan değil, tedarikçilerden sağlıyor.

En iyi finansman örnekleri ve trendler tartışıldı

Açılış konuşmalarının ardından,Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin moderatörlüğünde, "İhracatın Finansmanı En İyi Örnekler ve Trendler konulu panele geçildi. TEB Holding Yönetim Kurulu Üyesi Varol Civil,Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Levent Çakıroğlu, COFACE Türkiye Genel Müdürü Belkıs Alpergun veTürk Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Necati Yeniaras'ın konuşmacı olduğu panelde, hem bankacı hem de ihracatçı tarafları, finansmanın yöntemleri ve örneklerini katılımcılarla paylaştı.
yazar

E-bülten için e-posta bırak