TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi: “İhracat hız kesmiyor”..

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi: “İhracat hız kesmiyor”..

13-09-2011
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi: “İhracat hız kesmiyor”..
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen toplantıda Temmuz ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Yapılan açıklamaya göre, ihracat temmuz ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23,02 artışla 11 milyar 538 milyon dolar olurken, yılın ilk yedi ayında yüzde 20,05 artışla 77 milyar170 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Bir yıllık dönemde ise yüzde 15,61 artışla 126 milyar 771 milyon dolar ihracat yapıldı.
ORTADOĞU VE KUZEY AFRİKA'YA İHRACAT ARTIYOR
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, yaptığı açıklamada cari açığı önlemek için üretim ve katma değeri ivmelendiren yeni bir ekonomik modele ihtiyaç olduğunu söyledi. Temmuz ayında ihracatı Mısır'a yüzde 58, Suriye'ye yüzde 13, Rusya'ya yüzde 17, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yüzde 34, İran'a yüzde 25, Suudi Arabistan'a yüzde 24 arttı. Krizdeki Yunanistan'a ihracatımız Temmuz ayında yüzde 3 artarken, İspanya'ya yüzde 19 arttı.

İl bazında değerlendirildiğinde en fazla ihracatı İstanbul'un yaptığı görülüyor. En fazla ihracat yapan ilk 10 ile bakıldığında, en fazla ihracat artışını yüzde 61 ile Kocaeli yakaladı. Kocaeli'yi ihracatını yüzde 44 arttıran Hatay, yüzde 41 arttıran Gaziantep ve ihracatını yüzde 37 arttıran Sakarya izliyor. Manisa'nın ihracatı yüzde 29 artarken, Denizli'nin ve Ankara'nın yüzde 26, İzmir'in yüzde 21, Bursa'nın yüzde 17, İstanbul'un yüzde 16 arttı.

"EKONOMİDE UZUN SOLUKLU BİR DEĞİŞİM BEKLENİYOR"
Ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan TİM Başkanı Büyükekşi, cari açığı önlemek için üretim ve katma değeri ivmelendiren yeni bir ekonomik modele ihtiyaç olduğunu söyleyerek açıklanan son dış ticaret verilerinin, ekonomide yapısal dönüşümü sağlamak için çok uzun soluklu bir değişim gündemini hayata geçirmeyi zorunlu kıldığını söyledi.

İhracatçılar olarak cari açık konusunda kamuoyunu çok kez uyardıklarını ancak bu uyarıların dikkate alınmadığını belirten Büyükekşi, "Doğru her zaman bir tanedir. O doğrudan sapmadıkça, o doğrunun sahipleri toplum nazarında saygın kişiler olurlar. İhracatçı bugün dediğinin yarın tersini söylemez. Çünkü ihracatçılarımız ülke ekonomisinin belkemiğidir. İhracatçılarımızın ülkemizin sanayisinin, istihdamının çimentosudur. İşte bu yüzden ihracatçı ekonomi yönetimi yanıltmaya çalışmaz. Çünkü ihracatçı bilir ki ülke ekonomisi ne kadar ileriye giderse, bundan en büyük faydayı Türkiye görür. İhracatçı görür. Sanayici görür. Bugün geldiğimiz noktada tüm kamuoyunun, bizim düzlemimize geldiğini görüyoruz. Bu son derece dikkat çekicidir. Bunca zamandır, kendi çıkarımız için değil ülkemizin çıkarı için çaba sarf ettiğimizin bir tescildir." diye konuştu.

İTHALAT, İHRACAT İÇİN DEĞİL YURTİÇİNDEKİ ÜRETİM İÇİN ARTIYOR"
Türkiye ekonomisi için kriz riski yaratan tek unsurun yüksek cari açık olduğunu hatırlatan Büyükekşi, ancak Türkiye ekonomisinin çok daha sağlam bir kamu bütçesine sahip olduğunu bu nedenle cari açığın geçmiş dönemlerde yaşananlar şiddetinde bir kriz potansiyeli taşımadığına dikkat çekti. "Cari işlem açığını, kredi piyasasını daraltarak çözemeyeceğimiz anlaşılmıştır. Bunun yerine üretim ve katma değeri ivmelendiren yeni bir ekonomik modelin ortaya konması gerekiyor." diyen Büyükekşi şu tespitlerde bulundu:

  • Cari açığın temel sebebini dış ticaret açığı oluşturmaktadır.
  • Açıklanan son dış ticaret verileri, ekonomide yapısal dönüşümü sağlamak için çok uzun soluklu bir değişim gündemini hayata geçirmemiz gerektiğini gösteriyor.
  • Türkiye'nin sanayi üretimi arttıkça, ithalat da yüksek kalmaya devam ediyor. Bir kez daha şunu ifade etmek gerekiyor. İthalat ihracat için değil, yurt içindeki üretim için artıyor.
  • Dış ticaret dengesindeki bozulmanın en yüksek noktasına ulaştığımızı düşünüyoruz. Bundan sonraki aylarda dengeye doğru bir düzeltme olacaktır.
  • 2023'e kadarki uzun vadeli yıllık ihracat artış hedefimiz % 12. Bu yılın ilk altı ayında % 19,9'luk artışla hedefimizin çok üzerindeyiz. İhracat cephesinden üzerimize düşeni fazlasıyla yapıyoruz.
  • Ancak, ithalattaki yüksek artış ihracatımızın yüksek artış oranını gölgeliyor. Bundan sonraki aylarda ithalat ve ihracat artış oranlarının aynı seviyelere doğru gelişeceğini bekliyoruz.
  • yazar

    E-bülten için e-posta bırak