Söz ve karar halkın, Adil ve demokratik bir seçimle yaşasın demokrasi.

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Söz ve karar halkın, Adil ve demokratik bir seçimle yaşasın demokrasi.

01-05-2023
Söz ve karar halkın, Adil ve demokratik bir seçimle yaşasın demokrasi.
İmalat sektörleri içinde en ağır koşullarda dahi kendini yeniden organize etme imkanları ve becerisine sahip bir sektörümüz var. Türkiye’nin önemli lokomotif sektörlerinden olan mobilya , Orman ürünleri Aksesuarlar ve İşleme makineleri sektörü, İCE kodlarında farklı kümelenmelerde yer alsa da, bu ana ve ara üretim alanlarını oluşturan ve bizim kısaca mobilya sektörü diye tanımladığımız sektör, tüm bileşenleriyle devasa bir katma değer, istihdam, üretim ekonomisi ile ihracat pazarı yaratıyor. En zor şartlarda bile biri olmazsa diğeri dinamiklerini yaşatıyor.

 

         2023 yılı Mart ayında başlayan ulusal ve uluslararası alandaki sektör fuarlarına Türk firmalarının katılımı yine olağanüstü düzeyde. Devlet desteği olsun veya olmasın pazarın olduğu her yerde Türk girişimcileri üst seğment ürünleriyle rekabetin içindeler. Düne kadar adını duymadığımız alanlarda üretimler yapıyorlar, niş alanlarda rekabeti canlandırıyorlar. Bu yıl Dubai, Moskova, İtalya, Çin gibi her biri farklı kıtalarda gerçekleşen fuarlarda Türk firmaları ulusal katılımlarla önemli vizyon yaratıyorlar. Uzun bir aradan sonra bu yıl 9 Mayıs’ta gerçekleşecek olan Köln İnterzum fuarına 200’e yakın Türk firması bu güne kadar gerçekleşen en büyük katılımıyla fuarda önemli bir güç oluşturuyor. Ülke bazında da Almanya ve İtalya’dan sonra 3 büyük katılımcı ülke konumunda. Ülkede yaşanan ekonomik durgunluğa ve  fiyat istikrarsızlığına rağmen mobilya ve yan sanayi  büyümesini sürdürüyor.  Avrupa , Amerika ve farklı yerlerde satış noktalarıyla pazarı büyütüyorlar.

             Türkiye Mayıs ayında son 22 yılın en önemli seçimlerini yaşayacak. Bu seçim basit bir hükümet değişikliğinden çok, son seçimlerle Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçen Türkiye’nin yeniden parlamenter sisteme geçişinin de kararını vereceği bir seçim olacak. Yıllar sonra tek parti ile yönetilen bir sistemden çok sesli , farklı toplumsal kesimlerin oluşturduğu yeni bir koalisyonla meclisin karar verici olacağı bir parlamenter sistem seçimi olacak.  Toplum buna karar verecek, Bu bir bakıma Cumhuriyetin kurucu kodlarına dönüş gibi. Heyet-i temsiliye’den milet meclisine , Cumhuriyetin yüzüncü yılında kurucu ayarlarına dönüş olarak da niteleniyor. Bu çoğulcu demokratik sistemin de bir bakıma onaylanması anlamına geliyor. Türkiye Osmanlıdan bu yana demokrasiye geçiş mücadelesinde 1. Meşrutiyet, II. Meşrutiyetten Cumhuriyet ve parlamenter sistem deneyiminden sonra son dört yıldır yaşanan Cumhurbaşkanlığı tek parti yönetimiyle yeniden çoğulcu demokratik parlamenter sisteme geçişi onaylayacak. Ülkemiz için hayırlı olmasını diliyoruz.   Daha çok demokrasi, daha az otorite, küçülen devlet ,büyüyen insan hakları ve topluma yayılmış adalet bu yüzyıla daha çok yakışır. Söz ve karar halkın. Şefffaf ve adil bir seçimin tüm halkımıza hayırlı olmasını dileriz.

 

Saygılarımla

Nesip Uzun

 

yazar

Nesip Uzun-editor yazısı

E-bülten için e-posta bırak