RAKAMLAR HEDEFİN ALTINDA KALSA DA EKONOMİ ÜST ÜSTE 21 ÇEYREKTİR BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

RAKAMLAR HEDEFİN ALTINDA KALSA DA EKONOMİ ÜST ÜSTE 21 ÇEYREKTİR BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR

01-04-2015
RAKAMLAR HEDEFİN ALTINDA KALSA DA EKONOMİ ÜST ÜSTE 21 ÇEYREKTİR BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2014 yılına ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı.Buna göre Türkiye 2014'ün son çeyreğinde 2,6 büyüdü, üst üste 21 çeyrektir büyüme devam etti. 2014'ün tamamında ise 2,9'luk büyüme gerçekleşti, bu oran Orta Vadeli Programda öngörülen yüzde 3,3'ün gerisinde kalsa da piyasa beklentisi olan yüzde 2.7nin üzerine çıktı.

Kişi başı gelir ve GSYH dolar bazında geriledi

Türkiye'de geçen yıl kişi başına milli gelir, Türk lirası bazında artış gösterirken, dolar bazında geriledi. Geçen yıl kişi başına milli gelir 10 bin 404 dolar (22 bin 753 lira) olarak hesaplandı. 2013 yılında kişi başına düşen milli gelir, 10 bin 822 dolar (20 bin 607 lira) düzeyindeydi.

Geçen yıl GSYH, cari fiyatlarla 800 milyar 107 milyon dolara (1 trilyon 749 milyar 782 milyon lira) düştü. Bu rakam, 2013 yılında 823 milyar 44 milyon dolar (1 trilyon 567 milyar) seviyesindeydi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiyenin başarılı bir performans sergilediği görüşünde:

2014'te elde edilen yüzde 2,9'luk büyüme, OVP tahminin bir miktar altında. Buna karşın küresel ekonomideki zayıf seyir, Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı Avrupa Birliğinde (AB) devam eden durgunluk, jeopolitik gerginlikler ve finansal belirsizlikler göz önünde tutulduğunda, geçen yıl başarılı bir performans sergilendi."

Yazılı açıklama yapan Şimşek, Türkiye'nin, söz konusu büyüme oranıyla küresel ölçekte üst sıralarda yer aldığını söyledi:

"Türkiye'nin 2014 yılı büyüme performansı, Latin Amerika için öngörülen yüzde 1,3'ün, gelişmekte olan Avrupa için öngörülen yüzde 2,5'in, Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ülkeler için öngörülen yüzde 2,7'nin üzerindedir2015 yılının ilk çeyreğinde finansal dalgalanmaların etkisiyle ertelenen yatırım ve tüketim, büyümeyi bir miktar yavaşlatmıştır ancak yılın ikinci yarısında hem siyasi hem de finansal öngörülebilirliğin artması ile büyümenin hızlanacağını tahmin ediyoruz."

İhracat büyümenin motoru

2014 büyümesinde ihracat büyümenin motoru oldu. Mehmet Şimşek de bu noktayı vurgulayarak seçim sonrasında görünümün iyileşmesini beklediğini söyledi:İhracat, 2014 yılı büyümesinin itici gücü olmuştur. 2014 yılının tamamında net ihracatın büyümeye katkısı 1,8 puan, nihai iç talebin katkısı 1,1 puan olmuştur. 2015 yılında büyüme görünümünün, seçim sonrasında pekişen siyasi istikrar ile ivme kazanmasını bekliyoruz.İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu da Türkiyenin daha çok iihracat odaklı bir rotada hareket ettiğğini düşünüyor:

Büyümede hane halkı tüketim harcamaları %1.3 artarken, devlet harcamaları %4.6 artış gösterdi. Buna karşılık mal ve hizmet ihracatında %6.8 artış olurken, ithalat %0.2 gerilemiş görünüyor. Bir taraftan bakıldığında devlet harcamalarının daha çok desteklediği görülebilir. Ancak diğer taraftan bakıldığında tüketim odaklı görünüm daha çok ihracat odaklı bir rotada hareket etmiş görünüyor. Bu aslında arzu edilen bir gelişme. Ancak büyüme hızı bakımından yetersiz bir sonuç denilebilir. Diğer yandan devlet harcamalarının ağırlığı devam ediyor.

Piyasalar 2015 verisine odaklandı

Turşucuya göre piyasalar artık 2015 verisine odaklanmış durumda:

2014 yılı büyüme verisinin piyasa üzerinde fazla etkisi olmadı. Bu normal çünkü piyasalar artık 2015 yılı büyüme performansına odaklanmış durumda. Bilindiği gibi Ocak ayı sanayi üretim verileri düşüş göstererek olumlu sinyaller vermemişti. 2014 yılı büyüme verisi üç aşağı beş yukarı tahmin edilen bir bileşendi. Bu nedenle piyasada fazla etkili olduğunu söylemek zor. Endeks verinin beklentinin üzerinde gelmesi ile hafif yükseliş gerçekleştirdi ancak sonrasında yine satışlar etkili oluyor. TLde yine verinin ardından kısa süreli bir değerlenme gösterdi ancak tekrar önceki seviyelerine döndü. USDTRY 2.6057ye geri çekilmenin ardından 2.6125 seviyesine yükseliş oldu ancak tekrar 2.6085 seviyesinde dengelenmeye çalışıyor.
yazar

E-bülten için e-posta bırak