Para sihirbazı Mark Mobilus: Türkiye yatırım için harika bir yer

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Para sihirbazı Mark Mobilus: Türkiye yatırım için harika bir yer

14-11-2012
Para sihirbazı Mark Mobilus: Türkiye yatırım için harika bir yer
Yatırım gurusu ve para sihirbazı olarak tanınan Franklin Templeton firması Yönetim Kurulu Başkanı Mark Mobius, Türkiye, yatırım yapmak için harika bir yer olduğu değerlendirmesinde bulundu.Türkiyenin güçlü bir bankacılık sistemi, bölgesel liderliği olan şirket ve sektörlere, mali dengeye, siyasi istikrara ve bölgesindeki ülkelerden daha yüksek bir büyüme oranına sahip olduğunu belirterek, Türkiye yatırım yapmak için harika bir yer dedi.

TÜRKİYE YATIRIM YAPMAK İÇİN HARİKA BİR YER

Mobius, Bu ülkelerden biri olan Türkiye ekonomisindeki risk ve fırsatlar hakkında ne düşünüyorsunuz yönündeki bir soru üzerine, şu yanıtı verdi:Türkiye, yatırım yapmak için harika bir yer. 75 milyonluk geniş bir tüketici tabanına sahip, çeşitlilik kazanmış bir ekonomi. Siyasi istikrarı artan Türkiye, bölgesindeki ülkelerden daha büyük bir büyüme oranına sahip. Başta, ihraç ürünlerine olan talebin azalması nedeni ile global krizden etkilendi, ancak güçlü bir bankacılık sistemine, mali dengeye sahip. Bu nedenle de ülkede, herhangi bir mali kriz ortaya çıkmadı. Türkiyede borç, gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYİH) rasyosu yüzde 40 dolayında. Faiz oranları, tüm zamanların en düşük seviyelerinde. Hükümet, Türkiyenin rekabet gücünü artırmak adına, geniş bir alt yapı yatırım programını uygulamaya koyuyor. Yüksek bir kredi talebi var. Bankalar kredilerini neredeyse yüzde 30lara varan oranlarda artırıyor. Öz kaynak verimliliği halen çok yüksek. Tüketim artışı, ekonominin temel direği konumunda ve bunun ardından yatırımlar geliyor. İnşaat sektörü düşük faiz oranları, nüfus artışı ve konutların modernleştirilmesi ihtiyacı sayesinde yüksek oranlarda büyüme kaydediyor. Türk şirketleri, komşu ülkelere yatırım yapıyor, çimento, cam ve otomotiv gibi birçok sektörde, bölgesel liderliği ellerinde bulunduruyor.

TL, DIŞSAL ŞOKLARA SAVUNMASIZ, SÜRKİYEDEKİ İÇ SAVAŞIN ETKİLERİ TÜRKİYEYE BULAŞIYOR

Türkiyeye ilişkin bütün bu gelişmelerin yanında, bazı risklerin de bulunduğuna dikkati çeken ünlü para sihirbazı Mobius, bu riskleri şöyle açıkladı:

Önemli risklerin başında yüksek ithalat ve düşük tasarruf oranları yüzünden, kronik bir hal alan cari işlemler açığı geliyor. Bu nedenle Türk Lirası (TL) dışsal şoklara karşı savunmasız. Bunun yanı sıra, enflasyonist baskılar da kur üzerinde baskı yaratıyor. İlaveten, komşu Suriyedeki iç savaşın etkileri, Türkiyeye bulaşıyor. Bu etkiler, Türkiye üzerinde çok ciddi sonuçlar doğurabilir.

-GELİŞEN EKONOMİLERİN 2013 VE GELECEKTE ÇOK DAHA HIZLI BÜYÜMESİNİ BEKLİYORUZ-

Dünya ekonomisi hakkında 2013e yönelik öngörülerinin sorulması üzerine para sihirbazı Mobius, şu yanıtı verdi:

Gelişen ekonomilerin 2013te ve öngörülebilir gelecekte, gelişmiş piyasalardan çok daha hızlı büyümesini bekliyoruz. Gelişen ekonomilerde temel göstergelerin de güçlü olmaya devam etmesi bekleniyor. Gelişen ekonomilerin kendi aralarındaki ticareti arttırmaları sayesinde, gelişmiş ekonomilere olan bağımlılıkları da azalmaya devam edecek. Kısa vadede düşük enflasyona doğru bir trend devam edebilir. Bu hükümetlerin ve Merkez Bankalarının ekonomik faaliyetleri canlandırma çalışmalarına devam etmelerine olanak sağlayabilir. Ancak, daha uzun vadede piyasadaki fazla likidite enflasyonun artmasına yol açabilir. Hükümetler ve Merkez Bankalarının politikalarını yeniden değerlendirmelerini gerektirebilir.

-AVRUPA VE ABDDE ETKİN ÇÖZÜM GÖREMEZSEK EKONOMİ ZAYIF KALACAK-

Mobius, gelişmiş Avrupa ülkeleri ve ABDde de borç krizine yönelik etkin bir çözüm göremedikleri takdirde, ekonomik durumun zayıf kalacağını, işsizliğin büyük ihtimalle yüksek kalacağını söyledi. Tüketici harcamalarının ve verimliliğin ise düşük seyredeceğini belirten Mobius, Yine de uzun vadede Avrupada gerekli reformlar yapılacak ve bu bölge böylece güçlenecektir yorumunu yaptı.

-AVRUPANIN HALA ZOR VE ACILI BİR SÜREÇTEN GEÇMESİ GEREKİYOR-

Avrupa ekonomisindeki sorunların çözümü için gerekli önlemlerin alınıp alınmadığı ve ana sorunların aşılıp aşılmadığı konusunda Mark Mobius, Zorluklar var. Avrupanın halen zor ve acılı bir süreçten geçmesi gerekiyor. Adaptasyon süreçler yavaş ilerliyor. Ancak finansa ve Almanya Parasal Birliği, koruma konusundaki kararlılıklarını defalarca ifade ettiler. Avrupada krize karşı geliştirilen politikalar, ideal olandan çok daha yavaş gerçekleşmekle birlikte önemli bir ilerleme kaydedildi. Zamanla durumun iyileşeceğini ve Avrupalıların bütçe sorunlarını çözeceklerine inanıyoruz dedi.

-HİÇ BİR ÜLKENİN EURO BÖLGESİNDEN AYRILACAĞINI TAHMİN ETMİYORUM-

Mobius, Yunanistan, İspanya ve İtalyanın Euroyu terk edeceklerini düşünüp düşünmediğinin sorulmazı üzerine, Hiçbir ülkenin Euro Bölgesinden ayrılacağını tahmin etmiyorum. Bazı ekonomistler, Euroda açık pozisyonları olan spekülatörlerin etkisiyle iki yıldan uzun bir süredir bunu ön görüyor. Çıkış için herhangi bir mekanizma yok. Bir ülkenin çıkması, Euroda kalması halinde çözülemeyecek olan hiçbir sorunu çözmeyecektir. Ayrıca herhangi bir çıkış gerçekleştiği takdirde, ülkenin vatandaşlarının çoğunluğu buna karşı olacak ve insanlar muhtemelen bun itaat etmeyerek Euro kullanmaya devam edecektir yanıtını verdi.

-GLOBAL EKONOMİ DOMİNO DİZİSİ GİBİ

-Global ekonomi çoğu zaman bir domino dizisi gibidir. Bir taş düşer ve diğerlerinin de devrilmesine yol açar diyen Mobius, bu yıl ekonomik büyümenin zayıf olmasının, birçok gelişmiş piyasalardaki ağır borç yüklerinin gelişen piyasalara bir domino etkisi yaptığını ve birçok yatırımcının her ikisine güvenini kaybettiğini söyledi. Buna tepki olarak merkez bankalarının ekonomik büyümeyi artırmak için önlemler aldığını ve likidite pompaladığına işaret eden Mobius, Kısa vadede, gelişmiş piyasalardaki bu önlemler, gelişmekte olan ülkelere olumlu bir damlama etkisi yapabilir. Ancak uzun vadede oyunu daha da olumsuz yönde değiştiren bir faktör ortaya çıkarabilirler dedi.

2008DEN BERİ GELİŞMEKTE OLAN PİYASALARA 100 MİLYAR DOLAR FON AKTIGelecek dönem için beklentilerini de açıklayan Mark Mobius, 2008den beri gelişmekte olan piyasalara toplam 100 milyar dolara yakın fon akışı olduğunu, gelecek beş yıl içerisinde çok daha fazlasını beklememek için hiçbir sebep görmediklerini açıkladı. Mobius, BRIC ülkeleri, global ekonominin öncüleri olmaya devam edecek mi yönündeki bir başka soruya ise şu karşılığı verdi:

BRIC ülkelerinin, gelişmekte olan ülkelerin büyüme ve kalkınmasını desteklemeye devam etmesini engelleyecek bir sebep olarak görmüyoruz. 2012nin birinci yarısında dünya genelinde ekonomik büyümenin yavaşlaması BRIC ülkelerini etkilemiş olsa da, BRIC ekonomilerinin duvara çarptığını zannetmiyorum. BRIC piyasalarının uzun vadede iyi bir performans sergileyeceklerine inanıyoruz dedi.

YENİ EKONOMİLER GRUBU GELİYOR

BRIC ülkelerinin, gelişmekte olan pazarların tamamı olmadığını, bunların arkasından her biri hızlı ekonomik büyümenin itici gücü olabilecek genç, ucuz işgücü ve bol doğal kaynak gibi unsurların değişik kombinasyonları bulunan Endonezya, Vietnam, Mısır, Türkiye, Nijerya ve Güney Afrika gibi ekonomilerden oluşan Yeni Ekonomiler Grubunun geldiğini söyleyen Mobius, bu yükselen ekonomilerin zaman içerisinde, BRIC ülkeleri olgunlaştıkça, ortaya çıkabilecek eksiklikleri dengelemekle kalmayacağını söyledi.

yazar

E-bülten için e-posta bırak