Orman Mühendisleri, Orman Endüstri Mühendisliği ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Hakkında Meslek Kanunu uygulaması mevzuatı çerçevisinde üzerinde çalışılan bitki sertifikasyonu ve ticareti yönetmeliği yürürlüğe girdi

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Orman Mühendisleri, Orman Endüstri Mühendisliği ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Hakkında Meslek Kanunu uygulaması mevzuatı çerçevisinde üzerinde çalışılan bitki sertifikasyonu ve ticareti yönetmeliği yürürlüğe girdi

03-08-2016
Orman Mühendisleri, Orman Endüstri Mühendisliği ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Hakkında Meslek Kanunu uygulaması mevzuatı çerçevisinde üzerinde çalışılan bitki sertifikasyonu ve ticareti yönetmeliği yürürlüğe girdi
2007 yılında yayınlanan 5553 sayılı Tohumculuk kanunu ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Gıda ve Yem kanunu, 3234 sayılı Orman Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, 5531 Sayılı Orman Mühendisleri, Orman Endüstri Mühendisliği ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Hakkında Meslek Kanunu uygulaması için ikincil mevzuat hazırlama çalışmaları çerçevesinde çok defa üzerinde çalışılan ’’Orman Bitkisi Tohumlukları Piyasasında Yetkilendirme, Denetleme Ve Orman Bitki Pasaportu Yönetmeliği’’ nihayet 31/07/2016 tarihli ve 29787 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Böylelikle; 3234 sayılı Orman Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanunun 14/B inci maddesindeki Orman bitki ve flora türlerine ilişkin olarak genetik kaynakların, kaydı, bitki pasaportu, sertifikasyonu,ticareti ve piyasa denetimiyle ilgili iş ve işlemlerini yapmak veya yaptırmak, İlgili mevzuat çerçevesinde ihracat ve ithalat işlemlerini yürütmek gibi görevler yerine getirilmiş olacak.

           

5531 Sayılı Meslek Kanununuzda; orman florasına ait bitki tohumluklarıyla ilgili iş ve işlemler Orman Mühendisliği mesleğinin uzmanlık konusu olması sebebiyle; Orman fidanlığı kurmak işletmek, üretmek, satmak, sertifikasyon ve pasaport iş ve işlemleri artık Orman Mühendislerince yapılacaktır.

           

Bu Yönetmeliğin amacı;

          Genel Müdürlüğün görev alanına giren konularda; orman ağaç, ağaççık ve florasına ait tohumlukları üreten, satışını yapan, gerçek veya tüzel kişilerin yetkilendirmesine, denetlenmesine ve orman bitki pasaportuna ilişkin usul ve esasları belirleyerek denetimi sağlamak, böylelikle ilgili mevzuatlarımızdaki görevleri yerine getirmektir.

            Orman bitkisi fidan üreticileri, tohum üreticileri, tohum işleyicileri  ve tohum bayileri kayıt altına alınarak, bu belgelerin sahipleri her yıl ilgili müdürlük tarafından en az bir defa denetlenecek veya serbest yeminli ormancılık bürolarına denetlettirilebilecektir.

 

  Genel Müdürlük fidanlıklarında bundan sonra GTH Bakanlığı mevzuatına göre ziraat mühendisi ve peyzaj mimarı çalıştırma zorunluluğu ortadan kalkmıştır.

 

   GTH Bakanlığının bitki pasaport sistemine kayıt olma zorunluluğu da kalkacaktır. Orman Bitki pasaportu Orman Genel Müdürlüğünce düzenlenecek ve operatörler kayıt altına alınacaktır.

 

            Bu yönetmeliğin yayınlanmasıyla serbest çalışan orman mühendisleri ya da emekliler açmış olduğu özel orman fidanlıklarında ve gerçek veya tüzel kişilere ait fidanlıklarda, kendi uzmanlık alanlarında çalışma yetkisi kazanmışlardır. İş alanları genişlemiştir.

 

               Bundan sonra, orman bitkisi üreticisinin ya kendisi  orman mühendisi olacak ya da serbest bir orman mühendisinden hizmet alımı yapabilecektir.

             

Bu yönetmelikle orman bitkisi fidanı ve tohumu üreticileri ile tohum ve fidan satıcılarının yetkilendirilmeleri ve denetlenmeleri Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılacaktır.

           

Genel Müdürlükçe kırsal kesimde yaşayanların desteklenmesi gayesiyle yapılan “Alım garantili orman bitkisi  fidan üretiminde”  üreticiler sadece Orman Genel Müdürlüğü ile işlerini göreceklerinden bürokrasi yönüyle büyük kolaylık sağlanmış olacaktır.

 

             Orman Bitki Pasaportu uygulamalarıyla Orman fidanlıklarında ve özel sektörde üretilen orman bitkisi fidanları; tohumundan fidana dönüşmesine ve satışından dikileceği yere kadar takip edilecek ve kayıt altına alınmış olacaktır. Bitki pasaportu Orman Genel Müdürlüğünce düzenlenecek olup fidanların nakil işlemleri daha seri bir şekilde yapılacaktır.

              Bitki pasaport sistemiyle kontrolsüz ve hastalıklı fidan ve tohumların satışı önlenenecektir. Sevkiyatı kontrollu yapılarak genetik kirliliğin önüne geçilmiş olacaktır.

 

Özetle bu yönetmelikle birlikte;

 

1-     Orman Fidanlık kuruluşlarının fizibilite raporunu orman mühendisleri hazırlayacak,

2-     Orman fidanlıklarında teknik sorumlu orman mühendisleri olacak,

3-     Sahibi orman mühendisi olan fidan üreticisi veya tohum üreticisinin başka bir mühendis çalıştırma zorunluluğu ortadan kalkacak,

4-     50 dekar ve üzeri orman fidanlıklarında 1 orman mühendisi çalıştırma zorunluluğu olacak,

5-     50 dekarın altındaki fidanlıklarda ayda iki kez ve tamgün kontrol etmek şartı ile serbest ormancılık bürosundan danışmanlık hizmeti alınabilecek.

6-     Tohum üreticileri en az bir orman mühendisi çalıştırmak zorunda olacak veya ormancılık bürosundan hizmet aldığına dair sözleşme yapacak,

7-     Tohum işleyicilerinin yıllık kapasite raporunu orman mühendisleri yapacak,

8-     Tohum bayileri orman mühendisi çalıştırmak zorunda olacak,

9-     Fidan üreticileri tohum üreticileri, tohum işleyicileri ve tohum bayileri yılda bir kez serbest yeminli ormancılık bürolarına denetlettirilebilecek,

10- Bu yönetmelikle orman mühendisleri 10 üreticiye danışmanlık hizmeti verebilecek,

11- Orman bitki pasaport sistemine kayıt için orman bitkisi tohumluk kontrolörü olan orman mühendisince orman bitki sağlığı kontrolleri yapılacak,

Orman bitki pasaport işlemlerini yürütmek için orman idaresine karşı sorumlu  bir meslek mensubu görevlendirilecektir

 

yazar

E-bülten için e-posta bırak