Mobilyacılardan Uluslararası Rekabet İçin Navlun Projesi

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Mobilyacılardan Uluslararası Rekabet İçin Navlun Projesi

17-06-2012
Mobilyacılardan Uluslararası Rekabet İçin Navlun Projesi
Türkiye mobilya ihracatını hak ettiği noktaya taşımayı hedefleyen Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği, navlun desteği için Uludağ Üniversitesi işbirliğiyle proje çalışması başlattı.

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER), ihracatta önemli bir paya sahip mobilya sektörüne navlun desteği sağlanması için harekete geçti.MOSDER'in Uludağ Üniversitesi işbirliğiyle yürüttüğü projenin amacının Türkiye mobilya ihracatını hak ettiği noktaya taşımak ve Türk mobilyasının adını tüm dünyaya duyurmak olduğu belirtildi. Uluslararası arenada rekabeti arttırıcı önlemlerin alınmasını isteyen sektör temsilcileri, mobilya ihracatında sıçrama yapılabilmesi için navlun desteğinin şart olduğunu vurguladı.

MOSDER Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Güleç, mobilya sektör temsilcileri olarak navlun desteği istediklerini ve bu konuda bir proje üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Türkiye, mobilya ihracatında 1 milyar 750 milyon dolar ile dünya genelinde 21. sırada bulunuyor.

Kanada ise 1 milyar dolar ihracat farkıyla 7. sırada. Türk mobilya sektörünün ihracatta sıçrama yapabilmesi için tanıtılması şart. Bunun yolu da ihracatta dünya genelinde ilk 10'a girmekten geçiyor. Navlun desteği sağlanırsa daha fazla katma değerli ürünü yurtdışına satabilir ve bu hedefe ulaşabiliriz. Bu konuda Uludağ Üniversitesi işbirliğiyle eylül ayı sonuna kadar tamamlamayı planladığımız bir proje üzerinde çalışıyoruz" dedi.

Türk mobilya sektörünün komşu ülkeler haricinde diğer büyük pazarlara açılması gerektiğine dikkati çeken Güleç, yeni hedefleri arasında Amerika Birleşik Devletleri, Almanya ve Japonya bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Bursa Mobilya Dekorasyon Sanayicileri ve İşadamları Derneği (MODSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yedikardeş de, Bursa'nın mobilya ihracatının hızla arttığını ifade ederek, "Ancak navlun değerleri uluslararası mobilya rekabetinde önemli bir engel konumunda. Navlunun mobilya sektörü için ayrı bir önemi var. Çünkü mobilya hacimli olduğu için ödenen navlun da daha yüksek oluyor. Rekabetin acımasız olduğunu düşünürsek, rekabeti arttırıcı önlemler alınması gerekiyor. Bu anlamda da ihracatta önümüze çıkan navlunun desteklenmesi lazım. Kalite olarak kendimizden eminiz. Navlun desteği gerçekleşirse fiyat anlamında avantajlı duruma geleceğiz. Bu da ihracat yapan arkadaşlarımız için yeni fırsatlar demek" açıklamasını yaptı.

İnegöl Fuar Organizasyonları (İFOR) Genel Müdürü İsmail Bilican ise günümüzde ihracatın giderek önem kazanmasına karşın bu konudaki giderlerin fazlalığının firmalar için sorun teşkil ettiğini vurgulayarak, "Örneğin yeterli oranda navlun desteği sağlanmadığı için metrekaresi 400 euroyu bulan yurtdışı fuarlarına yeteri kadar katılım gerçekleşmiyor. Bu nedenle firmalar yurtdışında kendilerini tanıtamıyor. Sektör ihracatının hak ettiği noktaya ulaşabilmesi için navlun değerlerinin düşürülmesi gerekiyor. Yeterli desteğin sağlanması halinde yurtdışı fuarlarına yüzde 100'ün üzerinde katılım artacak ve bu ihracat oranlarımıza ciddi bir şekilde yansıyacaktır" şeklinde konuştu.

yazar

E-bülten için e-posta bırak