MOBİLYACILAR ELAZIĞDA SEKTÖRÜN SORUNLARI ve ÇIKIŞ YOLLARINI KONUŞTU

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

MOBİLYACILAR ELAZIĞDA SEKTÖRÜN SORUNLARI ve ÇIKIŞ YOLLARINI KONUŞTU

24-06-2014
MOBİLYACILAR ELAZIĞDA SEKTÖRÜN SORUNLARI ve ÇIKIŞ YOLLARINI KONUŞTU
Elazığ'da düzenlenen toplantıda mobilya sektörünün markalaşması için tasarım, pazarlama ve ihracat alanlarında timler kurulması istendi.Elazığ'ın mermerden sonra en büyük pazara sahip sektörü mobilyada markalaşması için tasarım, pazarlama ve ihracat alanlarında timler kurulması gerektiği belirtildi. Dünya Gazetesi yazarı Dr. Rüştü Bozkurt, Elazığ OSB Başkan Danışmanı Ahmet Orhan, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Mesut Öztop'un Elazığ mobilya sektörü ile buluştuğu toplantıda Kayseri'de AB destekli sürdürülen moda tasarımı projesinin Elazığ'da da hayata geçirilebileceği ifade edildi. Sektör temsilcileri bir çok mobilyacının hala elle üretim yaptığı kentte teknolojik yenilenmeye ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.

Orhan: Paraya kıyalım ve ürünlerimizi profesyonel pazarlayalım

Elazığ Organize Sanayi Bölgesi Başkan Danışmanı Ahmet Orhan, mobilya sektöründe yetersiz kalan alanlar için timler oluşturulması gerektiğini belirterek, "Profesyonel ekiplerle oluşturulacak timler sektörün önünü açacaktır. Sektörde öncelikli olarak tasarım alanında bir tim kurulmalı. Çok özel tasarımlar yapan bir ekip oluşturmak gerekiyor. Bu dernek veya OSB bünyesinde oluşturulacak bir ekiple yapılabilir. Mobilya sektöründe marka olabilmenin en önemli araçlarından biri piyasaya inovatif ürünler sürebilmektir. Bunu ilk başaran zaten marka olacaktır. İhracat ise işin en zor kısmı. Çünkü profesyonel kişileri istihdam etmek zorundasınız. Buda maliyetinizi yükseltir.Ancak bu şart. Bir ihracat ekibi kurularak, firmaların ihracat yeteneklerini araştırmak gerekiyor. Ondan sonra üretilen ürünleri biz yurtdışına satalım. Pazarlama alanındaki eksikler için de, yine bir tim oluşturalım. Paraya kıyalım ve ürünlerimizi profesyonel bir biçimde pazarlayalım" diye konuştu.

Öztop: Devletin mobilya sektörü için tasarım desteği yetersiz kaldı

Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Mesut Öztop da, ajans olarak ihracat ve yenilik faktörlerine öncelik verdiklerini vurgulayarak, "Devletin mobilya sektörü için tasarım alanındaki desteği yetersiz kaldı. Elazığ 'da moda tasarımı alanında büyük boşluklar var. Kayseri'de AB destekli olarak sadece mobilyacılara yönelik bir moda tasarımı projesi sürdürülüyor. Bu model Elazığ 'da da yapılabilir. Elazığ 'da üretim teknolojileri geliştirilmelidir. Elazığlı mobilya imalatçıları, teknoloji noktasında iyi bir noktada değil. Türkiye'deki imalatçıların görmeliler. Kentte mermer ve su ürünleri dışında gizli kalmış olan mobilya ve döküm gibi sektörler var. Burada bizlere çok büyük görevler düşüyor. 'Yapınca oluyor' mantığını aklımızdan hiç çıkarmayarak, Elazığ 'da mobilya sektörünün gelişmesi için çalışmalıyız" açıklamasını yaptı.

"Kalite tamam, ancak aksesuar noktasında eksiklerimiz var"

Dünya Gazetesi Yazarı Dr. Rüştü Bozkurt ise mobilyada ne kadar otomasyon yapılırsa yapılsın işin içinde emek olduğu için maliyetin belli bir noktadan aşağıya çekilemeyeceğini vurgulayarak, "Dünya genelinde orta sınıfın artışı mobilya sektörüne de pozitif yansıdı. Gelişmiş ülkeler üretim yapmadığı için şu an dünyanın en iyi ürünlerini üreten ülke durumundayız. Ancak aksesuar noktasında eksiklerimiz var. Bunu da aştığımız zaman belli yerlere geleceğiz. Türkiye'de mobilyacılar iyi organize olursa bugün 11 milyar dolar olan ihracat 20 yıl sonra 70 milyar dolara çıkar. Trabzon'daki Gündoğdu Mobilya her kriz döneminde nasıl büyüyorsa, Elazığ 'daki mobilyacı da büyüyebilir" şeklinde konuştu.

Firmalar: Sıkıntılar teknoloji ile aşılır

Alternatif Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Demirel: OSB'de üretim, merkezde ise perakende satış yapıyoruz. Elazığ'daki en büyük sıkıntı nitelikli eleman yetersizliği. Ayrıca, sektör modüler mobilyaya doğru ilerlediği için zaman sıkıntımız da ortaya çıktı. Yerinde montaj yapıldığı için büyük bir zaman da buna ayrılıyor.

Çeliker Kanepe Yönetim Kurulu Başkanı Selami Çelik: Tahsilat noktasında büyük sıkıntılarımız var. Sattığımız ürünün tahsilatını sağlayamıyoruz. Ayrıca, kurumsallaşmak gerekiyor. Doğu'daki illere nazaran Elazığ'da bu sektör daha gelişmiş durumda. Ve Elazığ, bu sektörde gün geçtikçe büyüyor.

Desen Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Hayrullah Şimşek: Teknik personel yetersizliği, hammaddenin uzak oluşu gibi dezavantajlarımız var. Son günlerde vasıfsız eleman sıkıntısı ortaya çıktı. Büyümek için vasıflı, vasıfsız elemana ihtiyaç var. Bununla ilgili bir çalışma yapılmalı. Burada tabii kurum ve kuruluşlara ve sivil toplum örgütlerine büyük görev düşüyor.

Samet Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özeren: Mobilya sektörü Elazığ'da mermerden sonra en büyük pazara sahip sektör. Sektörün sıkıntılarını teknolojiyle aşacağımıza inanıyorum. Bugün Elazığ'da hala birçok üretici elle üretim yapıyor. Bu şekilde dünyayla rekabet edemezsiniz. Öncelikle bununla ilgili çalışma yapılmalı.

Altungök Mobilya Genel Müdürü M. Veysel Altungök: Özellikle devletle iş yaparken sıkıntılar yaşıyoruz. Vergi, harç, evrak ücretleri noktasında sıkıntı yaşıyoruz. Biz toplu işlerde yüzde 10 kar marjıyla çalışıyoruz. Bu da üretimimizi etkiliyor. Maliyetin yüzde 40 altında ihalelere giren şirketler var.

Çelikel Ofis Mobilyaları Genel Müdürü Serdar Çelikel: Sektördeki en büyük problem personel sıkıntısı. İmalat sanayiindeki kalifiye eleman sıkıntısının ben kolay kolay çözüleceğini sanmıyorum. Şirketler eğitimli kişileri özlük haklarının tamamını karşılayarak çalıştırmalı. Bugün Başbakanın onlarca danışmanı var. Bizim de danışmanlarla çalışmamız gerekiyor.

yazar

E-bülten için e-posta bırak