"Mobilya Ülkesi Türkiye Buluşmaları" Bu Kez Hatayda Yapıldı

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

"Mobilya Ülkesi Türkiye Buluşmaları" Bu Kez Hatayda Yapıldı

25-12-2013
Mobilya Ülkesi Türkiye Buluşmaları paneli, 23 Aralık tarihinde Hatay'da, Hatay Birleşik Sanayici ve İş Adamları Derneği (BİRSİAD) ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Türkiye ve dünyadaki mobilya tasarım trendleri ve sektörün ekonomiye bağlı gelişiminin genel değerlendirilmesinin yapıldığı buluşmaya Hatay Vali Yardımcısı Volkan Köksal, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, MOSDER Başkanı Ahmet Güleç ve sektör temsilcileri katıldı.

Antakya Ottoman Otelde 23 Aralık Pazartesi günü gerçekleştirilen toplantıda konuşan MOSDER Başkanı Ahmet Güleç, Türkiyede son yıllarda mobilyanın diğer sektörlere oranla aslan payını alan sektör olduğunu söyledi. Mobilya sektörünün 10 yılda, 7 kat ihracat artışı sağladığını, ticaret kapasitesini 10 milyar dolar seviyesine ulaştırdığını vurgulayan Güleç, dünyaca saygınlığı kabul edilen CSILin raporuna göre Türk mobilya sektörünün 6 basamak birden atlayarak 21incilikten 15inci sıraya kadar yükseldiğini kaydetti.

Şu anda hedeflerinin 10 yıl içinde 10 milyar dolar ihracat ve 25 milyar dolar üretim kapasitesine ulaşmak olduğunun altını çizen Güleç, 2023 yılında dünyanın en büyük 5 mobilya ekonomisinden biri olmak için çalışmalarını hızlandırdıklarını söyledi. Sektörün daha fazla teknolojiyi kullanmasını ve Ar-Ge hizmetlerinden faydalanmasını isteyen Güleç, sektör olarak satış yapmalarına karşın ürettiklerinin karşılığını alamadıklarını vurguladı.Bu toplantının amaçlarından bir tanesinin de, dünya mobilya sektörünün son 10 yılda hızlı bir çıkış yakalamasının ardından, bu alanda önemli bir geçmişe sahip olan Antakya mobilyasının hak ettiği yere gelebilmesi olduğunu belirten BİRSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali İşgören doe, yaptığı konuşmada "Bu alanda yapılabilecek pek çok şey var. mobilya sektörünün önde gelen isimlerinin katılacağı Mobilya Ülkesi Türkiye Buluşmalarını gerçekleştirerek bu hedefimizi sürdürmeyi istiyoruz." dedi. İşgören, mobilyanın, tarihinin her döneminde ihtiyaç duyulan, zamanın beğeni grafiğine göre şekillendiren uçsuz bir sektör olduğunu söyledi.

İşgören, "Dünya pazarında söz sahibi oyunculardan biri olmayı hedeflendiğimiz mobilya sektöründe en büyük kozumuzsa, zengin bölgesel motiflerimizdir. Bu motifleri tasarım gücüyle birleştirerek Türk mobilyasını imaj haline getireceğiz. Şu anda 50 civarında firmamız ihracat kapasitesine ulaşmış durumdadır. 2006 yılında 6 milyon dolar ihracat rakamımız 55 milyon dolar seviyelerine yükselmiştir. Irak ve Libya başta olmak üzere Türki bölgemizdeki talepler her geçen gün artmaktadır ve bundan dolayı hedefimiz 250 milyon dolardır" dedi.

Mobilya sektörünün ülke ekonomisi açısından son derece önemli olduğunu belirten İşgören, "Yerli kaynaklardan yararlanması ve bu açıdan dışa bağımlılığa çok düşük düzeyde ihtiyaç duyulması, bu sektörü katma değer anlamında daha hale getirdi. 2050 yılında dünyada mobilya pazarının hacminin 1 trilyon doları geçeceğini tahmin etmekteyiz" diye konuştu.

MOSDER Başkanı Ahmet Güleç ve BİRSİAD başkanı'nın açılış konuşmalarını takiben, İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd.Doç.Dr. Can Özcan, Eryeğin Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Alp Ayer tarafından Türkiye'de mobilyacılığın bugünü ve yarını hakkında panele katılan mobilyacılara bilgi verildi.
yazar

E-bülten için e-posta bırak