Mobilya modellerinin yılda ortalama 5 kez değiştiği İnegöl'de firmalar tasarım ihtiyaçlarını artık 10 civarındaki tasarım ofisinden karşılıyor

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Mobilya modellerinin yılda ortalama 5 kez değiştiği İnegöl'de firmalar tasarım ihtiyaçlarını artık 10 civarındaki tasarım ofisinden karşılıyor

16-04-2014
Mobilya modellerinin yılda ortalama 5 kez değiştiği İnegöl'de firmalar tasarım ihtiyaçlarını artık 10 civarındaki tasarım ofisinden karşılıyor
İnegöl'deki mobilyacılar yeni model ihtiyaçlarını artık outsourcing yöntemiyle kurulmuş olan tasarım ofislerinden almaya başladı. İlçede 10 civarında bağımsız tasarım ofisinde 30 bağımsız tasarımcı faaliyet gösteriyor.

Her geçen gün aralarına yenilerinin katıldığı tasarım ofisleri diğer illere de hizmet vermeye başladı. Kurulmakta olan Mobilya AVM'de tasarımcılar ve iç mimarlar için ofisler ayrılırken, belediye de bir tasarım okulu kurmayı planlıyor.

Uzmanlar, ilçede tasarımcıların bugüne kadar kümelenmemiş olmasının büyük bir eksiklik olduğunu belirterek, artık firmaların yüzde 75'inin 2 yıldır tasarımcılarla çalışmaya başladığını ifade ediyorlar.Bölgede hizmet veren tasarım firmalarından biri olan Pozitif Tasarım Genel Müdürü Erdal Seyfeli, mobilya, koltuk, ofis tasarımları, stant ve teşhir alanları tasarımları ile mimari ve mobilya tasarımını bir çatı altında topladıklarını belirtiyorlar. Taklitle hareket ettiği için İnegöl'ün bir İtalya olamadığını kaydeden Seyfeli, "Bu ofisler ihracatın önünü de açacak" diyor.

Bono Tasarım ve Mimarlık Genel Müdürü Ozan Demir de İnegöl'de çok fazla mobilya firmasının bulunmasının, modellerin artık kısa aralıklarla değişiyor olmasının tasarım ofislerinin oluşmasını zorunlu kıldığını belirterek, "Modeller yılda 5 kez değişiyor. Yemek, yatak odası, genç odası, duvar ünitesi gibi alanlarda tasarım hizmeti veriyoruz. Kayseri, Düzce, İstanbul, İzmir ve Trabzon'daki mobilya markalarına da tasarım yapıyoruz. Dünyadaki fuarlara gidiyor, trendleri yakından izliyoruz"diye konuştu.

Myline Tasarım Genel Müdürü İbrahim Delioğlu ise İnegöl'deki üreticilerin modele ihtiyaç duyduğunu kaydederek, "Bir kişi birden fazla model yapabilme kabiliyetine sahipse, kendine özgü tasarımlarıyla birkaç firmanın ihtiyacına cevap verebilir. İnegöl tasarım ofisleriyle Türkiye'de modayı belirleyen bir merkez haline geldi" dedi.

Mobilya AVM'de enstitü kurulacak

İnegöllü mobilyacıların hayata geçirdiği İnegöl Mobilya AVM projesi 2015 yılında 200 mobilyacıyı 365 gün açık fuar konseptiyle alıcılarla buluşturacak. Projenin maliyeti 100 milyon doları geçecek. Mobilya AVM'de 20 adet 40 metrekarelik ofisler ücretsiz ya da sembolik ücretlerle endüstriyel tasarımcı ve iç mimarlara 5 yıl süreyle verilecek. Ayrıca ihracat konularında mobilyacılar için çalışabilecek firmalara da 5 ofis planlanıyor. İnegöl Mobilya AVM Kurucu Başkanı Haluk Özbek, İnegöl'de mobilya sektöründe her yıl emekli olan bin kişinin yerine alınacak nitelikli eleman bulmakta zorlandıklarını belirterek, "İlçede mobilya meslek liseleri kurulmalı. Devlet meslek liselerini şekillendirmeli. Devamında enstitü ve özel okul kurulmalı. Mobilya AVM'de bu iş için ayırdığımız 2 mağazadan elde edilecek gelirle bir enstitü kurmayı planlıyoruz" dedi.
yazar

E-bülten için e-posta bırak