Mobilya Ar-Ge Proje Pazarı’nın Danışma Kurulu Toplantısı’na Katıldık
Mobilya Ar-Ge Proje Pazarı’nın (MAPP) içeriğini oluşturmakve fikir alış verişinde bulunmak amacıyla Türkiye genelinden akademisyen vesanayicilerin katılımıyla Mersin’de 11 Mayıs’ta gerçekleştirilen ve MobilyaAr-Ge Proje Pazarı’nın Danışma Kurulu Toplantısı’n da Yayın Grubumuz imtiyazsahibi Nesip Uzun’da katıldı.
Akdeniz AğaçMamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKİB) koordinasyonundafaaliyetleri yürütülen Mobilya Ar-Ge Proje Pazarı’nın (MAPP) Ödül TöreniMersin’de Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın katılımıyla Akdeniz İhracatçıBirlikleri Hizmet Binası’nda gerçekleştirildi
MOBİLYA AR-GE PROJE PAZARI
Mobilya Ar-Ge Proje Pazarı, sektörde mevcut ürünlerin,uygulamaların yanında henüz sektöre ulaşamamış sanayiye uygulanabilirfikirleri, akademik çalışmaları, eş deyişle sektöre kolaylık ve yenilikgetirecek her türlü proje fikrini bir araya getirerek fikir sahibi vesanayiciyi ortak paydada buluşturmayı sağladı.
TÖRENE EKONOMİ BAKANI DA KATILDI
11 Mayıs 2013 tarihinde gerçekleşen törene, Ekonomi BakanıZafer Çağlayan’ın yanı sıra Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, MersinMilletvekili Nebi Bozkurt, Türkiyeİhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Akdeniz Ağaç Mamulleri veOrman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı M.Bülent Aymen,proje sahipleri ile çok sayıda ihracatçı Mobilya dernek temsilcileri ve sponsorfirmalar katıldı.
SEYAD BAŞKANI NESİP UZUN DA ORADAYDI
Sektörel basının ekonominin ve reel sektörün nabzını tutanen önemli dinamikler den olduğunu belirten Türkiye sektörel yayıncılar derneğibaşkanı ve mobilya dergisinin kurucusu sn Nesip uzun ‘’bu önemli etkinliktesektörle hiç bir ilgileri bulunmayan ve bu etkinliğin oluşum sürecinde hiç birilişkisi olmadığı halde alakasız kişi ve grupların. magazin gazetelerinin dahi anılmasına onların sahneye davet edilmelerinerağmen mobilya sektörünün gelişmesinde emeği bulunan sektör yayınlarınınhatırlanmamasını hayretle karşıladığını belirterek yapılan arama toplantısınınbilimsel veri ve sonuçları hiç ortada yokken bakan çağırıp herkese ödülverilerek şova dönüştürülmüştür. Umarım sn Başkan Ahmet Kahramanuyarılarımızı dikkate alır ve en azından bir seçici kurul oluşturularak bu tipçalışmaların daha özenli yapılmasını sağlayabilirler.’’ dedi
GÖRKEMLİ ÖDÜL TÖRENİ
Ödül töreninde konuşan Bakan Çağlayan, mobilya sektörününtüm dünyadaki ihracatının 150 milyar dolar olduğunu belirterek, Türkiye’nin desektörde geçen yıl yaklaşık 1,9 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğinikaydetti. Çağlayan, “Dünyadaki toplam ihracatın 75’te birini biz yapıyoruz.Geldiğimiz seviye önemli. Mobilya sektörünün ihracatının dünyadaki payı bugünyüzde 1,14’lük bir paydır. Sektör, 1 milyar dolardan fazla dış ticaret fazlasıveren bir sektör. Bundan dolayı mobilya sektörü takdiri hak ediyor. Sektörün2023 hedefi 6 milyar dolar ihracat. O günleri görürsek 6 değil, 7-8 milyardolar yapacağına inanıyorum” diye konuştu.
Mobilya sektörünün Türkiye’deki ticari hacminin de 9 milyardolar olduğuna işaret eden Çağlayan, 200 bin çalışanı ile 500 bin kişiyiistihdam ettiğini dile getirdi. Sektörde yol değişikliğine ihtiyaç olduğununaltını çizen Çağlayan, “Yaklaşık 2 milyar dolarlık ihracat yapan ama kilogramı3,7 dolardan ürün ihraç eden bir sektör mobilya. Biri 6,6, diğeri 6 dolaraihracat yapan Almanya, İtalya gibi rakiplerimiz var. Bu rakamlarlarakiplerimizi yakalayamayız. Süratle ihracat birim fiyatımızı artırmamızgerekiyor” ifadelerini kullandı.
Mobilya ihracatçılarından Türkiye’nin dünyada ihracatyapmadığı iki ülke olan Mikronezya ve Nauru’ya bu yıl içinde ihracatyapmalarını da isteyen Çağlayan, Türkiye’nin geçen yıl yüzde 2,2 büyüdüğünüanımsatarak, “Bazı arkadaşlarımız el frenini çekmemiş olsaydı, balata sıyırmasaydıbiz geçen yıl yüzde 2 ile değil 4 ile büyürdük” şeklinde konuştu.