Microsoft, DNA’ya 200 MB Veri Kaydetti

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Microsoft, DNA’ya 200 MB Veri Kaydetti

15-07-2016
Microsoft, DNA’ya 200 MB Veri Kaydetti
Microsoft’la birlikte Washington Üniversitesi’nden bazı bilim insanları, DNA dizinlerine 200 MB veri kaydetmeyi başardılar.

DNA’lar, geleceğin en büyük veri kaydedilen alanları olarak görülüyor. Şöyle ki DNA’mız o kadar yüksek veri depolama kapasitesine sahip ki 1 mm’lik DNA’ya toplam 125 bin GB’lik veril depolanabilir. Önümüzdeki 4-5 yıl içinde tüm dünyada 44 trilyon GB veriye ulaşılacağı öngörüsünden sonra DNA’ların bu anlamda kullanılmasının ne kadar önem arz ettiğinden bahsetmemize gerek yok sanırım.

 

Microsoft, Washington Üniversitesi’yle yaptığı ortak çalışmayla 100’den fazla dilde İnsan Hakları Bildirgesi’ni, Crop Trust veri tabanını ve OK Go’s This Too Shall Pass müzik videosundan oluşan toplam 200 MB’lik veriyi, kurşun kalemin ucundan bile küçük bir noktaya aktarmayı başardı. Daha önce kaydedilen verilerin boyutu kilobaytlarla ölçüldüğü için 200 MB’yi devasa bir boyut olarak tanımlayabiliriz.

 

Washington Üniversitesi Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği Bölümü akademisyeni Luis Ceze, “DNA’nın farklı bir dijital yapısı var. Dört baz ve molekül, birbirleriyle kolay şekilde tutunabiliyor. İlk adım olarak 1 ve 0’lar, A,C,G,T zincirleri şeklinde haritalanıp depolanıyor” dedi. Silikon bazlı DNA sentez substratı kullanılarak kimyasal yollarla üretilen DNA dizinleri, test tüpüne konulup dehidre ediliyor ve doğal yollarla bir deformasyona uğramazsa bu dizinler, binlerce yıl korunabiliyor.

Kaydedilen verilen korunabilmesi için DNA dizileştirici gerekiyor. Bu sayede A,C,G ve T algoritmaları orijinal veriye çevriliyor. Bu sırada verilerin kaybolma gibi bir riski olsa da araştırmacılar, bazı hata düzeltme şemaları sayesinde düzeltme uygulayabiliyor. 

Şu an maliyeti oldukça yüksek olan bu işlem dizininin minimum seviyede masrafa indirgenmesi için çalışmalara devam ediliyor.

yazar

E-bülten için e-posta bırak