Malezya Mobilya Fuarı MIFF 20. Yılını Kutladı
13-05-2014
Asya?nın marka fuarlarından olan ve her yıl Mart ayının ilk haftasında Malezya?nın başkenti Kuala Lumpur?da kapılarını açan MIFF fuarı, bu yıl kuruluşunun 20. yılını kutladı. MIFF Fuarı aracılığıyla bir kez daha ülkemizi Uzak Asya fuarlarının prokolünde temsil eden Yayın Grubumuz, aynı zamanda dünyanın önde gelen mobilya sektörünün tanınmış oyuncuları ile biraraya gelerek dünya pazarlarındaki en son gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulundu ve ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Aynı zamanda MIFF fuarının tasarım yarışmasının jüri heyetinin üyeleri arasında da olan yayın grubumuz bu yıl da uluslararası basın protokolünün VIP konukları arasında yer alarak çeşitli etkinlik ve platformlarda Türkiye?yi temsil etti.
BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ OLARAK MIFF Malaysia International Furniture Fair (MIFF), Güney Doğu Asyada mobilya sektörünün yükselmeye başladığı bir dönemde, komşu ülkelerinin rekabetçi konumlarını da değerlendirerek artık Malezyada da uluslararası standartlarda bir fuar olması gerektiğine karar veren mobilya ve ahşap endüstrilerinin dernekleri ve bakanlığın desteği ile 1994 yılında yola çıkan girişimci Dato Tan Chin Huat tarafından kuruldu.
Bugüne kadar izlediği istikrarlı çizgi ve uluslararası niteliği ile bölgedeki diğer fuarlardan oldukça farklı bir profil çizmekte olan ve belki de Batı dünyasının ilk tanıdığı bölge fuarlarından olan MIFF, yıllar içerisinde yerel ve uluslararası alanda ciddi rekabet ve zorlamalarla karşılaşmış olsa ve zaman zaman iç politikanın da etkisiyle ülkenin kimi resmi kurumları ile ihtilaflara düşse de, çizgisinden ödün vermeden çıtayı hep yukarı doğru yükseltmiştir.
MIFFin hisselerinin tamamı bundan üç yıl önce dünyanın önde gelen fuar organizatörlerinden UBM tarafından satın alınsa da, bugünlere gelinmesinde önemli payı olan efsanevi kurucusu ve başkanı Dato Tan Chin Huat ve onun kurduğu ekip fuarın yönetimini bırakmamış ve yoluna bu birleşmenin verdiği sinerji ile aynen devam etmektedir. Bu yıl 20. yılını kutlayan fuara damgasını yine tek başına Dato Tan Chin Huat vurmuş ve kutlama programının her safhasında, aralarında yayın grubumuzun da bulunduğu uluslararası mobilya pazarlarının tanınmış isimleri, dernekler, fuarcılar ve yayıncılar ile birlikte 5 günlük görkemli bir program gerçekleştirmiştir.
ÜLKENİN EN BÜYÜK ULUSLARARASI MOBİLYA FUARI
Aslında MIFF fuarı, her ne kadar Malezya mobilya ve ahşap sektöründe devletin katkıları ve kimi girişimlerde önemli etkisi olsa da özel sektörün güçlülüğüne ve başarısına bir örnektir. Malezya Mobilya İhracatçıları Derneği tarafından bundan 4 yıl önce rakip bir fuar kurdurtulmuş ve MIFFin önüne geçirilmeye çalışılmışsa da, Datonun gerek uluslararası ilişkileri ve deneyimi, gerekse de tatlı sert yönetim anlayışı sayesinde bu girişim istenen düzeye ulaşmamıştır Her ne kadar mobilya ihracatçıları derneğinin girişimi bugün daha küçük bir alanda EFE adı altında düzenlenmekteyse de, geçtiğimiz yıl sektördeki derneklerden bir diğeri olan Muar ile anlaşarak bünyesine katan MIFF, halen dünyanın dört bir yanından gelen uluslararası ziyaretçileri her yılın Mart ayının başında Kuala Lumpurda büyük bir başarı ile buluşturmaya devam etmektedir.
UBM birleşmesinin kattığı sinerji ile daha uzun yıllar sektör liderliğini kimselere bırakmayacak gibi duran MIFFin en büyük sorunu, aslında Malezyadki genel sorunlardan biri olan yer sorunudur. Putra World Trade Centera sığmayan bu yüzden zaman zaman MECC ve kentin merkezindeki diğer fuar ve sergi alanlarını kullanmak zorunda kalan MIFFin, 2015 yılına şetişmese bile, yeni inşa edilecek olan fuar merkezinden beklentisi büyük. Tek bir çatı altında ve yatay bir modern fuar alanına sahip olması, hem ülkenin mobilya fuarlarına hem de firmalarına uluslararası tanıtım açısından çok şey katacağını ifade eden MIFF yöneticileri, bu anlamda gelecek konusunda oldukça iyimser konuşuyorlar.
Dünyanın hemen her ülkesinden katılımcı ve ziyaretçi çekmek için oldukça yaygın bir tanıtım ve promosyon kampanyası yürüten ve uluslararası dernek ve birliklerle işbirliği yapan MIFF yöneticileri fuar sırasında düzenledikleri seminer ve panellerin yanısıra, mobilya ve stand tasarım yarışmaları ve düzenledikleri gece etkinlikleri ile de oldukça ilgi çekmekte.
EKİN YAYIN GRUBU VE MALEZYA MOBİLYA SEKTÖRÜ
Asya mobilya pazarlarının dayanılmaz yükselişine paralel olarak son 10 yıldır bu bölgeye önem veren yayın grubumuz, Malezyaya da ilk kez 2005 yılında giderek MIFF fuarı ile işbirliği yapmaya başlamış ve buradan hemen hemen tüm Güney Dogu Asya ülkelerine sıçrayarak ve bu ülkelerin mobilya dernekleri ve fuarları ile ilişkiler kururak gerek yayınları, gerek temsil ettiği Türk mobilya endüstrisi, gerek se de yöneticiliğini yaptığı ulusal ve uluslararası sektöörel dernekler nezdinde önemli ilikili ilişkiler kururak ülkemizi ve sektörümüzü başarı ile temsil etmektedir.
Malezya, Endonezya, Filipinler, Tayvan ve Çin gibi ülkelerin en önemli mobilya fuarlarında dergilerimizi dağıtarak Asyada da önemli bir uluslararası ağa sahip olan yayın grubumuz, bölgenin en önemli mobilya etkinliklerinin vazgeçilmez isimlerinden biri olmuştur. 2014 yılında MIFFin 20. yıl kutlamalarının da VIP konuklarından biri olan ekibimiz bu yıl hem Uluslararası Mobilya Yayıncıları Birliği IAFPnin ikinci başkanı sıfatıyla protokollerde yer alarak basın ve yayın organlarına grubumuzu ve ülkemizi tanıtan demeçler vermiş, ödül paketleri almış, uluslararası toplantılara ülkemizi temsilen katılmış ve de son iki yıldır olduğu gibi MIFF Ödüllerinin jüriliğini yaparak Türkiyeyi temsil etmişir.
141 ÜLKEDEN ÜÇTE BİRİ YABANCI OLAN 20 BİN ZİYARETÇİ BU YIL MIFFTE BULUŞTU
MIFF, 20. Yılını kutladığı ve 4 8 Mart tarihleri arasında gerçekleştirdiği 2014 buluşmasında bir önceki yıla göre %6lık bir büyümeyi gerçekleştirme başarısını elde etmiştir. 6.171i 141 farklı ülkeden gelen toplam 19.472 ziyaretçinin katılımcılar ile buluştuğu fuarın açık kaldığı 5 gün boyunca 854 Milyon ABD doları satışın gerçekleştirdiği bildiriliyor.
Açılışını Malezya Endüstri ve Ticaret Müsteşarı Mohd Ridzal Sheriffin yaptığı13 ülkeden 503 katılımcının ürün ve hizmetlerini sergilediği fuar brüt 80.000 m2 üzerinde gerçekleşti. Belçika, Kore ve Japonya gibi ülke standlarının bulunduğu MIFF 2014 boyunca genç tasarımcıların ürünleri de sergilendi.
MALEZYA EKONOMİSİ ve MOBİLYA PAZARI
Güneydoğu Asyada yer almakta olan Malezya anakarada yer alan Malezya yarımadası ve Borneo adasında yer alan Sabah ve Sarawak eyaletleri de dahil olmak üzere toplam 13 eyalet ve 3 federal bölgeden oluşmaktadır. Malezya, meşruti monarşi altında parlementer demokratik sistem ile yönetilmektedir. Federal bir devlet olduğu için her eyaletin kendine ait yasama meclisi ile "chief minister" in başkanlığında bir hükümeti bulunmakta ve 9 eyaletin bir sultaı bulunmakta ve bunlar sembolik bir konumu olan Malezya Kralının seçmektedirler. Yürütmenin, Başbakanın başkanlığındaki kabinenin elinde olduğu Malezya göreceli olarak küçük bir nüfusa sahip olup, resmi rakamlara gore toplam 30 milyonu geçmemektedir ve %55 kadarı müslümandır.
Doğal kaynaklar ve tropik ormanlar açısından zengin bir ülke olan Malezya, ağırlıklı olarak tarım ve hizmetler ekonomisine dayanırken ülkedeki yabancı yatırımlar ise ağırlıklı olarak imalat sanayine yönelik olmaktadır.
alezya, belki de geniş hammadde kaynakları, ilerlemiş ahşap teknolojisi, yaygın mobilya imalatı ve dünya pazarlarına entegre olmuş ticaret ağı ile Güney Doğu Asya'nın sektör açısından Çin'den sonra en ilerlemiş ülkelerinden biri konumunda.
Çevre ülkelerinden pek çoğu ya hammadesini buradan temin ediyor ya da üretimini burada gerçekleştiriyor ve ülke sınırları içerisinde üretilen mobilyanın %80'i de ihraç ediliyor. Dış pazarlarda ve dünya ekonomisindeki olumsuz koşullardan ve Çin, Vietnam gibi düşük fiyatlı mobilya üreten ülkeler ile kıyasıya bir rekabet yaşansa da, Malezya bu mücadeleden çok şey kazanmışa benziyor. Ülkede eskiden sadece üretim ve üretilen miktarlara odaklı bir mobilya sektörü varken, şimdilerde firmalar giderek tasarıma ve sürdürülebilirliğe yoğunlaşır ve dünya trenlerini yakından takip eder bir düzeye gelmiş durumdalar.
Hammadde sıkıntısı çekmeyen ve bamboo, rattan, tik, palmiye ve hindistan cevizi gibi alternatif orman ürünlerinin yaygın olduğu Malezya dünya mobilya ihracat sıralamasında da ilk on içerisinde bulunmaktadır. Malezyalı mobilyacılar ürettikleri mobilyaların %80ini ihraç etmekte ve önemli ihraç destinasyonları arasında ABD, Japonya ve Avusturalya bulunmaktadır. Diğer ihraç ülkeleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Filipinler ve Rusyanın bulunduğu ülkede mobilya üretimini dünya pazarlarında rekabet edecek standartlara çıkartılmak için bir dizi önlem alınmış durumda.
Düşük fiyetlı Çin ve Vietnam mobilyası ile rekabet edebilmek için tasarım ağırlıklı hedefler geliştiren Malezyalı mobilyacılara devlet de destek vermekte, vergi inidirimi ve muhafiyetinin yanısıra tasarım ve Ar-Ge faliyetleri için fonlar ayırmaktadır. Mobilyada tasarım ve kalite sorunlarını çözmeleri halinde Malezya, gelecekte önemli bir büyüme potansiyeline sahip bir ülke konumundadır.