MAKSDER TUYAP INTERMOB 2011 FUARI ETKİNLİKLERİNDEN: Paneller, Tasarım Yarışması Ödül Töreni..
28-11-2011
Bu yıl 15 - 19 Ekim 2011 tarihleri arasında düzenlenen TÜYAP Intermob fuarında, Mobilya Aksesuar Sanayicileri Derneği MAKSDER, gerek önemli sektörel paneller, gerekse de 2. Mobilya Aksesuar Ürünleri Tasarım Yarışması ödül töreni gibi bir dizi etkinliğe imza attı. Mobilya aksesuar ürünlerinin bilinirliğini ve marka değerlerini yükseltmek amacıyla gerçekleştirilen ve çalışmaları büyük bir titizlik içerisinde yürütülen etkinlikler ve MAKSDER ödüllü ürünler sergi alanı, fuar boyunca ziyaretçiler tarafından gezilerek büyük bir ilgi ile karşılandı.
Mobilya Aksesuar Sanayicileri Derneği MAKSDER, her yıl olduğu gibi bu yıl da TÜYAP Intermob fuarı etkinliklerine damgasını vurdu. Dernek, fuar boyunca 6. ve 7. hollerin arasındaki fuayedeki teşhir alanında fuarın düzenlediği etkinlikler ve sergilediği ürünler ile Türkiye'nin dört bir yanından sektörün hedef pazarlarından gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekti.Dergimiz imtiyaz sahibi ve MAKSDER kurucu üyelerinden Nesip Uzun'un moderatörlüğünde fuarın ilk iki günü tasarım dünyasının tanınmış isimleri ve mobilya sektör derneklerinin yöneticilerini biraraya getirerek sektörü yakından ilgilendiren konuları konuşup tartışmalarını sağlayan MAKSDER, fuarın üçüncü gününde de seçici kurul tarafından yapılan değerlendirme sonrasında ödül kazananları onurlandırdığı bir tören ve kokteyl düzenledi.
Birinci Gün:
"MOBİLYA SEKTÖRÜNDE AKSESUARIN ÖNEMİ" Paneli
Fuarın birinci günü, MOBDER, OMSIAD ve MAKSDER gibi derneklerin temsilcileri "Mobilya üretiminde aksesuarın önemi" başlığı altında bir panel gerçekleştirdi. Nesip Uzun'un moderatörlüğünde gerçekleşen panelde bir ilk olması nedeniyle bu çalışmaların sektöre katkılarını dile getiren Nesip Uzun, söz konusu etkinliklerin önemine değindikten sonra panelistlere mobilyada aksesuarın neden önemli bir unsur olduğunu sorarak Türk aksesuar sektörünün güçlü ve zayıf yönlerini tartışmaya açtı.
MOBDER adına konuşan İkinci Başkan ve Avrupa Mobilya İmalatçıları Birliği UEA'nın temsilcisi A. Kadir Çoklar, uluslararası planda mobilya sanayinin gelisim sürecine değinerek bu alanda uluslararası deneyimlerden örnekler verdi. Avrupa'da üretim ve yatırımlar bazında mobilya sektöründeki negatif duruma karşın Türkiye'nin pazara dönük hazırlıklarında tasarım ve markalaşmanın önemine değinen Çoklar, bu konunun üretimden de önemli olduğunu ifade etti.
Dünya toplam mobilya imalat ve ihracatında henüz %1 lik düzeyde bulunan etkisiz bir rakip oldugumuza değinen Çoklar, seri imalata yönelik mobilyaların yeterli katma değer üretemediğini söyledi. Markalaşmanın da bir süreç olduğunu, gerekli dinamiklerini oluşturmadan bunun da gerçeklesmesinin kolay olmadıgını belirten Çoklar, en önemli unsurlardan birinin de mobilyanın her türlü segmentinde tasarım olmadan sektörün uluslararası pazarda bir güç olamayacağı gerçeği olduğunu belirtti. MAKSDER'in düzenlediği bu paneller ve aksesuar yarışmalarının bu nedenle cok önemli olduğunu ve sektörün gelişmesine katkı üreteceğini de sözlerine ekleyen MOBDER 2. Başkanı, bu çalışmaların kısa zamanda Türk mobilya sektörüne önemli başarılar getireceğini de belirtti.
OMSIAD adına konuşan Kurucu Genel Başkanı ve halen Yönetim Kurulu üyesi olan Delta Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Adem Yılmaz, tasarımın mobilyada temel bir unsur olduğunu belirterek, gerek kendi deneyimleri gerekse de OMSIAD'ın çalışmaları paralelinde örnekler verdi. Türk mobilya sanayinin Avrupa standartlarında üretim yaptığını ve pazarda Çin ile kendini kıyaslamadan yüksek katma değerler oluşturmaya bakması gerektiğine değinen Yılmaz "Kendi içimizde haksız rekabet ve taklitçilliği bırakıp katma değeri yüksek ürünler üretmeliyiz. Bu nedenle bu panellerin çok önemli bir bilinç yarattığına inanıyorum" dedi.
Sektörün pek çok sorunlarının olduğuna da değinen Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: "İmalatçımız taklidi alışkanlığa dönüştürüyor. Taklit ürünü yapan firmanın elemanını transfer ederek bunu kendi atölyesine taşıyor. Bu deli cesaret nereye kadar sürecek Dünya küçülüyor ve firmalar ürettikleri ürünleri patentlerle güvenceye alıyorlar. Artık yasalar işliyor, bu nedenle bunu fazla sürdüremezsiniz. Kendinize ait şeyler yapmazsanız, davalar sonucu sadece ürününüzü toplamakla kalmazlar, servetiniz de bu davalara yetmez" dedi.
Mobilya aksesuarlarının dünyada da önemli bir pazar payı oluşturduğunu soyleyen Yılmaz, böyle olmasaydı yıllardır Alman, İtalyan firmalarının Türkiye'de cirit atayacaklarını belirterek sözlerini şöyle tamamaladı: "Bu panel vesilesiyle önemli bir konuya da parmak basmak istiyorum. Bu fuarda güçlü bir makine sanayi var, ancak ithalatçı firmaların yedek parça hizmetlerini aksatmaları sonucu ciddi üretim kayıpları yaşanmaktadır. Üreticiler mağdur olmaktadır. Oysa ithalatçı bir firma hukuken bunları bulundurmak zorundadır. Keşke bu panelde bir de makineci arkadaşımız olsaydı onunla paylaşabilseydik, MAKSDER adına söz alan Genel Başkan Munis Tezbaşaran, mobilyada aksesuarın önceki dönemlerden daha fazla yer kapladığını, bunda şüphesiz modern anlayışların ve tasarımcıların katkısının büyük olduğunu belirterek, bugün aksesuarsız bir mobilyayı düşünmenin imkansız olduğunu ifade etti.
Tezbaşaran özetle şöyle söyledi: "Bir dolap ya da mutfak mobilyası hayal edelim ki içinde aksesuar olmasın. Mümkün mü ! Bugün bir mutfağın % 90' ı aksesuardır. Kileri, kulbu, kaşıklığı, baza ayağı, menteşesi, daha onlarca aksamıyla her tarafı aksesuardan oluşuyor. Önceleri görünmeyen gizli kahramanlar olan aksesuar dünyası, gelinen noktada kimi mobilyaların aslı kahramanları oldular"
İkinci gün:
"TASARIMDA AKSESUARIN ÖNEMİ" Paneli
TÜYAP Intermob 2011 fuarının ikinci gününde yine Nesip Uzun'un moderatörlüğünde gerçekleştirilen bir başka panelde ise, tasarımcı Yılmaz Zenger ve Adnan Serbest Türk mobilya sektörünü masaya yatırarak, konuyu tasarım açısından ele aldılar.
Nesip Uzun tasarımla şekillenen yeni bir dünyada yaşadığımızı vurgulayarak panelistlerden tüm obje ve nesnelerin tasarımcının ellerinde şekillendiği günümüzde mobilya, aksesuar ve tasarım başlıklarını bu perspektifle degerlendirilmesini istediği panelde ilk konuşmacı Yılmaz Zenger oldu. Konuya özgür birey özgür düşünce ve özgür yaratıcılık unsurlarının ülkemiz eğitiminde en önemli unsurlardan olduğunu dile getirerek giren duayen tasarımcı Yılmaz Zenger, tasarım dünyasının özgür düşünceli gençler yetiştiremediğini belirterek eğitim dünyasının tasarımcıyı belli formel kalıplara hapsettiğini vurguladı.
Zaten yeni yetişen neslin de altyapı yoksunluğundan bu sarmaldan kurtulamadığını belirten Zenger şunları söyledi:
"Başarılı tasarımcılar demokrasi bilincinin geliştiği her tür müdahaleden uzak bir ortam ve koşulda gelişir. Bu nedenle bu panelde tasarımın asıl hammaddesi olan bireyi, özgür düşünceyi ve onun üreteceği tasarım dünyasını ele almakta yarar var. Kültür sanat ve edebiyat Rönensans döneminde nasıl geliştiyse, bugün çevremize baktığımızda tasarımın geliştiği ülkelerin yine aydınlanma bilincini yaşamış demokrasisi gelişmiş toplumlar olduğunu ve oralarda gençlerin daha çok üretken olduğunu görüyoruz. Tasarım bu nedenle buralarda daha çok gelişiyor".
Günümüzde işletmelerin insan unsuruna yeteri önemi vermediğini, mevcut çalışma koşulları içinde yaratıcı çalışmanın gerçekleşmesinin güç olduğunu vurgulayan Adnan Serbest de, işletmelerin büyümeleri oranında çalışanlarının yaşam koşullarında yeterli iyileştirmeleri yapamadıklarını belirtti. Tasarımın ürettiği nesnelerin de belli bakış açılarıyla şekillendiğini ifade eden Adnan Serbest şöyle devam etti:
"1990 yıllarında örgütlenmeye başlayan Türk tasarımcıları o günden bu yana önemli bir mesafe katettiler. Bugün pek çok meslek grubunda tasarım saygındır, Ancak mobilya sektöründe melez, benzeş üretim konseptinden kurtulup vizyon oluşturmak, markalaşmak, yine tasarımın sihirli ellerinde gerçekleşecektir. İşletmelerin iç müşteri diye tanımladığım yakalı ve yakasız çalışanlarından, diş müşteri olan alıcısına kadar bir yapılanmaya ihtiyacı var."
Üçüncü Gün:
2. MOBİLYA AKSESUAR ÜRÜNLERİ TASARIM YARIŞMASI ÖDÜL TÖRENİ
TÜYAP Intermob fuarındaki MAKSDER etkinlikleri, üçüncü gün düzenlenen 2. MAKSDER Mobilya Aksesuar Ürünleri Tasarım Yarışması ödül töreni ile sona erdi. Bu yıl ilk kez firmaların yanısıra gerek bağımsız gerekse de üniversitelerden tasarımcıların, özgün çalışmalarıyla katıldıkları yarışmada ödül kazananlar plaketlerini TÜYAP Tüm Fuarcılık A.Ş. sahibi Bülent Ünal, İcra Kurulu Başkanı Serdar Yalçın, Maksder Başkanı Munis Tezbaşaran, MAKSDER Yönetim Kurulu üyeleri ve Türkiye'nin önde gelen tasarımcılarının ellerinden aldılar. Yarışma Kurulu adına Nesip Uzun, MAKSDER adına Munis Tezbaşaran ve TÜYAP adına Serdar Yalçın'ın birer de konuşma gerçekleştirdiği ödül töreni toplu fotoğraf çekimini takiben düzenlenen bir kokteyl ile sona erdi.
İlki geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen ve kısa sürede geleneksel bir nitelik kazanarak bir yandan sektöre katma değer üretirken diğer yandan da tasarım dünyası ve akademi çevreleri ile sanayimiz arasında etkin bir bağ kurulmasına katkıda bulunan yarışmada, bu yıl tasarımcı - eğitimci Mehmet Asatekin, tasarımcı Adnan Serbest, tasarımcı Yılmaz Zenger, tasarımcı Ümit Altun ve MAKSDER yarışma komitesi adına kurucu üye Nesip Uzun'dan oluşan jüri, 7 değişik ürün grubunda geliştirilen projeleri en iyi tasarım ve mansiyon ödüllerine değer bulundu.