Makedonya’nın en büyük fuarı MEBEL Expo 2013

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Makedonya’nın en büyük fuarı MEBEL Expo 2013

15-05-2013
Makedonya’nın en büyük fuarı MEBEL Expo 2013

MEBEL Expo 2013 İçinÜsküp’teydik

EKİN Yayın Grubu, 2013 yılından itibaren katıldığı fuarlarkistandları aracılığıyla hem MOBİLYA, FURNİTURK gibi yayınlarını hem de grubundiğer firması Atlantis Fuarcılık A.Ş. tarafıdan düzenlenen Türkiye’nin ilk vetek global mobilya fuarı FURNistanbul’un tanıtımı gerçekleştiriyor. İşteMakedonya’nın başkenti Üsküp’te gerçekleştirilen MEBEL 2013 fuarında da buçerçevede yer alan grubumuz, fuarı ziyaret eden Makedon ve çevre ülkelerdengelen Balkan mobilya firma temsilcileriyle biraraya geldi.

 

KÜÇÜK ÜLKENİN 38 YILLIK

KÖKLÜ MOBİLYA FUARI

Yıllardır özellikle Türk mobilya ve yan sanayi firmalarınınyakın ilişkiler içerisinde olan Makedonya pazarının en büyük ve en köklü fuarı.Her yıl Mart ayı sonunda başkent Üsküp’te, tam 38 yıldan bu yanagerçekleştiriliyor.

Bu yıl kapılarını 26 - 31 Mart tarihleri arasında açanfuarda ağırlıklı olarak Makedonya’nın yerli firmaları yer alırken bir düzinecivarında da Türk firması ürün ve hizmetlerini sergileme olanağını buldular.

Fuarın açılış töreninde Era Fuarları Yönetim Kurulu BaşkanıGvida Omladiç ce Üsküp Büyükşehir Belediye Başkanı Koce Trayanovski birerkonuşma yaparak sektörün ve sektörü gelişmesinde önemli bir rol oynayan fuarınönemini vurguladılar.

Konuşmalarda Slovenya, İtalya, Yunanistan, Sırbistan,Türkiye, Kosova ve Hırvatistan gibi ülkelerin bu fuara olan ilgilerininMakedonya pazarının önemini gösterdiği belirtilerek, fuarın her sene daha dabüyümesinin kendilerini mutlu ettiğini ve mobilya ve orman ürünleri sanayisininMakedonya’da parlak bir geleceğe sahip olduğunun da bir göstergesi olduğununaltı

çizildi.

Yapılan konuşmalarda Makedonya’da bu alanda 10.000 kişininistihdam edildiği ve irili ufaklı 600 şirketin bu sektörde faaliyetgösterildiği ifade edilirken, hedefin sadece iç pazar için değil bölge ve dünyapazarlarına da açılmak olduğu da

vurgulandı.

MEBEL’de bu yıl da mobilyanın yanısıra çeşitli iç ve dışdekorasyon ürünleri, aksesuarlarlar, duvar kağıtları, aydınlatma aksesuarları,döşeme ve duvar dekorasyonları, ofis mobilyaları, ev gereçleri ve mobilyasanayisinde kullanılan makineler sergilendi.

6 GÜN BOYUNCA 10’U TÜRK,

400 FİRMA ÜRÜNLERİNİ SERGİLEDİ

Makedonya’dan ve bölgeden 400’ün üzerinde şirket, 6 günboyunca fuarda ürünlerini sergilerken, fuarı gezen çok sayıda ziyaretçi de enson moda tasarımlar, renkler ve dekorasyon seçenekleri arasında seçim yapmaolanağını buldular.

MEBEL fuarı, ticari anlamda işbirliklerin doğduğu vegüçlendirildiği bir yer olması bakımından Makedonya ve bölge üreticileri içinönemli bir yere sahip. Bu konuda yayın grubumuza bir açıklama yapan MeridyenFuarcılık Temsilcisi Emre Akçok, MEBEL’in zaten yıllardır Türkiye'den katılımsağlanan ve Makedonyanın m2 bazında en büyük fuarı olduğunu hatırlatarak, 6 günboyunca çok başarılı temaslar sağladığının altını çizerken, fuarda bu yıl 10civarında Türk firması olduğunu ve bunların 4’ünün milli katılım kapsamındaürün ve hizmetlerini sergilediklerini ifade etti.

EKONOMİYİ BÜYÜTME VE YENİDEN

YAPILANDIRMA ÇABALARI SÜRÜYOR

Avrupa’da ekonomik açıdan en az gelişmiş ülkelerden biriolan Makedonya, bağımsızlığını kazandığı 1991 yılından bu yana merkezi veplanlı ekonomiden serbest piyasa ekonomisine geçişin sancılarını yaşamaktadır.AB’ye adaylık süreci ve bununla bağlantılı olarak son birkaç yıldırgerçekleştirilen reformlar sonucunda sağlanan makro ekonomik istikrar sayesindeekonomideki büyüme ve yeniden yapılanma çabaları sürmektedir.

Kağıt üstünde, özellikle maliyetler açısından önemliavantajlar sunan Makedonya’da çok ağır işleyen, bilgi ve istatistik yaratma vedepolama konusunda önemli zaafları bulunan ve bu nedenle kayda değer birdeğerlendirme yapılmasını sağlayacak verilerden yoksun bir bürokrasi, sık sıkdeğişen mevzuat ve güven duyulmayan yargı sistemi, olası yabancı yatırımcılarınMakedonya’da gerçekleştirmeyi öngördüğü yatırım kararlarını bir kez dahadeğerlendirme gereği duymalarına neden olabilmektedir.

Bununla birlikte, AB üyesi olsun olmasın bölgedeki diğerülkelerdeki benzer sıkıntılarla karşılaştırıldığında Makedonya’nın yukarıda belirtilenhususlarda çok kötü durumda olduğu yönünde bir beklenti yaratmak da yanlışolacaktır, çünkü yukarıda belirtilen sorunlar ve iş kültürü hemen hemen aynıolan tüm Balkan ülkeleri için geçerlidir. Dolayısıyla, Makedonya’nın genelolarak diğer bölge ülkelerinden daha iyi durumda olduğu belirtilmelidir.

Orta vadede Makedonya ekonomisinin büyümesi için, bölge ülkeekonomilerin toparlanması, ülkenin kalıcı bir makroekonomik istikrarı sağlamasıve gelecek yıllarda yatırımcıları teşvik eden reformları gerçekleştirmesigerekmektedir.

Öte yandan, Avrupa Birliği ülkeleriyle serbest ticaretanlaşması bulunan Makedonya'da yabancı yatırımcıya önemli teşvikler veriliyor.DEİK Türk-Makedon İş Konseyi Başkanı Hasan Hoşben, Makedonya'nın yatırım içinoldukça uygun olduğunu belirtiyor. Makedonya'nın Avrupa Birliği'ne açılan birkapı olduğunu ifade eden Hoşben, konuya ilişkin olarak şu açıklamalardabulunuyor:

"Özellikle Avrupa'ya ihracat yapan arkadaşlarımız içinbir kapı Avrupa'ya. Yakında da AB'ye girecektir.  Küçük bir ülke olduğu için AB'ye üyelikihtimali bizimkinden yüksek. Bizim AB'ye girip girmeyeceğimiz ise meçhul.Dolayısıyla sizin orada bir firmanız olursa, yakında AB'de bir firmanız olmuşolacak.

Makedonya vergi ve ücretler açısından da çok cazip bir ülke.Yatırım açısından yüzde 10 vergi var. Serbest bölgede atıksız sanayi ile ilgilive 10 kişinin üzerinde bir işletme kurulacaksa, 10 yıl boyunca vergi ve primödeme yok.

Kalifiye eleman konusunda sıkıntı yaşanmayan ülkede %40'lara varan bir işsizlik yaşandığı da bir gerçek. Şu anda bu boşluktan bizufak ufak yatırımlarla oraya girersek, onlarla beraber büyürsek, gelecekteavantajlı oluruz. Adamların şu an bize ihtiyacı var. İhtiyacı olmadığı zamanlarYunanlılar giriyordu. Şimdi Yunanlılar giremiyor ve bir boşluk var. O boşluğubiz doldurabilirsek iyi olur. Yarın her şey düzeldiğinde şimdi 10 lirayayapabileceğiniz şeyi 100 liraya yapmak zorunda kalırsınız.

Tarihsel bağlar Makedonya ve Türkiye'yi yeniden birbirineyaklştırıyor. Son dönemde Türkiye-Makedonya ülke ilişkileri şu anda iyi birivme kazanmış durumda. Makedon yetkililer bize diyor ki ‘Siz bizimağabeyliğimizi yapın ki biz başka ülkelere açılalım. Yoksa kaldık yerimizde.'Biz de İran'a ve Azerbaycan'a bağlantılar kurmaya başladık onlar için. HattaDEİK'in bazı yurtdışı ziyaretlerinde Makedonları ilgilendiren konular varsaonları da yanımıza alacağız.

Makedonya'da bir Türk ticaret odası var ve burada çok büyükyatırım yapmak gerekmiyor. Şu anda küçük ve orta boy 1-2 milyon euroluk yatırımonları da ihya eder, bizi de... İdeal olan önerim, oradan bir KOBİ ile buradanbir KOBİ'nin ortaklık yapması. Buradaki tecrübeyle oradaki tecrübeyibirleştirip  alışabilirler. İkisinin birarada büyümesi en ideali"

yazar

E-bülten için e-posta bırak