Kimya sektörümüz 2022 yılında ilk defa ihracat lideri oldu

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Kimya sektörümüz 2022 yılında ilk defa ihracat lideri oldu

19-01-2023
Kimya sektörümüz 2022 yılında ilk defa ihracat lideri oldu
KİMYA SEKTÖRÜ 2022 YILI DEGERLENDİRME2022 yılına girerken pandemi etkilerinden iyice kurtulacağımız bir yıl olmasını bekliyorduk. Ancak Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte hızla artan emtia fiyatları, enerji maliyetleri, gıda ve hammadde fiyatları, faiz baskısı ile birlikte küresel enflasyon riski ile mücadele etmek zorunda kaldık.

Özellikle sektörümüz açısından enerji maliyetleri ciddi bir sorun oluşturdu. Hemen hemen üç çeyrek devam eden tedarik ve lojistik sorunları ve yüksek fiyatları buna eşlik etti. Bu sıkıntılar üçüncü çeyrekten sonra normalleşmeye başladı.

Ülke ekonomisine ve büyümesine en büyük katkıyı sağlayan kimya sektörümüz ise, 2022 yılında yaptığı 33,6 milyar dolar değerindeki ihracat ile liderliği üstlendi. 2021 yılını en çok ihracat yapan ikinci sektör olarak tamamlayan kimya sektörümüz 2022 yılını yeni bir rekor ile tamamlamladı. Mart-Eylül arası üst üste 7 defa aylık bazda ihracatta birinci olan kimya sektörümüz 2022 yılında ilk defa en çok ihracat gerçekleştiren birinci sektör oldu. Yine bir ilki gerçekleştirecek olmanın ve lider sektör olmanın gururunu yaşıyoruz.

“Sektörümüz yüzde 32 büyüdü”

2022 yılında yüzde 32 büyüdük ve Türkiye’nin ihracatından yüzde 13,2 pay aldık. TÜİK verilerine göre 2022 yılı Ocak-Ekim döneminde sektör ithalatımız 121,5 milyar dolar olarak gerçekleşirken, ticaret hacmimiz 150 milyar dolar civarında gerçekleşti. Sektöre ilişkin ithalatı mineral yağlar ve yakıtlara ilişkin ürün grubundan ayrıştırdığımızda ise ithalatın 43,9 milyar dolar olduğunu ve ihracatın ithalatı karşılama oranının ise yüzde 50 olduğunu görüyoruz.

2022 yılı Ocak-Aralık döneminde en çok kimya ihracatı yapılan ülkeler sırasıyla Hollanda, ABD, İtalya, Romanya, Lübnan, Rusya, Almanya, İspanya, Irak ve Güney Afrika olarak ilk onda yer aldı.

2022 yılında en çok ihracat yapılan ilk on alt sektörümüz sırasıyla plastikler ve mamulleri, mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler, anorganik kimyasallar, uçucu yağlar, kozmetikler ve sabun, kauçuk, kauçuk eşya, eczacılık ürünleri, boya,vernik,mürekkep ve müstahzarları, muhtelif kimyasal maddeler, organik kimyasallar ve gübreler oldu.

“Kilogram başı birim fiyatımız 1,16 dolara yükseldi”

İhracatçılarımızın artan talep doğrultusunda daha çok üretim yapması ve yüksek birim fiyatlarından yapılan dış satım dolayısıyla ihracatımız 2022 yılında 2021 yılına kıyasla ciddi artış gösterdi. Kilogram başı ihracat birim fiyatlarımız 2021 yılında 0,92 iken 2022 yılında 1,16 dolara yükselerek 1 dolar barajını aştı.

“650 bin üzerinde kişiye istihdam sağlıyoruz”

TOBB sanayi verilerine göre, kimyasallar ve kimyasal ürünlerin, temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin ve kauçuk ve plastik ürünlerin imalatında toplamda 13 bin 416 kayıtlı üreticimiz bulunuyor ve yaklaşık 655 bin kişi istihdam ediliyor.

 

 

 

“Ülkemizin gelişimi için kimya sektörüne yatırım yapılmalı”

Kimya sektörü, ihracatın lokomotif sektörü olarak diğer tüm sektörlere girdi sağlayan ve ülke ekonomisine en büyük katkıyı veren sektörlerin başında geliyor. Gelişmiş ülkelere baktığımızda kimya sektörlerinin de gelişmiş olduğunu görüyoruz. Dünyadaki yeni teknolojileri ülkemize getirip dünya devleri ile beraber iş birliği yapmamız önemli.

Ülkemizin gelişmesi, kalkınması ve büyümesi için kimya sektörünün de gelişmesi ve büyümesi gerekiyor. Bunun için ölçek büyütmemiz ve yeni yatırımların yapılması gerekiyor. Ülkemizde beş tane daha petrokimya yatırımına ihtiyacımız var. Başta Sanayi Bakanlığımız ve ilgili Bakanlıklarımızın da destekleri ile Cumhurbaşkanlığımız Adana Yumurtalık bölgesini Kimya İhtisas Endüstri Bölgesi olarak ilan etti. Orada petrokimya ile ilgili yatırımlar başladı. Hem ana yarı mamulleri üretmek hem de mamul üretimi ile beraber entegre teknoparkları orada kurmak için bir fırsat meydana gelmiş oluyor. Devletimizin bölgeye önemli teşvikleri bulunuyor. Yumurtalık’ın önümüzdeki süreçte Türkiye’nin en önemli petrokimya endüstri bölgesi olacağını öngörüyoruz.

İKMİB olarak 2019 yılında bir çalışma yaptık ve ülkemizde üretilmeyen 50 milyon dolar ve üzerindeki ithal edilen kimyevi ürünleri, hammaddeleri içeren bir rapor hazırladık. Türk Kimya Sektörü Yatırım Öncelikli Ürünler raporumuzda yer alan ve ülkemizde üretilmesi uygun olan 103 ürünün 98’i hamle programına alındı ve stratejik olarak en önemli beş sektörden birisi kimya olarak belirlendi.

Yatırım ortamının iyileştirilmesi ile birlikte Hamle programında desteklenen yatırımların en kısa zamanda hayata geçirilmesini bekliyoruz. Yatırımlar sektörümüzün ihtiyacı olan ürünleri karşılarken aynı zamanda cari açığın azalmasına katkı sağlayacak ve yeni istihdam olanağı sunarak ekonomiye büyük katkısı olacaktır.

yazar

Nesip Uzun-editor yazısı

E-bülten için e-posta bırak