KATAR İLE TİCARETİMİZ İKİYE KATLANACAK

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

KATAR İLE TİCARETİMİZ İKİYE KATLANACAK

12-05-2014
KATAR İLE TİCARETİMİZ İKİYE KATLANACAK
Türk işadamları, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin önderliğinde Katar'a çıkartma yaptı. İki ülkenin işadamları düzenlenen iş forumunda buluşurken, Bakan Zeybekci, "2015 yılı sonuna kadar ticaret hacmimizi en az iki katına, yani 1,5 milyar dolar seviyesine çıkarmayı hedef olarak belirleyelim" dedi. Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Mohammed Al Thani ile birlikte Türkiye- Katar İş Forumu'na katılan Zeybekci, 2003 yılında Katar ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 24 milyon dolar olduğunu hatırlattı. Geçen yıl bu rakamın 770 milyon dolara yükseldiğini kaydeden Zeybekci, "Bu başarılı ekonomik ilişkileri çok daha yukarıya çıkartmak arzusundayız. Hedef koymalıyız. 2015 yılı sonuna kadar ticaret hacmimizi en az iki katına, yani 1,5 milyar dolar seviyesine çıkarmayı hedef belirleyelim" diye konuştu.

TÜRK İŞADAMLARI HAZIR

Katar'ın dünya genelindeki yatırımlarının 18,5 milyar doları bulduğunu, Türkiye'deki yatırımlarının ise 744 milyon dolar tutarında kaldığına dikkat çeken Bakan Zeybekci, bu rakamın yeterli olmadığını söyledi. Zeybekci, 2022 Dünya Kupası'nın Katar'da düzenlenecek olmasından dolayı Türk firmalarının önemli roller üstlenmek için hazır olduğunu belirterek, "Katarın 2030 vizyonu kapsamındaki yatırımlarında Türk firmalarının yer almaya hazır olduklarını özellikle belirtmek istiyorum" dedi.

YATIRIM İÇİN İK LİM GÜZEL

Türkiye ile Katar arasında güzel bir yatırım iklimi olduğuna dikkat çeken Nihat Zeybekci, "Bu yarışa bir adım önde başlıyoruz. Katar deyince Türkiye'de insanların yüzünde bir gülümseme oluşuyor. Güzel bir iklim var. Bir Arap atasözü 'güneş bir adama iki defa doğmaz' diyor. Güneş gök kubbede iken bu fırsatı kaçırmayalım. Türk ve katarlı işadamları da bu fırsatın farkındalar" diye konuştu. Türkiye'nin 42 ülkeye dizi-film ihraç ettiğini söyleyen Zeybekci, "Eminim Katarlı dostlarımın her biri bir Türk dizisini düzenli takip ediyordur. Bu dizilerin üretimi ve pazarlanmasında da işbirliği yapabiliriz" şeklinde konuştu.

ÖNEMLİ TEMASLARDA BULUNDU

Doha Ekonom i Bakanı Nihat Zeybekci, Katar Başbakanı Şeyh Abdullah bin Nasser bin Khalifa al-Thani ile de bir araya geldi. Zeybekci ayrıca Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Mohammed Al Thani, Katar Yatırım Otoritesi Başkanı Sayın Ahmed Al Sayed ve Ashgal Kamu İşleri Otoritesi Başkanı Nasser Bin Ali Al Mawlawi ile görüşmeler gerçekleştirdi.

13.5 MİLYAR DOLARLIK PROJE

Türkiye ve Katar, 2015 yılı sonu itibarıyla ticaret hacmini iki katına çıkarmayı hedefliyor. Dünya genelinde 103 ülkede 280 milyar doların üzerinde 7 bin 443 proje üstlenen Türk müteahhitleri, Katar'da 13,5 milyar dolar değerindeki 117 projeyi üstlendi.
yazar

E-bülten için e-posta bırak