Kastamonu Entegre, bu yıl üç büyük yatırımı hayata geçiriyor

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Kastamonu Entegre, bu yıl üç büyük yatırımı hayata geçiriyor

16-07-2013
Kastamonu Entegre, bu yıl üç büyük yatırımı hayata geçiriyor
Kastamonu Entegre olarak gerek yurtiçinde gerekse Rusya, Romanya ve Bulgaristan gibi komşu ülkelerdeki yatırımlara devam edeceklerini açıklayan Kastamonu Entegre Genel Müdürü Haluk Yıldız, son beş yıldır sürdürdükleri istikrarlı ve hızlı büyümeyi 2013 yılında da devam ettireceklerini belirtti. Rusya Tataristanda 210 milyon dolarlık MDF yatırımı, Kastamonudaki yonga levha fabrikalarında 90 milyon dolarlık yeni yatırım ile kapasite artışı hedeflediklerini kaydeden Yıldız, Yine 2013 yılında, 160 milyon dolar yatırım ile Bulgaristanda MDF tesisi yatırımına başlayacağız şeklinde konuştu.

Toplamda 460 milyon dolarlık 3 büyük yatırım gerçekleştireceklerini ifade eden Yıldız, tüm bu yatırımların Kastamonu Entegreyi hem ülke pazarında lider konumda tutacağını, hem de global alanda güçlenmesini sağlayacağını açıkladı.

2012de 130 milyon dolarlık yatırım yaptık

Önümüzdeki beş yıl içinde, 2 milyar dolar ciroyu geçerek, yıllık 6 milyon metreküp üretim kapasitesi ile sektörde Avrupanın 4üncü büyük firması olmayı hedeflediklerini belirten Yıldız, Biz pazar olarak sadece Türkiye'yi görmüyoruz. Balkanları, Rusya ve Ukrayna'nın güneyi ile tüm Orta Doğu'yu ve Kuzey Afrika'yı pazar olarak düşünen bakış açısına sahibiz. Son 10 yıldır hedefimizde Orta Avrupa, Karadeniz ve Akdeniz havzasındaki ülkeler bulunuyor açıklamasını yaptı.Mobilya ve dekorasyon ile birlikte, inşaat sektörünün ihtiyaç duyduğu, yonga levha, yonga lam, MDF, madelam, laminat parke, kapı paneli, ham ve melamin kaplı MDF ile yonga levha, printpan, light panel ve bunlarla ilgili muhtelif katma değerli üretimler yaptıklarını söyleyen Yıldız, ağaç panel üretiminde Türkiyenin en büyük şirketi olduklarını savundu.

Geçen yıl 130 milyon dolar yatırım yaparak, Adana MDF fabrikasını hizmete açtıklarını kaydeden Yıldız, ek olarak Haziran 2012de de 120 milyon dolara mal olan Romanyadaki yonga levha yatırımlarını devreye aldıklarını dile getirdi. 2012 yılında 1 milyar dolar olan ciro hedeflerini 1.1 milyar dolar olarak gerçekleştirdiklerini ifade eden Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

Türkiyede lider olmanın yanı sıra bölgesel güç olma yolunda ilerliyoruz. MDF ve yonga levha olmak üzere, toplam 3.5 milyon metreküp panel üretim kapasitesine sahibiz. Toplamda 4 bin 700 kişiye iş imkanı sağlıyoruz. Gebze ve Kastamonuda ikişer, Balıkesir, Samsun, Tarsus, Adanada da birer üretim tesisi olmak üzere yurtiçinde sekiz tesisimiz var. Romanyada iki, Bulgaristan, Bosna Hersek ve Rusyada da birer olmak üzere, toplam 10 lokasyonda 13 fabrikamız bulunuyor.

Devlet politikaları sektörün gelişimine katkı yapacaktır

Sektörün gelişmesi, disipline olması ve yurt dışında imajının güçlü olması için çalışmalar yapılması gerektiğine vurgu yapan Haluk Yıldız, bu tarz çalışmaların, markalaşma ile sektörün gelişimine katkı sağlayacağını kaydetti. Bunun yanı sıra iyileştirmeler ve devlet politikalarının da katkısına değinen Yıldız, Özel ormancılığı destekleyecek, orman köylüsü problemini çözecek ve üretimi arttıracak yönde bir iyileşme için mevzuatta gerekli değişimlerin yapılması lazım.Özellikle son yıllarda ormancılık ile ilgili hiçbir kanuni değişim yapılmadı şeklinde konuştu. Yıldız, Yenilebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına ilişkin kanunda geçen orman ürünleri ibaresinin metinden çıkarılarak, orman ürünlerini yakarak elektrik üretilmesinin teşvik kapsamına alınmamasını istediklerini dile getirdi.

Türkiyede tüm panel sektörünün tükettiği odunu, 8 büyük enerji santralinin tüketebileceğini aktaran Yıldız, Bu bağlamda, senede toplam bin kişinin çalıştığı sektör yaşama şansına sahip olurken, 1 milyondan fazla insanın çalıştığı bir sektör ise çok büyük zararlar görür diye konuştu.

Sektöre destek olunması şart

Mobilya sektörünün gerekli tasarım, pazarlama, markalaşma konularında gelişmesi ve buna destek olunmasının gerekliliğinden bahseden Yıldız, haksız rekabeti engellemek için mobilya ve panel sektöründe, KDVnin yüzde 9a indirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Türk Lirasının aşırı değerlenmesini engelleyerek, ithalatın artması ve ihracatın azalmasına fırsat verilmemesi gerektiğini savunan Yıldız, Ayrıca enerji fiyatlarının azaltılmasına global çözümler üreterek, ihracatta rekabet imkanımız artırılmalı şeklinde konuştu.

Sektörün en büyük problemlerinden bir diğerinin ise ana hammadde olan odun teminindeki imkânsızlıklar olduğunu ifade eden Yıldız, Türkiyedeki odun fiyatlarının, Avrupaya göre 2 kat, Amerika, Ukrayna, Rusyaya göre 3-4 kat daha fazla olduğunu kaydetti.

Dünyanın en pahalı odununu kullanan sektörün, toplamda yüzde 30-35 ithal odun ve yonga (chips) ile çalıştığını dile getiren Yıldız, Dolayısı ile Türkiye ormanlarında üretimin artırılması ve uluslararası rekabete imkân verecek fiyat seviyesine getirilmesi gerekiyor dedi.
yazar

E-bülten için e-posta bırak