İstanbul İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Hüsamettin Koçak: “AB’ye girmeye kararlıyız”

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

İstanbul İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Hüsamettin Koçak: “AB’ye girmeye kararlıyız”

24-10-2011
İstanbul İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Hüsamettin Koçak: “AB’ye girmeye kararlıyız”
Avrupa Bölgeler Meclisi (AER), İstanbul İl Özel İdaresi ve İstanbul Üniversitesi Avrupa Çalışmaları Araştırma Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen “Avrupalı Vatandaşlar Forumu” İstanbul İl Genel Meclisi’nde gerçekleştirildi. “Avrupa Bütünleşmesi : Gerçek mi hayal mi?” sorusuna cevap arayan katılımcılar, Türkiye’nin Avrupa’ya katılımında karşılaştığı zorlukları tartışma fırsatı yakaladı.
İstanbul İl Genel Meclisi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen foruma, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İl Genel Meclisi Başkanı Hüsamettin Koçak, AER Komite 3 Başkanı, İstanbul İl Genel Meclisi AB ve Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Hande Özsan Bozatlı ile çok sayıda yerli ve yabancı konuk katıldı.

"BATI MEDENİYETLERİNİN ÜLKEMİZDE ÖNEMLİ BİR YERİ VAR"
Toplantıda yaptığı konuşmada Batı medeniyetlerinin ülkemizde çok önemli bir yeri olduğunu belirten İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul'un değişen dünya konjektörü içinde AB ve dünya ile entegrasyonu kuvvetlendirmek üzere kültürel, sanatsal, tarihi ve ekonomik değerlerini öne çıkarıp, Avrupa Kültür Başkentliği istenmiş bir kent olarak aktivitelerine ve bu çalışmalarına devam edeceğini söyledi. Bugüne kadar AB kapısında bekler durumda olduğumuzu hatırlatan İstanbul İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Hüsamettin Koçak, İstanbul İl Özel İdaresi'nin AER'in özel bir üyesi olduğunu belirterek "AB'ye girmeye kararlıyız" dedi.
Avrupa Komisyonu'ndan Dr. Michael Alexander Rupp, AB haritasına 6 ülke ile başladıklarını söyledi. Rupp, "İnsan hakları, eşitlik, kanunun üstünlüğü, azınlık hakları bizim misyonumuzdur. AB içinde Kopenhag kriterlerinin uygulaması çok önemli. Tüm adaylar 12 Ekimde İlerleme Raporu yayınlanacak" dedi.
AER Genel Sekreteri Klaus Klipp, dünyanın farklı ülkelerini biraraya getirmeyi hedeflediğini belirterek "Bu soruyu sorarak birbirimizi öğrenmeye çalışıyoruz. Bölgeler olarak öğrenebileceğimiz çok şeylerimiz var. Dünyadaki herkes içinde yaşadığı ortamı geliştirmek, mutlu olmak ister. Biz AB olarak bunu kabul ediyor ve bu tür işbirlikleri gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

"AVRUPA KONSEYİ İÇİN TÜRKİYE VE RUSYA ÇOK ÖNEMLİ"
Avrupa Konseyi ve Bölgesel Yönetimler Kongre Başkanı Yavuz Mildon da, Türkiye'nin başka ülkelerden çok daha hızlı bir şekilde demokratik atılımlar yaptığını hatırlatarak, "Türkiye'nin uluslararası kuruluşlarla özdeşleşmesi gerekir. Avrupa Konseyi için Türkiye ve Rusya çok önemlidir" dedi.

"AB'NİN OLUŞTURDUĞU STANDARTLAR İNSANLIĞIN ORTAK BİRİKİMİDİR"
İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Sekreteri Yavuz Selim Köşger ise İstanbul'un Asya ve Avrupa arasında bir köprü olmuş ve buradaki kişilere ev sahipliği yaptığını belirterek "Türkiye AB yerel özerklik şartlarının birkaç maddesi dışında tüm şartları yerine getirebilecek düzeydedir. Türkiye kendi örf ve adeti, geleneği, çeşitli farklılıkları ile AB'ye çok katkıları olacaktır" dedi.
AB Uyum Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet S. Tekelioğlu da konuşmasında "AB'nin oluşturduğu standartların insanlığın ortak bir birikimi olduğunu ortaya koymak lazım. Kopenhag kriterlerini sağlamamış olsaydık AB bizi müzakereye almazdı. Önümüzde başta anayasa olmak üzere iki eksiklik var. Önümüzdeki en büyük engel eğitim. Biz bu standartları yakalamakta kararlıyız."
Forumun ardından gençlerin ağırlıklı olarak katıldığı Türkiye'nin AB entegrasyon süreci tartışıldı. Toplantıların ikinci günü ise "AB, Kültür ve Sağlık Politikaları" konulu bir konferans düzenlendi.
yazar

E-bülten için e-posta bırak