İnegöllü Mobilyacılar Cezayir Pazarını Mercek Altına Aldı

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

İnegöllü Mobilyacılar Cezayir Pazarını Mercek Altına Aldı

16-03-2013
İnegöllü Mobilyacılar Cezayir Pazarını Mercek Altına Aldı

Üretim profili Ortadoğu ve Kuzey Afrika beğenileri ile benzerlik gösteren İnegöllü mobilyacılar, yakın coğrafyada Cezayir pazarını mercek altına aldı. İlk hedef Türkiye'nin Cezayir'e yaptığı 13 milyon dolarlık mobilya ihracatını 35 milyon dolara çıkarmak.

 

 

Türkiye'nin Cezayir'e yılda 13 milyon dolar civarında mobilya ihracatı yaptığını ifade eden Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Yönetim Kurulu Üyesi ve İnegöl Sanayici ve İşadamları Derneği (İNSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Akıskalı, hedeflerinin bu rakamı önümüzdeki yıl 35 milyon dolara çıkarmak olduğunu söyledi.

Kısa bir süre önce TUSKON Tarafından organize edilen Cezayir-Türkiye Mobilya İş Forumu'na 30'u İnegöl'den olmak üzere 40 mobilyacıyla birlikte katıldıklarını hatırlatan Akıskalı, Türkiye'nin mobilya başkenti olma iddiasındaki İnegöl'ün Cezayir pazarından hak ettiği payı alması gerektiğini kaydetti.

Ahmet Akıskalı; "36 milyon nüfusa sahip Cezayir'i önemsiyoruz. Türkiye Cezayir'e yılda 13 milyon dolar civarında mobilya ihracatı yapıyor. Cezayir'e toplam yapılan 250 milyon dolarlık ihracatın yanında bu rakam yeterli seviyede değil. Hedefimiz bu rakamı önümüzdeki yıl 35 milyon dolara çıkarmak. Bu kapsamda ihracatın artırılmasına dönük engellerin karşılıklı olarak kaldırılması için gayret sarf ediyoruz. AB ülkelerine yüzde 15-20 arası gümrük vergisi uygulanıyor, Türkiye'ye ise yüzde 30 oranında gümrük vergisi uygulanıyor. Bu konuda iyileştirme bekliyoruz" diye konuştu.  Karşılıklı vizelerin kaldırılmasının İnegöllü girişimcilere moral vereceğini ifade eden Akıskalı, "Cezayir ile olan siyasi ilişkilerin hızlandırılarak yeni boyutlara taşınmalı. Uluslararası banka hüviyetine sahip Türk bankalarının verdiği teminat mektupları artık Cezayir tarafından kabul edilecek" dedi.

Cezayir'in hali hazırda 2 milyon konut açığı olduğuna ve bunun 1 milyonunun da bitmek üzere olduğuna dikkat çeken Akıskalı,"Cezayir gibi ülkelerdeki mobilya beğenisi Türkiye'de üretilen mobilyalarla uyuşuyor. Türk malı ibareli ürünlerin tercik edildiği bu ülkede sektörün önü açık. Türkiyeli 50 civarında inşaat firması Cezayir'de otoyol, demiryolu, inşaat  gibi alanlarda faaliyet gösteriyor. İNSİAD olarak İnegöllü mobilyacıların yeni pazarlara açılmasında aktif rol oynamaya çalışıyoruz. Düzenlediğimiz Rusya, Azerbaycan, Kuzey Irak gezileri sonrasında buralarla yapılan ticarette gözle görülür bir artış yaşandı. Son düzenlenen Cezayir gezisine katılanların yüzde 90'ı iş bağlantısı ile döndü. Azerbaycan, Kuzey Irak, Suriye ve Cezayir gelecek yıllarda bizim için ihracat potansiyeli olan ülkeler" şeklinde konuştu.

yazar

E-bülten için e-posta bırak