İnegöl Mobilya Müzesinin temeli atıldı

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

İnegöl Mobilya Müzesinin temeli atıldı

14-11-2013
İnegöl Mobilya Müzesinin temeli atıldı
İnegöl Belediyesinin 2013 yılında startını verip 2014 mart ayı sonuna kadar yetiştirmeyi planladığı, dünyada bir ilk olan İnegöl Mobilya ve Ağaç işçiliği müzesinin temeli düzenlenen törenle atıldı. İnegöl Kent Müzesinin hemen arkasındaki eski İBEFTAŞın bulunduğu belediyeye ait 450 metrekare alan üzerine kurulacak olan 3 katlı mobilya müzesinin 2014 yılı içinde tamamlanması hedefleniyor.

Temel atma töreninde konuşan İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş şöyle konuştu:

Güzel şehrimiz geleceği temsil ettiği kadar, geçmişi de içinde taşıyan bir yerleşim yeri. Kültür ve sanatın medeniyetleri buluşturan sihirli bir gücü olduğunu varsayan anlayışımızla, İnegölün tanıtımına katkı sağlayacak, şehrimizin kültür-sanat varlıklarını hemşerilerimizle buluşturacak kültürel projelere hız kesmeden devam ediyoruz. Çünkü kültür ve sanatı önemsemeyi, toplumsal değerlerimizin gelecek nesillere aktarımı olarak gördüğümüz kadar; bilinçli, duyarlı ve ortak değerler üretebilen ve var olanı korumayı başarabilen bir toplum inşa etmenin de tek yolu kabul ediyoruz.

Önemli zenginliklerimiz, birikimlerimiz var. Ama her şeyden önemlisi tarih ve kültürel bilinç konusunda İnegöllüler olarak bir zihniyet devrimi yaşıyoruz. Artık herkes bireysellikten uzaklaşmış şehrimizin geleceği adına toplumsal hareket ediyor. Tüm sivil toplum örgütlerimiz, kurum ve kuruluşlarımız birlik ve beraberlik içinde İnegölü nasıl daha iyi, daha güzel bir konuma taşırız diye uğraş veriyor. İstihdamı nasıl arttırırız, turizmi daha çok nasıl geliştiririz diye yeni projeler üretiyoruz. Bu çok sevindirici bir durum.

Şehrimizde son yıllarda her konuda müthiş bir atak, müthiş bir gelişim yaşanıyor. Yeni Mobilya Müzemiz'de bu hamlelerden bir tanesi. Bu eser yalnız İnegöl için, Türkiye için değil tüm dünya için önemlidir. Emeği geçen herkesi kutluyor, teşekkür ediyorum. 150ye yakın ülkeye ihracat yapan mobilya sektörü ile ilgili bir mobilya müzesinin kurulması için Belediyemizin kısa bir süre önce başlattığı dünyanın ilk mobilya müzesini kurma çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. İnegöl Mobilya ve Ağaç Sanayi Müzesini kurarak sektörün tarihi ve ekonomik mirasının sanayi turizmi kapsamında geliştirilmesini amaçlıyoruz.

Mobilya Müzesi kurulum ve yapım çalışmaları BEBKAya sunduğumuz proje kapsamında adım adım ilerlemektedir. Bir yandan Mobilya Müzesinin inşaat çalışmaları devam ederken, diğer yandan da materyal toplama ve bu materyaller üzerinde tamirat ve tadilat çalışmaları da müzemizde eski mobilya ustası ağabeylerimizin titiz çalışmalarıyla devam etmektedir. Bu manada mobilya müzesine eski tip mobilya ve mobilya yapım malzemeleri bağışları da devam etmektedir.

İlçemizin markası olan İnegöl Mobilyası ve Ağaç Sanayinin 1523lü yıllardan günümüze kadar ki tarihsel sürecinin anlatılmasının planlandığı Kent Müzemizin yanında yer alan Mobilya ve Ahşap İşçiliği Müzemiz; 450 m2 taban alan, 1350 m2 kapalı alanda 3 katlı bir bina olarak kurulacak. Müzenin 1. katında 1500lü yıllardan 1800lü yılların sonuna kadar kereste, ağaç, kalyon kürekçiliği, düvencilik ve makaracılık gibi ahşap işçiliğinin anlatıldığı bölümler, 2. katında 1800lü yılların sonunda at arabacılığı, takunya, çeyiz sandığı ve hazeran sandalyecilikten günümüze kadar olan ahşap işçiliği ve mobilya tarihini anlatıldığı bölümler, 3. katında ise; yaklaşık 200 kişilik çok amaçlı salon, fuaye ve idari bölümlerden oluşacak bir proje şeklinde planlandı.

Müze binamız tamamlandığında Türkiyeye örnek olacak. Temeli atılan müzemiz, rastgele bir müze olmayacak. Bu vesileyle İnegölün kültür, sanat ve turizm alanında gelişmesine katkı sağlayan ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum. İnşallah önümüzdeki sene içerisinde müze inşaatını bitirip, içindeki düzenlemeleri yaparak, Türkiyede bir ilk olacak, sergi alanlarıyla beraber mobilya sektörümüzü tanıtacak müzemizi açmak istiyoruz. Ben bu vesile ile şimdiden mobilya müzemizin İnegölümüze hayırlı olmasını temenni ediyor, mobilyamızın ve mobilyacımızın önünün hep açık olması dileklerimle, bol ve hayırlı kazançlar temenni ediyorum. İnegöle, İnegölün gelişimine katkılarından dolayı, bütün mobilyacı işadamlarımıza şahsım ve İnegöl adına şükranlarımı sunuyorum.

Kaymakam Ali Akça ise Müzeler geçmişimizi bugüne taşıyan, bugünümüzü de geleceğe taşıyacak olan zaman makineleridir. İşin doğrusu müze kelimesini duyduğumuzda hep burnumuza naftalin kokuları gelir. Donmuş oluşumlar, donmuş yapılanmalar gelir. Ancak müzeler en az hayatın kendisi kadar canlıdır, en az hayatın kendisi kadar renklidir. Tarihin sessiz tanıklarıdır müzeler. Bugün dünyaya baktığımızda birçok müze çeşidi var. Arkeoloji müzeleri var, etnografya müzeleri var, oyuncak müzeleri var, araba müzeleri, uçak müzeleri, resim heykel müzeleri gibi birçok müze çeşidi var. Bu müze dünyada ilk mobilya müzesi olacak. İşin doğrusu İnegölün ekonomik dinamiklerinde çok önemli bir unsur olan ağaç işleri, mobilya ve müze ile buluşuyor. Buradan şunu ifade etmek istiyorum. İnegöl bugün Türkiyede estetik mobilyanın merkezidir. Estetik mobilyanın merkezi olan İnegöle de böyle bir müze yakışırdı. Emeği geçen bütün arkadaşlarımı kutluyorum, İnegöle hayırlı uğurlu olmasını diliyorum açıklamalarında bulundu. Konuşmaların ardından yapılan dualarla temel atıldı.

yazar

E-bülten için e-posta bırak