İhracat Ekim Ayında da Artışını Sürdürdü

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

İhracat Ekim Ayında da Artışını Sürdürdü

13-11-2013
İhracat Ekim Ayında da Artışını Sürdürdü
TIM Bşkanı Mehmet Büyükekşinin verdiği bilgiye göre, Türkiye'nin ekim ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 1,5 artışla 11 milyar 865 milyon dolar oldu. Yılın ilk 10 ayında toplam ihracatımız ise yüzde 0,2 azalarak, 124 milyar 357 milyon dolar oldu.

ürkiye İhracat Meclisi TİM tarafından yapılan açıklamaya göre, son 12 aylık genel ihracatımız yüzde 1,7 artarak 150 milyar 716 milyon dolar oldu. Ekim ayında ihracatını en fazla arttıran sektör, yüzde 68 artışla savunma ve havacılık sanayii oldu. Bu sektörü, yüzde 47 ihracat artışıyla zeytin ve zeytinyağı sektörü, yüzde 40 artışla gemi ve yat sektörü takip etti. Ekim ayında en fazla ihracatı ise, 1 milyar 751 milyon dolarla, otomotiv sektörümüz gerçekleştirdi. Bu sektörü, kimyevi maddeler ve hazır giyim sektörleri takip etti.

Ekim ayında, AB pazarındaki ihracat artışımız da sürdü. AB'ye ihracatımız Ekim ayında yüzde 4 arttı. Ekim ayında BDT ülkelerine yüzde 10, Ortadoğu'ya yüzde 5, Okyanusya ülkelerine yüzde 3 ihracat artışı yakaladık. Afrika'ya ihracatımız yüzde 20, Kuzey Amerika'ya ise yüzde 14 düşüş kaydetti.

Ülkelere göre dağılıma göz attığızda Ekim ayında Suriye'ye ihracatımızın yüzde 135, Malezya'ya yüzde 91, Birleşik Arap Emirliklerine yüzde 88, Litvanya'ya ve Pakistan'a yüzde 79,Yemen'e yüzde 49 artış gösterdiğini görmekteyiz.

Çin Ekonomisi yılın 3. çeyreğinde bu yılki en iyi büyümeyi kaydetti ama ihracatı yavaşlıyorTürkiye'nin Ekim 2013 ihracat gerçekleşmelerini Çorum'da düzenlenen basın toplantısıyla açıklayan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye ve dünya ekonomisi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Dünya ekonomisinin yılı yavaş büyüme ve kademeli toparlanma ile bitirdiğinin altını çizen Büyükekşi, "2013 küresel büyüme tahmini hem Dünya Bankası, hem IMF tarafından yüzde 2.3 olarak öngörülüyor. 2014 yılında ise küresel ekonomik toparlanmanın biraz hız kazanması ve küresel büyümenin yüzde 3 olması öngörülüyor. Dünya ticaretinin büyümesi ise halen zayıf seyrediyor, bu durağanlığa rağmen, hemen hemen dünyanın tüm bölgelerinden ağırlıklı iç talebe bağlı büyüme yönünde toparlanma işaretleri alıyoruz diye konuştu.

Dünya çapında yaşanan küresel durgunluğu hatırlatan Büyükekşi şöyle devam etti: "Çin Ekonomisi yılın 3. çeyreğinde bu yılki en iyi büyümeyi kaydetti ve yüzde 7,8 büyüdü. Bu büyümenin yarıdan fazlası yatırımlardan geldi. Ancak Çin'in ihracatı yavaşlıyor bu da yaşanan küresel durgunluğa bir kez daha dikkat çekiyor. Bu ortamda, Türkiye'nin mal ihracatının artmaya devam etmesini memnuniyetle karşılıyoruz.

Türkiye Ekonomisi Büyüyor ve Yaşanan Tüm Olumsuzluklara Rağmen Mal İhracatı Artıyor

Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişmeleri de değerlendiren Büyükekşi, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Geçtiğimiz yıl Türkiye ekonomisinde dengeleme temel hedef olmuştu. Ekonomimiz 4.1 olan net ihracat katkısı ile yüzde 2,2 büyüyebilmişti. Bu yıl da hedefimiz, hem iç talep hem de ihracat bazlı, yani çift kanatlı büyümeydi. Ancak bu yıl ihracatın büyümeye katkısı arzuladığımız düzeye ulaşamadı. Buna rağmen ağırlıklı olarak iç talep etkisiyle yılın ilk yarısında ekonomimiz yüzde 3,7 büyüdü.

Geçtiğimiz ay içerisinde açıklanan 2014-2016 Orta Vadeli Programında 2013 için büyüme hedefi yüzde 4'ten yüzde 3,6'ya revize edildi. 2014 yılı için yüzde 4 olarak açıklandı. Genel anlamda baktığımızda 2023 hedeflerimiz ile pek eşgüdümlü değil. Orta ve uzun vadede ihracata dayalı büyümeye mutlaka daha fazla ağırlık vermemiz gerekiyor.

Programda ihracatta da aşağı yönlü revizyonlar yapıldı. 2013 ihracat hedefi öngörülerimize paralel şekilde, 153,5 milyar dolar olarak revize edildi. 2015 için ihracat hedefi 184, 2016 için ise 202,5 milyar dolar oldu. Fakat bizler müteakip iki senede OVP hedefinin üstünde bir ihracat rakamına ulaşacağımıza inanıyoruz. 2023 hedeflerimizden sapmamak için, yüzde 12'lik ihracat artış temposuna geri dönmemiz gerekiyor.

2014-2016 programına göre ihracatta 2014 yılında yüzde 8,5, 2015 ve 2016 yıllarında ise yüzde 10,5 artış hedefleniyor. 2023 hedeflerine yönelik olarak, önümüzdeki iki yılda alıştığımız ihracat artış temposuna geri dönmeliyiz. Unutmamak gerekir ki son 10 yılda, ihracatta, ortalama yüzde 14'lük artış gerçekleştirmeyi başardık.

yazar

E-bülten için e-posta bırak