Furniture & Interiors 2012 Kapılarını Almaata’da Açtı

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Furniture & Interiors 2012 Kapılarını Almaata’da Açtı

31-07-2012
Furniture & Interiors 2012 Kapılarını Almaata’da Açtı
Türkiye katılımı MERİDYEN Fuarcılık tarafından organize edilen Furniture & Interiors 2012 fuarı, Kazakistan’ın Almata kentinde 13 - 16 Haziran 2012 tarihleri arasında gerçekleşti. Yayın grubumuzun da katılımcıları arasında bulunduğu fuarda bu yıl sektörün tanınmış isimlerinin bulunduğu 13 Türk firması katılımcı olarak yeraldı.
Zengin doğal kaynakları, yeni yapılaşma ve imalat sanayi ile potansiyel pazarlar arasında yer alan Kazakistan'da mobilya imalat sanayi daha çok eski başkent Almaata'da yoğunlaşmış durumda. Tarihten gelen derin sosyo-kültürel ilişkileri nedeniyle Rus-Kazak iktisadi ve ikili ilişkileri görmezden gelmek olanaksız gibi.. Genel anlamda tüm Kafkas ve Kuzey cografyada yaşanan ortak kültürel değerler burada yoğun bir çok kültürlülükle kendini hissettiriyor.

1900 yıllarının başında feodal geniş bakır ve steplerden oluşan sanayi ve kentlileşmenin yok denecek düzeyde olduğu ülke 1917 Bolsevik Devrimi sonrasında sosyalist sisteme geçmiş ve üniversiteleri, tiyatroları, kültür merkezleri, hastaneleri ve Sovyet modeli geniş bulvarları, büyük binalarıyla klasik Sovyet prototip kentlerinden biri haline gelmiş.

Nüfusun çoğunluğu Müslüman Kazaklardan oluşmakla birlikte önemli bir Özbek, Kırgız, Rus, Tatar vb. Nüfus da bu coğrafyada yaşıyor. Kazakça yanında herkes Rusça konuşuyor. Kazak halkı 2. Dünya Savaşında özellikle Nazi orduları Moskova önlerine kadar gelince burada destanlar yaratan ve her yerde ulusal kahramanlık heykelleri bulunan önemli direniş komutanları çıkarmış. Alman faşizmine karşı savaşlarıyla gurur duyuyorlar. Sosyalist kültürün içinde yıllarca yoğrulmalarına rağmen geleneklerini ve inançlarını sürdürmüşler. Kentin merkezinde bölgenin en büyük camiisi Almaata Merkez Camiisi çok iyi korunmuş.

Kazakistan özellikle petrol - doğalgaz kaynakları yanında dünyanın en zengin uranyum kaynaklarına hakim sayılır. Altın madenlerine sahip bir ülke, bu yönüyle geniş topraklarının yanında 17 milyon nüfüsuyla stratejik bir öneme sahip. Hayvancılık, tarım yanında sanayi ve hizmet sektörü gelişiyor. Son yıllarda Rusya'nın güçlü politik ve ekonomik gücü yaşamın her alanında hissediliyor.

Rusya için ABD rekabetinde önemli rol oynayan nükleer silah denemeleri uzay istasyonları ve buna ilişkin Sovyet dünyasının tüm yatırımları bu ülkede gerçekleşmiş ve hala önemini koruyor. Ünlü Baykonur Uzay Üssü bu ülkede. Özellikle Putin'in yeniden yapılandırdığı Rusya Cumhuriyeti'nde Kazakistan kritik bir öneme sahip. Rusya ile ticaret sürekli gelişiyor. Mobilya sanayi ve diğer imalat sektörlerinde Ukrayna, Çin, Türkiye diğer önemli aktörlerdir.

Yeni başkent Astana son on yıldır yatırımlardan aslan payını alan bir kent konumunda. Simge kuleler, kültür merkezleri, yüksek binalar hep bu yeni kenti süslüyor. Ancak Türkiye'nin Kuzey Kafkaslar politikasında, Kazakistan önemli bir yere sahip. İstanbul'dan başlayarak Gürcistan üzerinden buraya kadar uzanan yeni uluslararası demiryolu hattıyla tüm bu bölgelere ticaret daha kolaylaşacak. Vizesiz gidilebilen Kazakistan'ın yakın dönemde Rusya dahil tüm bölge ülkeleri arasında imzalanması beklenen serbest ticaret anlaşmasıyla, ticaretin rengi daha da değişecek. Türkiye bölgeyi iyi tanıyor. Özellikle 1 yılı aşkın süredir burada görev yapan geçmişte Ankara'da DTM'nin başında bulunan, reel sektörler konusunda çok geniş bir birikime sahip Derviş Bey... Burada fuar boyunca defalarca fuarı ziyaret eden ve tek tek Türk firmalarıyla görüşen Türkiye büyükelçisi Derviş Bey onlara Kazak pazarlarını, gümrük mevzuatlarını ve pazarın ihtiyaçlarını anlatıyor. Derviş Bey Kazakistan'da ticaret yapacak tüm işletmeler için önemli bir şanstır. Bu yıl, Türkiye katılımını Meridyen Fuarcılık'ın gerçekleştirdiği ve 13 Türk imalatçısının katıldığı FURNITURE & INTERIORS fuarının katılımcıları, fuardan genelde memnun ayrıldılar. Katılımcılar bölgede güçlü satıcılarla tanıştılar ve ikili ilişkiler kurdular. Kimileri bunları yeni kurarken, eskiler ilişkilerini daha da güçlendirdiler.

Fuarın katılımcı Türk firmaları arasında EKİN YAYIN GRUBU'nun yanısıra SAMET, ÖZKARDEŞLER, PORTAKAL AHŞAP, BETA KİMYA, KAPSAN KAPLAMA, İLKAY, EGELİ POLİSAJ, GENTAŞ, STARAX, GİZİR, CAPPAC gibi isimler bulunuyordu.
yazar

E-bülten için e-posta bırak