EUMABOIS'dan XYLEXPO 2012'ye Tam Destek

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

EUMABOIS'dan XYLEXPO 2012'ye Tam Destek

13-09-2011
EUMABOIS'dan XYLEXPO 2012'ye Tam Destek
İtalya’nın en büyük makina fuarı olan ve kırk yıldır İtalyan Ağaçişleme Makinaları Birliği ACIMALL’ın öncülüğünde her iki yılda birr sektörü Milano’da buluşturan XYLEXPO, 2012 yılı çalışmalarını ülkenin ve sektörün içerisinde bulunduğu sıkıntılara rağmen hız kesmeedn sürdürüyor. Üç yıldır, krizler, rekabet ve ACIMALL içerisinde oluşan fikir ayrılıkları ile mücadele eden etkinlik, Milano’nun Rimini karşısındaki avantajlarını da kullanarak TECHNODOMUS fuarı ile yürüttüğü mücadele çerçevesinde EUMABOIS’nın da tam desteğini almış durumda.
SEKTÖRDE YAŞANAN KRİZ SÜRÜYOR
İtalya'nın önde gelen makina firmaları BIESSE, SCM ve CEFLA'nın üyelerini oldukları ACIMALL içerisinde bir çatlağa yol açma pahasına, Milano karşısında bir alternatif oluşturma amacıyla son iki yıldır Rimini'de düzenlenen TECHNODOMUS'u desteklemeleriyle başlayan kriz, aşılmak bir yana giderek derinleşiyor.

Son dönemde Avrupa'nın en zorda olan ülkeleri arasında gösterilen İtalya'nın içerisine düştüğü ekonomik kriz ile daha da zora girmiş olan İtalyan ağaçişleme makineleri sektörü, zaten beş - altı yıldır önemli sıkıntılar yaşamaktaydı. Bir zamanlar Almanya ile birlikte dünyanın en büyük ağaçişleme makina imalatçı ve ihracatçı ülkesi konumunda olan İtalya, sektördeki global değişim karşısında gerekli esnekliği gösterememiş ve firmalar birbiri ardına sıkıntıya düşmeye başlamıştı. 2008 krizi ile iyice zorda kalan İtalyanlar, artan maliyetler ve azalan talebin yanısıra Uzak doğu ve gelişmekte olan olan kimi ülkeler karşısında rekabetçi avantajlarını kaybetmişlerdir. Uluslararası pazarlarda değişen dengelerin yol açtığı yeni konjoktürle de gerektiği gibi mücadele edemeyen İtalyan firmaları, gerek iç gerek dış pazarda satışların dipleri görmesiyle tam bir kriz yaşalaya başlamışlardı.

İşte tasarruf tedbirlerinin bir biri ardına devreye sokulduğu, maliyetlerin aşağı çekilmeye çalışıldığı böylesi bir dönemde, belki de çıkış için en önemli araçlardan biri olan ağaçişleme fuarı tartışılmaya başlanmış ve sektörün önde gelen üç firması, kırk yıllık bir geleneği değiştirerek fuarı masrafı yüksek olan Milano'dan, kendilerine yakın ve az masraflı Rimini'ye taşımak konusunda anlaşarak harekete geçmişlerdi. Kendileri açısından lojistik bir avantaja sahip olan bir bölgenin küçük ama sevimli kenti Rimini'nin İtalyan ağaçişleme makineleri fuarının merkezi olmasını isteyen bu firmalar, hem fuarın operasyonel masrafları, hem de kentin konaklama, yeme içme gibi konulardaki düşük maliyet profilinin bir avantaj olacağını düşünmüşlerdi.

Ancak ACIMALL'ın geri kalanı böyle düşünmüyor ve Rimini'nin hiçbir zaman Milano gibi önemli avantajlara sahip olan bir metropol iye kıyaslanamayacağını, ucuz olmasına rağmen altyapının buna müsait olmadığı, kentin bir havaalanı bile bulunmadığı gibi argümanlara dayanarak bu fikre oldukça şiddetle muhalefet etmişlerdi. 4 yıl daha Fieramilano ile imzalanmış bir anlaşmaları olmasını da gerekçe göstererek, bunun bindikleri dalı kesmek olacağını belirten ACIMALL yönetimi, sektörün bu üç önemli firmasına söz geçiremeyince, sektörün fuarları kıyasıya bir rekabete başladı ve İtalyan ağaçişleme makinaları sektörü yeni bir krizin içerisine girmiş oldu.

ACIMALL BİR ÇÖZÜM ARIYOR
Rimini'deki fuarın ilk iki oturumu beklendiği gibi gerekli uluslararası desteği görememiş üstelik bu ısrarlı tutum bu kez ACIMALL'ın gözbebeği konumunda olan XYLEXPO'ya büyük ölçüde zarar vermeye başlamıştı. 2010 yılında- o döneme kadar hiç olmadığı biçimde Rho - Pero fuar alanının sölonları boş kalmış, gelen ziyaretçi sayısı oldukça azalmıştı. Sadece İtalyanları değil, fuarın uluslararsı katılımcı ve ziyaretçilerini de olumsuz bir biçimde etkileyen bu duruma ACIMALL şu gün itibariyle bir çözüm bulabilmiş değil. Zaten zor durumda olan İtalyan ağaçişleme makinaları sektörünün bir de yaşanan bu fuar krizi ile iyice yıpranıyor olması karşısında bir çıkış yolu arayan başkan Ambrogio Delachi'nin karizmatik liderliği bile şimdilik çözümü sağlayacakmış gibi gözükmüyor. Üstelik Milano'daki basın yemeğinde Mobilya Dekorasyon Dergisi'ne özel olarak verdiği demeçte kendisinin sırf bu nedenle emekliliğini erteleyerek bir dönem daha derneğin başında kaldığını ve en son ve en önemli misyonunun bu sorunu çözmek olacağını belirtmiş olmasına rağmen.

ACIMALL için şu anda yapılabilecek fazla birşey de yok aslında. Yapılmış anlaşmalar var derneğin fuarı, önümüzdeki yıl da yine Milano'da yapılacak. Daha sonrasında nasıl bir karar alınacağı bilinmez ama, önemli uluslararası avantajlara sahip olan Milano'nun terkedilerek fuarın Rimini'ye taşınabilecek olmasına da çok fazla ihtimal vermiyor dernek yöneticileri. Ancak şu anda önlerindeki acil sorun, 2010 yılındaki olumsuzlukların 2012 fuarında da yaşanmaması için elden ne geliyorsa yapılması ve Rimini'ye gidenler de dahil olmak üzere, önümüzdeki yılki oturumun sektörün en önemli İtalyan ve yabancı firmalarının katılımı ile başarılı bir grafik çizmesinin sağlanması. Ekip şimdi bunun için vargücüyle çalışıyor.

Delachi en son 24 Haziran'da Bologna'da toplanan ACIMALL Genel Kurulunda bir konuşma yaparak, birliğin 8 - 12 Mayıs 2012 tarihleri arasında Fieramilano Rho-pero fuar salonlarında gerçekleşecek olan XYLEXPO'ya tam boy destek verdiğini belirterek, etkinliğin başarısı için ellerinden geleni yapmakta kararlı olduklarını, gerekirse Rimini TECHNODOMUS gibi uygun olmayan bir rekabeti körükleyen fuarları destekleyen ACIMALL üyelerine karşı disiplin tedbirleri alabileceklerinin de sinyallerini vermiştir. Amaçlarının tek tek firmaların serbestçe karar alma özgürlüklerini engellemek olmadığını ama ülkenin ve sektörün imajını zedelemeye yönelik kısa vadeli inisyatiflerle mücadele etmek konusunda ne kadar kararlı olduklarını göstermeyi hedeflediklerini belirten Delachi, eğer şimdiden tedbir alıp kararlı bir .biçimde karşı çıkmazlarsa orta vadede sektörün ciddi anlamda zarar görebileceğini vurguluyor. ACIMALL başkanı, bu yaklaşımlarının EUMABOIS bünyesindeki tüm Avrupa ülkelerinin ağaçişleme makinaları dernekleri tarafından da tam boy kabul gördüğünü hatırlatarak, bu konuda tüm Avrupa derneklerinin piyasada yeni sıkıntılara yol açmamak amacıyla İtalya'da sadece ve sadece Xylexpo'nun desteklenmesi ve başka bir fuara katılınmaması konusunda fikir birliği içerisinde olduğunu önemle belirtiyor.

Delachi, şu ana kadar sözleşme imzalayan diğer Avrupa ülkeleri firmalarının yanısıra, özellikle en önemli Alman gruplarının, gerek altyapısı ve konumu, gerekse de uluslararası anlamda bir çekim merkezi olan Milano gibi bir metropolde kırk yıldır gerçekleşmekte olan XYLEXPO'yu tercih etmelerinin bunun en çarpıcı bir kanıtı olduğunu da açıkça ifade ediyor.

2012 XYLEXPO FUAR HAZIRLIKLARI TÜM HIZIYLA SÜRÜYOR
Geçmişin parlak günlerine kavuşabilmek amacıyla vargücüyle çabalayan organizatör firma CEPRA ile etkinliğe tam boy destek veren İtalyan Ağaçişleme Makina İmalatçıları Birliği ACIMALL, çalışmalarını aralıksız bir biçimde sürdürüyor.

Fuarın genel müdürü Paola Zanibon, fuarın açılışına neredeyse bir yıl kadar olmasına karşın, şu ana kadar yapılan başvuruların XYLEXPO'nun yine referans konumundaki bir etkinlik olacağının göstergesi olduğunu söyleyerek fuarda ACIMALL üyelerinin yanısıra birçok uluslararası markanın ürün ve hizmetlerini sergileyeceğini belirtiyor.

Alman Ligna fuarının bir alternatifi olarak 40 yıldır kapılarını açan XYLEXPO'nun amacının "daha fazla metre kare satışı, daha fazla kar" tarzında bir ticari yaklaşımdan çok, sektörü biraraya getirerek ağaçişleme makineleri teknolojileri konusunda b.ir çekim merkezi oluşturmak olduğunu söyleyen Zanibon, bu konuda oldukça kararlı ve titiz çalışmalar gerçekleştirdiklrini ifade ediyor. Fuarın pazarlama müdürü Dario Corbetta da, çalışmalarını hızlandırdıklarını ve bugüne kadar tanıtım ve pazarlama faaliyetlerini birçok uluslararası fuarın bünyesinde gerçekleştirdiklerinin altını çizerek bu fuarlar arasında Şam WOODSHOW, Yeni Delhi DELHIWOOD, Şanghay WOODMAC, ve Hannover LIGNA fuarlarının olduğunu, yılın ikinci yarısında ise Şanghay FMC, Kiev LISDEREVMASH, Toronto WMS, Brno WOOD-TECH, Istanbul Ağaçişleme Makineleri, Vcalencia FIMMA-MADERALIA ve Moskova WOODEX gibi fuarlardaki XYLEXPO standları aracılığıyla oldukça geniş bir kitleye ulaşacaklarını söylüyor.
yazar

E-bülten için e-posta bırak