Endüstriyel Tasarım Sanal Müzesi Açıldı

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Endüstriyel Tasarım Sanal Müzesi Açıldı

14-06-2012
Endüstriyel Tasarım Sanal Müzesi Açıldı
ETSM; Endüstriyel Tasarım Sanal Müzesi ve ETMK Geçmişten Günümüze Beyoğlunda Tasarım Sergisi, Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşunun (ETMK) projesi olan Endüstriyel Tasarım Sektörünün Global Rekabet Gücünün Artırılması: Endüstriyel Tasarım Tanıtım Ajansı ve Sanal Müze Projesi kapsamında açıldı.

Yoğun ilgi gören açılışa Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, ETMK Başkanı Ayberk Yağız, ETMK İstanbul Şube Başkan Yardımcısı Ayhan Enşici, Müze Yöneticisi Burçak Madran ve Proje Koordinatörü Gamze Güven konuşmacı olarak katıldılar.

Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu Derneği (ETMK), Türkiyede özgün ürün tasarımı konusunda geçmişten günümüze gerçekleşen üretim ve tasarım süreçlerinin kaydını tutmak, üretici ve tasarımcılara dair nesne ve arşiv malzemesini bir araya getirerek bir tasarım belleği oluşturmak üzere web üzerinde Endüstriyel Tasarım Sanal Müzesini (ETSM) hazırladı ve kullanıma açtı.

Endüstriyel Tasarım Sanal Müzesinin koleksiyonunun temelini ETMKnın bugüne kadar düzenlediği etkinliklerde yer alan ürünler oluşturuyor. Koleksiyon geliştirme çalışmalarında izlenen yol, günümüzden başlayıp geçmişe doğru uzanan bir bakış içinde Türkiyede endüstriyel tasarım geçmişinin bütünsel belleğini oluşturabilecek, özgün tasarım örneklerinin ve/veya belgelerinin derlenerek izleyiciye sunulmasıdır.

İnternet ortamında, 1000 ürünün yer aldığı koleksiyonuyla hizmet vermeye başlayan ve web adresi www.etsm.org.tr olan ETSMnin bir diğer önemli çalışması ise Türkiyede endüstriyel tasarımın doğrudan ve dolaylı bağlamlarını olabildiğince belirleyerek, bütünsel bir bellek okuması sağlamak. Buradan hareketle hazırlanan ETSM Endüstriyel Tasarım Kronolojisi, Türk tasarım tarihi gelişiminin ana hatlarını göstermeyi amaçlıyor. Çizelge, Türkiyenin ekonomik, politik ve kültürel alanlarındaki gelişimini dünyadaki gelişmelerle birlikte sunabilmek amacıyla, Dünyada Endüstriyel Tasarım, Türkiyenin Dönüşümleri, Türkiyede Endüstriyel Tasarım ve Türkiyede Endüstriyel Üretim başlıkları altında dört bölüme ayrılarak hazırlandı.

ETMK Geçmişten Günümüze Beyoğlunda Tasarım Sergisi ve Endüstriyel Tasarım Sanal Müzesi (ETSM) projesi, İstanbul Kalkınma Ajansı 2010 yılı Kâr Amacı Gütmeyen Kurumlara Yönelik Yaratıcı Endüstrilerin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında desteklenmektedir. Beyoğlu Belediyesi iştirakçi olarak; TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi), Arzum, Gürallar Art Craft, Ersa ve Armaggan da sektörel sponsorlar olarak projeyi desteklemektedir.

ETMK Hakkında

1988 yılında Ankarada kurulan ETMK, Türkiyede endüstriyel tasarım alanında çalışmalar yapan tek mesleki örgüttür. ETMKnın bugün yurt içinde ve yurt dışında toplam 450 üyesi vardır. Derneğin İstanbul Şubesi 1998, İzmir Şubesi 2011 ve Ankara Şubesi 2012 yılında açılmıştır. Dernek, ICSID (International Council of Societies of Industrial Design) üyesidir.

yazar

E-bülten için e-posta bırak