Endüstriyel orman miktarı iki katına çıkarılacak

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Endüstriyel orman miktarı iki katına çıkarılacak

23-02-2017
Endüstriyel orman miktarı iki katına çıkarılacak
Ormancılık stratejik planında endüstriyel ağaçlandırma için ilk etapta uygunluğu belirlenen arazilerin kullanımının yüzde 26’ya çıkarılması planlandı.Türkiye’de katma değerli orman ürünlerinin artırılmasına yönelik 165 bin hektar alan ayrıldığı ve bunların yüzde 11’inin değerlendirilebildiği belirtildi. Ormancılık stratejik planında endüstriyel ağaçlandırma için ilk etapta uygunluğu belirlenen arazilerin kullanımının yüzde 26’ya çıkarılması planlandı.
Strateji belgesinde, odun ihtiyacı yanında, diğer katma değerli ağaç ve orman ürünlerinin üretilmesinin artırılması yönünde ihtiyaç bulunduğu kaydedildi. Bu amaçla artan ihtiyacı karşılamak için orman içi ve orman kenarı toplam 165 bin hektar alan tespit edildi. Bunların gerek tahsis gerekse diğer modellerle üreticilere verilmesi aşamasında sadece yüzde 11'inde üretim başladı. Gelecek dönemde özellikle hızlı büyüyen yerli tür ağaçların dikilmesiyle hızlı bir ağaçlandırma yapılması sağlanacak. Strateji belgesinde yıllık ortalama 3 bin hektar alan ağaçlandırması gerçekleştirilecek.

Köylülerin geliri artacak

Planda, Türkiye'de fazla bilinmese de ekonomik değeri yüksek olan ve kırsal kesimde yaşayanların gelirlerini yükseltme potansiyeli bulunan odun dışı orman ürünlerine de yer verildi. Ürün miktarını artırma yanında köylülerin gelirlerini artırma odaklı da yapılan planda, gelecek dönemde 2021 yılına kadar mevcut üretimin yarısı kadar artırılması planlandı.

Üretim yüzde 75 artabilir

Türkiye'de bilinen kekik, fıstık çamı, kestane, defne gibi ürünler yanında 50'den fazla tıbbi ve aromatik orman ürününün ticari olarak satılabileceği belirtiliyor. Orman Bakanlığı 2015 yılında sadece fıstık, defne, kekik ve kestane ihracatının 100 milyon doların üzerinde olduğunu açıklamıştı. Strateji belgesinde, düzenli üretimi yapılan çeşidin yüzde 10, miktarının ise yüzde 75 oranında artırılabileceğini vurguladı. Üretim miktarı 2015 sonu itibariyle 400 bin ton olarak ölçülmüştü.

Ormanda 2.5 puanlık hedef

Strateji belgesinde, Türkiye'nin orman varlığının da ülke toplamının yüzde 29,5'ine yükseltilmesi hedeflendi. Bu amaçla, yerli tohum ve fidan üretimi de artırılacak. Halen Türkiye'nin ormanlarının yüzölçümüne oranının yüzde 27'ler seviyesinde olduğu belirtiliyor.

yazar

Nesip Uzun-editor yazısı

E-bülten için e-posta bırak