Ekonomi ve Siyasetin Dili

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Ekonomi ve Siyasetin Dili

13-11-2014
Ekonomi ve Siyasetin Dili
Dünya ekonomi ve siyasetinde çok hızlı değişimler yaşanıyor. Siyasal alt üst oluşlar ekonomi ve finans dünyasını da derinden etkiliyor. Ukrayna ? Rusya kapışması, Avrupa ve Amerika?nın Rusya?ya ağır ekonomik ambargosuna dönüştü ve bir anda gerek Rus Rublesi, gerekse de Ukrayna para birimi Griuni, Dolar ve Euro karşısında en düşük paritelere indi.

Siyasi tansiyon ise üst düzeyde. Haliyle ekonomi de o oranda etkileniyor. Toplumun satınalma gücü düşüyor. Son üç dört yıldır ekonomik gidişatı iyi giden tek ülke ABD. O Avrupadaki krizlerden pek etkilenmiyor. Uzak Doğuda büyüme devi Çinde bu yıl büyüme rakamları artık %10ların çok altında. İhracatta ilk sırada olsa da, Çinin giderek bir tüketim toplumuna dönüşmesi, iç pazara yönelmesine neden olabilir ki, bu da büyümeyi negatif etkiler.

Türkiye ise, iç sorunlar ve bölgesely problemlerle debelenmesi nedeniyle 2007leri mumla arıyor. Kuzey Afrika ve Orta Doğuda yaşanan ve Arap Baharı adı altında bölgenin yeniden dizayn edilme politikası yeni süreçte Türkiyeyi bu pazarlardan dışladı. Irak ve Suriyede savaş üst boyutta sürüyor.

Bütün bu keskin hatlarda Türkiyenin konjonktürel konumu itibarıyla daha yumuşak, barışçı ve demokratik bir duruşa ihtiyacı var. Bu hem iç politikada, hem de uluslararası platformda şart. İthalat ve ihracatı, yüksek teknoloji kullanmayı cok iyi öğrendik ama diplomasi ve siyasal üslupta ne yazık ki hala beceremiyoruz.

Saygılarımla...

Nesip Uzun
yazar

E-bülten için e-posta bırak