Dünya Ekonomisi İstanbul'da Masaya Yatırıldı

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Dünya Ekonomisi İstanbul'da Masaya Yatırıldı

07-05-2014
Dünya Ekonomisi İstanbul'da Masaya Yatırıldı
Dünya genelinde 70 ülkede, 300'den fazla ofiste faaliyet gösteren, BKR International yıllık toplantısı için ilk kez İstanbul'u seçti. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın da katıldığı toplantı 2- 5 Mayıs 2014 tarihinde Hilton Oteli'nde gerçekleştirildi.

Zirvenin en önemli oturumu olan ticari oturum Türkiye BKR International üyesi baş denetçi Hakan Şahin'in konuşmasıyla açıldı. "Şehrin ekonomik ve profesyonel iş yaşantısına baktığımızda Türkiye'nin gayri safi milli hâsılatının yüzde 23'nü oluşturduğunu görüyoruz. Ve bu oluşumun yıllık devlet bütçesine katkısı yüzde 40 düzeyinde. Diğer yandan, İstanbul'un devlet giderlerindeki katılımı, mevcut durumunu koruyarak aşağı yukarı yüzde 7-8 oranında" diyen Şahin, bütün özel bankaların genel müdürlükleri ve toplam banka şubelerinin yüzde 21'inin de İstanbul'da bulunduğuna dikkat çekti.

Konumu nedeniyle İstanbul'un bölgenin finans merkezi haline geldiğini ifade eden Şahin, "Finans, turizm, hizmet, bankacılık ve endüstri gibi şehrin yeni sektörleri de son yıllarda burada yapılandı. Öte yandan, sanayinin durumuna rağmen, para piyasalarının da kalbi burada atmaya devam ediyor" dedi.

Son 10 yılda 130 milyar dolar yabancı yatırım

Konferansa katılan Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz da Ekonomi: Doğu - Batı Arasında Ticaret konulu konuşmasıyla yerel ve dünya çapında ekonomiyi değerlendirdi, önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin Avrupa, Asya ve Afrika'nın kalbinde yer aldığını ifade eden Bakan Yılmaz, Türkiye'nin Gümrük Birliğine üye olduğu aşamada rekabetten korkan bazı şirketlerin olduğunu, ancak zaman içerisinde Türk şirketlerin rekabet baskısı altında kalitelerini artırdığını anlatarak, bu şirketlerin giderek daha verimli şirketler haline geldiğini kaydetti.

Yılmaz, yatırım ortamı iyileştirildiğinde sadece yurt içindeki şirketlere fırsat tanıtmış olmakla kalınmadığını, ülkeyi yabancı şirketler açısından da cazip hale getirildiğini belirterek, "Türkiye yabancı doğrudan yatırımları çekmek için ciddi performans sergiledi. Hukuki ve kurumsal değişimler sayesinde ciddi bir biçimde yabancı sermayenin yatırım amaçlı Türkiye'ye aktığını gördük. Son 10 yıl içerisinde 130 milyar doların üzerinde doğrudan yabancı yatırım Türkiye pazarlarına aktı" diye konuştu.

Türkiye'deki 2002 ile 2013 yılları arasındaki yabancı doğrudan yatırımın yüzde 70'inin AB ülkelerinden, yüzde 9'u ABD, yüzde 15'inin de Asya ülkelerinden geldiğini ifade eden Yılmaz, AB'nin yabancı doğrudan yatırımlarda hakimiyetini koruduğunu söyledi.

EMEA bölgesi ve Asya Pasifik'ten katılımcılar yer aldı

Avrupa-Ortadoğu-Afrika ve Asya Pasifik Bölgeleri temsilcilerini buluşturan konferansta, 42 ülkeden oluşan EMEA (Avrupa-Ortadoğu-Afrika) bölgesi ve Avusturalya, Japonya, Çin, Malezya, Endonezya, Vietnam, Yeni Zelanda, Güney Kore, Pakistan, Nepal, Hindistan'dan 11 ülkelik Asya Pasifik Bölgesinden katılımcılar yer aldı. Konferansta, mali müşavirlik, muhasebe, vergi politikaları ve denetim konusunda dünya ölçeğindeki ilerleme raporları sunuldu; araştırma sonuçları açıklandı.
yazar

E-bülten için e-posta bırak