Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan Küresel Ticari Gelişmişlik Raporunda Türkiye'nin Yeri Oldukça Değişken

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan Küresel Ticari Gelişmişlik Raporunda Türkiye'nin Yeri Oldukça Değişken

22-06-2012
Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan Küresel Ticari Gelişmişlik Raporunda Türkiye'nin Yeri Oldukça Değişken
Dünya Ekonomik Forumu tarafından her yıl hazırlanan gelişmişlik raporu, küresel ticaret ve ticaret politikaları çerçevesinde ülke karnesi niteliğinde bir çalışma. Ticareti kolaylaştıran ve bu yönde küresel boyutta katkıda bulunan 132 ülkenin sıralamasını içeren ve yeni açıklanan 2012 yılı raporuna göre ilk sırada Singapur ve ikinci sırada Hong Kong yer alıyor. Bu ülkelerin piyasalarını sadece dışa açarak değil aynı zamanda birinci sınıf altyapıları, yönetim tarzları ve hukuki yapıları ile de sıralamanın en tepesinde olmayı hak ettikleri belirtiliyor.

Raporda Danimarka üçüncü olurken, ardından İsveç(4), Y.Zelanda (5) ve Finlandiya (6) geliyor. İngiltere (11), Almanya (13), Japonya (18), Fransa (20) sıraya konurken, ABD ise (23) üncü sırada yer alıyor.

Yaklaşık 427 sayfa olan rapor dört temel kategori üzerine oturtulmuş: (1) Piyasaya giriş (erişim), (2) Sınır yönetimi, (3) Nakliye/ulaşım ve iletişim altyapısı ve (4) İş ortamı.

Bu kriterler göz önüne alındığında Türkiye'nin yeri sırasıyla 51, 63, 47 ve 86 olarak belirlenmiş. Oldukça değişken bir sıralamaya sahip olan Türkiye, örneğin nakliye ve iletişim altyapısında 47inci sıradayken iş ortamı sıralamasında 86ncı sırada yer alıyor.

Rapor genel olarak Türkiyenin bir önceki değerlendirmede yer aldığı sırasını koruduğuna işaret ediyor. Türkiye'nin birebir hakettiği yerde olmadığına dikkat çekilen raporda, bunun nedenleri arasında tarımsal ürünlerdeki tarife yüksekliği ve oldukça karmaşık bir gümrük tarife yapısının olduğunun geldiği belirtiliyor.

Türkiye ile ilgili olarak yapılan diğer yorumlar arasında ise sınır (kapıları) yönetiminde bir reforma ihtiyaç olduğu, gümrük formalitelerinin azaltılması gerektiği ve daha da önemlisi sınır işlemlerinde şeffaflığın artırılması gibi unsurlar bulunuyor.Tüm bunların ötesinde kısmen terör nedeniyle maruz kalınan ve giderek kötüleşen fiziki güvenliğin kayda değer bir dezavantaj olduğu da vurgulanıyor.

Oldukça önemli saptamalaın bulunduğu raporda örneğin ihracat açısından en sorunlu faktörler arasında ithal mallara erişimin pahalı olduğu, nakliyede gecikmeler ve yüksek maliyet sayılmış. İthalat açısından da prosedürlerin külfetli olduğu, tarife ve tarife dışı engeller, iç ulaşımda sorunlar ve rüşvet gibi faktörler sıralanmış.

Raporun bir diğer önemli saptaması ise Türkiye'nin yerinin diğer BRIC ülkeleri kadar kötü olmadığı doğrultusunda. Çünkü 2012 verilerine göre, Brezilya (84), Rusya (112), Hindistan (100) ve Çin (56) sırada..

yazar

E-bülten için e-posta bırak